Kuukausittain OP:n luottokorttien sulkupalveluun tulee tuhansia puheluita asiakkailta, jotka epäilevät korttitietojensa vuotaneen verkossa tai korttien kadonneen. Myös koronapandemian aikaan on suljettu satojen suomalaisten luottokortit joka päivä, vaikka ihmiset ovat liikkuneet tavallista vähemmän.

Kun rajoitukset vapautuvat, moni odottaa pääsevänsä pikkujouluihin tai matkalle. Luottokorttien ilmoitetaan tyypillisimmin kadonneen juuri matkalla tai juhlaillan aikana. Esimerkiksi pikkujouluissa liikutaan joukolla ravintoloissa, joissa luottokortin haltijan huomiokyky voi heikentyä.

– Pikkujouluissa, ravintoloissa ja terasseilla valitettavasti liikkuu taitavia ammattilaisia, jotka voivat hetkessä viedä sekä luottokortin että sen tunnusluvun. Kun asiakas ilmoittaa kortin kadonneeksi, sen jälkeen tapahtuneet menetykset korvataan asiakkaalle. Ennen katoamisilmoitusta kadonneiden rahojen takaisinmaksu riippuu siitä, kuinka huolellisesti asiakas on tilanteessa toiminut, OP:n korttiliiketoiminnan riskienhallinnan asiantuntija Samuli Pehkonen sanoo.

Ravintolassa vältyttäisiin monelta varkaudelta, ellei korttia säilytettäisi tanssilattialle tai pöydälle jätetyssä laukussa, vaan kortti kulkisi aina omistajansa mukana. Korttivarkaat käyttävät hyödyksi usein yllättäviä tilanteita ja ihmisten luottamusta. Siksi illan aikana tavattuihin, uusiin tuttavuuksiin ei kannata luottaa varauksettomasti.

– Pikkujouluista kannattaa lähteä kotiin pimeän taksin sijasta ihan tavallisen taksin kyydissä eli sellaisen, jonka katolla palaa keltainen taksivalo ja sisällä taksiliikennelupa on näkyvissä. Eikä hotellihuoneeseen kannata kutsua uutta tuttavuutta, ja jättää korttia näkyville lojumaan, Pehkonen neuvoo.

Varaudu ennalta 

Jo ennen matkaa tai pikkujouluja kannattaa tehdä muutama varotoimenpide. Korttien turvarajat kannattaa asettaa verkossa tai mobiilissa riittävän alhaisiksi. Mobiilissa voi ottaa käyttöön push-ilmoitukset, jotka kertovat kortin haltijalle tilitapahtumista reaaliajassa.

Maksaessa on syytä mahdollisuuksien mukaan käyttää kortin lähimaksuominaisuutta. Mikäli tunnuslukua tarvitaan, se on suojattava maksutilanteessa uteliailta katseilta.

Myös kortin sulkupalvelun numero, 0100 0555, kannattaa tallettaa puhelimen muistiin, jotta kadonneen kortin saa suljettua nopeasti.

Moni kadonneeksi ilmoitettu kortti löytyy myöhemmin esimerkiksi sohvan sisältä tai auton istuimen alta. Kadonneeksi ilmoitettua korttia ei kuitenkaan saa enää ottaa käyttöön, vaan tulee odottaa uuden kortin saapumista.

Kortin kadottua nopeus on valttia. Ilmoita kadonneesta maksu- tai luottokortista sulkupalveluun. Lue lisää.

Lue myös:

Maksuttomia vakuutuksia ja korotonta maksuaikaa - Listasimme luottokortin ominaisuudet, joita et ehkä vielä tiennyt

Credit vai debit? Näissä tilanteissa kannattaa aina maksaa luotolla