Netistä ostettu tavara ei vastaa kuvausta tai se ei edes tullut perille. Lisäksi myyjä katoaa rahat saatuaan, eikä palautuksesta voi enää neuvotella. Kuulostaako tutulta? 

Seuraavia vinkkejä noudattamalla huijaukset on mahdollista välttää.

1. Jos kauppa on liian hyvä ollakseen totta, mieti vielä kerran

Jos ilmoituksessa myydään arvokasta tavaraa huomiota herättävän edullisesti, kannattaa miettiä onko myyjällä varmasti puhtaat jauhot pussissa. Vertaiskauppaa ylläpitävillä sivustoilla, kuten Tori.fi:llä, on vastuu omasta alustastaan. Tori seuraa erilaisia tapoja tehdä rikoksia, ja sen tavoitteena on olla askeleen rikollisia edellä. Alustan ylläpitäjä ilmoittaa suoraan poliisille, mikäli on aihetta epäillä rikosta. Manuaalisten tarkastusten lisäksi Torissa käytetään tekoälyä, joka tunnistaa epäasiallisia ilmoituksia.

Torin asiantuntija Laura Kuusela ohjeistaa olemaan tarkka kaupantekohetkellä, vaikka alustalla on lähtökohtaisesti turvallista toimia. Mikäli on mahdollista, kaupantekohetki kannattaa tehdä kasvotusten.

2. Maksa puhelimella

Kun nettiostoksen maksaa matkapuhelimella, välttyy nostamasta käteistä, ja raha siirtyy puhelinnumeron avulla. Matkapuhelinmaksu auttaa myös tunnistamaan myyjän. Esimerkiksi OP:n Pivo- mobiilisovelluksessa kaikki käyttäjät ovat vahvasti tunnistettuja, ja maksaja voi tarkistaa, että myyjän antama puhelinnumero vastaa myyjän antamaa nimeä. Maksaja siis näkee, kenelle raha menee. Pivoa voivat käyttää kaikkien pankkien asiakkaat.

Toinen turvallinen tapa maksaa matkapuhelimella on Siirto-maksu. Sitä voi käyttää Pivo-sovelluksen lisäksi OP-mobiilissa.

3. Maksa tavara kauppatilanteessa pikasiirrolla tilille

Jos kyseessä on isompi kauppa, käteisen sijaan kannattaa suosia joko Siirto-maksua tai tilisiirtoa. Tilisiirtoa tehdessä ei enää tarvitse pohtia sitä, milloin rahat ovat siirtyneet saajan tilille. Uuden tilisiirtoihin liittyvän ominaisuuden ansiosta rahat siirtyvät tililtä toiselle pankkien välillä sekunneissa vuoden jokaisena päivänä. Esimerkiksi autokaupassa myyjän on helpompi luovuttaa auto ostajalle, kun näkee, että ostajan maksama summa on tullut omalle tilille.

Nopea tilisiirto pankkien välillä on mahdollista, jos pankista voi lähettää maksuja pikasiirtona, ja jos pankki, johon rahaa lähetetään, kykenee ottamaan pikasiirron vastaan. OP:n asiakkaat pystyvät sekä lähettämään että vastaanottamaan euromääräisiä pikasiirtoja.

Artikkelia varten on käytetty asiantuntijoina Tori.fi:n Laura Kuuselaa ja OP:n maksamisen palveluista Laura Laamasta.

Lue myös:

Keräsimme yhdelle sivulle kaikki turvallisen maksamisen tavat

Rahat kaverin tilille saman tien? Näin se onnistuu

Unohda pankkipäivät ja odottelu – suurin osa maksuista liikkuu jo nyt pankkien tileiltä toiselle vain muutamassa sekunnissa