Setelit ja kolikot kulkevat useiden käsiparien kautta. Vaikka käteisen käytön vaikutuksista pandemian leviämiseen ei ole täsmällistä tutkittua tietoa, voi sen käyttöä pyrkiä korvaamaan ennaltaehkäisevästi muilla maksutavoilla.

Ostokset voi maksaa esimerkiksi kortilla. Kortilla maksaessa kannattaa käyttää mieluiten lähimaksua, jolloin välttyy koskettamasta kaupan maksupäätelaitetta. Useimmista korteista löytyy automaattisesti lähimaksuominaisuus. Monissa kaupoissa kassapisteet on myös suojattu muovipleksein tartuntojen ehkäisemiseksi.

Maksamiseen voi käyttää myös matkapuhelinta. OP:n asiakkailla on käytössä Applen laitteilla toimiva Apple Pay‍ ja Android-puhelimissa toimiva Google Pay.
 
Apple Payllä ja Google Paylla voi maksaa myös verkossa ja sovelluksissa. Perheen ja tuttavien kesken rahaa voi siirtää kätevästi OP-mobiilin Siirto-maksulla‍. Siirto-maksun tekemiseen tarvitset vain vastaanottajan puhelinnumeron.
 

Käteisen välttäminen onnistuu myös tilaamalla ostokset verkosta. Esimerkiksi ruokaa ja päivittäistavaroita on usein mahdollista tilata kotiovelle. Verkkotilaus on mahdollista tehdä myös ikäihmisen puolesta.

Maksukortti kannattaa hankkia viimeistään nyt

Jos maksukorttia ei vielä ole, sen voi hankkia verkosta. Läheiset voivat auttaa esimerkiksi ikäihmistä kortin hankinnassa ja pohtia yhdessä kortin turvallista käyttöä.

Myös pankki auttaa tarvittaessa. OP onkin avannut erityistukea tarvitseville asiakkaille ja heidän läheisilleen oman puhelinlinjan, joka vastaa arkisin klo 9–16 numerossa 010 252 9627.

Jos käteisen käyttö on kuitenkin välttämätöntä, sitä kannattaa nostaa automaatista tai kauppojen kassoilta muun kauppa-asioinnin yhteydessä. Silloin voi välttää käynnin pankkikonttorissa.

Keräsimme yhteen turvallisia tapoja maksaa. Tutustu turvallisiin maksutapoihin.

​Lue myös:

Credit vai debit? Näissä tilanteissa kannattaa aina maksaa luotolla

Vältä asioimista pankkikonttoreissa