Maksukortti on pääsääntöisesti turvallinen maksuväline kaikkialla maailmassa, koska korttiin kohdistuvat väärinkäytökset korvataan useimmissa tapauksissa mutta varastettua käteistä on vaikea saada takaisin.

Kortin turvallisuuteen voi itse vaikuttaa säilyttämällä korttia huolellisesti katseilta piilossa. Voro voi nimittäin sattua kohdalle missä vain, ja taitavia taskuvarkaita on väentungoksessa yhtä lailla länsimaissa kuin eksoottisemmissakin kohteissa. 

Tunnuslukua ei saa koskaan säilyttää kortin lähellä, ja pankkiautomaatin tai maksupäätteen näppäimet on suojattava kädellä, kun näppäilee tunnusluvun.

Korttia ei myöskään pidä päästää silmistään, vaikka tarjoilija esimerkiksi haluaisi napata kortin mukaansa ja mennä muualle maksupäätteelle. 

Tärkeä turvatoimi on pitää kortin turvarajat sellaisina, että ne vastaavat omaa arkikäyttöä. Turvarajoja voi muuttaa vaikka päivittäin OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa.

Joskus tarvitaan hieman käteistä

Kortti ei käy välttämättä kaikkialla, ja silloin reissussa tarvitaan käteistä. Toreilla ja markkinoilla esimerkiksi saatetaan pyytää paikallista valuuttaa, ja siksi pieniä summia voi olla hyvä pitää mukana. 

Palvelurahan jättäminen ravintolassa on selkeintä käteisellä, ja silloin tipin saa varmimmin hyvää työtä tehnyt tarjoilija. 

Joissakin lomakohteissa tietoliikenneyhteyksien puuttuminen voi estää maksukortin käytön, jolloin tarvitaan käteistä. 

Kotimaasta voi nostaa mukaan pienen määrän rahaa varmuuden vuoksi, mutta myös euroalueella etenkin debit-puolelta käteisen nostaminen on kohtuuhintaista ja turvallista. 

Korvaako matkatavaravakuutus varastetut rahat?

Käteinen houkuttelee rikollisuutta. Etenkin, jos käsittelee isoja summia väkijoukossa, joku todennäköisesti kiinnostuu.

Matkatavaravakuutuksesta voidaan korvata taskusta tai laukusta varastettua käteistä enintään 100 euroa ja lukitusta tallelokerosta varastettua käteistä enintään 500 euroa. 

Jos rahat katoavat oman unohduksen tai huolimattomuuden takia, vakuutus ei korvaa menetystä.

Ilmoita korttirikoksesta heti

Rikollinen saattaa urkkia ensin tunnusluvun pankkiautomaatilla tai maksupäätteellä ja pihistää kortin myöhemmin.

Kortti voi päätyä vääriin käsiin vaikkapa yökerhon hulinassa, ja joskus rikolliset ovat tehneet ylisuuria veloituksia tai tuplaveloituksia maksutapahtuman yhteydessä. 

Jos joudut korttirikoksen uhriksi ulkomailla, soita välittömästi ympäri vuorokauden auki olevaan korttien sulkupalveluun numeroon +358 100 0555.

Ota OP-mobiilin ilmoitukset käyttöön

Korttirikosta ei välttämättä huomaa, ennen kuin rikollinen alkaa tehdä ostoksia kortilla: jos esimerkiksi istut kotonasi Suomessa ja OP-mobiilin tulee ilmoitus, että korttiasi on käytetty vaikkapa saksalaisessa liikkeessä, huomaat joutuneesi rikoksen uhriksi.

Siksi kannattaa ottaa käyttöön OP-mobiilin ilmoitukset kortin ja tilin tapahtumista: reaaliaikaiset ilmoitukset auttavat sinua havaitsemaan, jos korttiasi käytetään väärin. Näin saat ilmoitukset käyttöösi.

Sitä on hankala tietää, onko kortin tiedot varastettu matkan aikana tai esimerkiksi verkkokaupassa kotimaassa. Tärkeintä on, että kortti suljetaan eikä rikollinen pääsee enää yrittämään veloitusta.

Jutun asiantuntijoina toimivat korteista vastaava johtaja Teemu Korte OP Ryhmästä ja matkavakuutuksista vastaava tuoteasiantuntija Leena Ettilä Pohjola Vakuutuksesta.

Lue myös:

Tiesitkö, että OP:n luottokorteissa on vakuutus? Kaikkea tätä se korvaa