SEPA-alue, eli yhtenäinen euromaksualue, mahdollistaa euromääräisten tilisiirtojen tekemisen alueella samalla tavalla kuin kotimaassa. SEPA:n myötä maksut ovat nopeutuneet huomattavasti, mikä on hyödyksi kaikille kuluttajille. Maksut toteutuvat SEPA-alueella usein heti tai jo saman päivän aikana. SEPA-maksu mahdollistaa siis nopean maksamisen myös SEPA-alueelle ulkomaille.  

SEPA-alueeseen kuuluvat kaikki Euroopan unionin jäsenmaat sekä Andorra, Iso-Britannia, Islanti, Liechtenstein, Monaco, Norja, Sveitsi ja Vatikaani. 

Palkat tilille SEPA-maksulla 

Miten SEPA-maksut vaikuttavat kuluttajiin? Olennaista on juuri maksusuoritusten nopeus koko SEPA-alueella. SEPA-tilisiirtojen lisäksi on otettu käyttöön myös SEPA-pikasiirto, jonka avulla maksu lähtee tililtä jopa 10 sekunnin aikana. 

Puhuttaessa palkoista, eläkkeistä tai tuista, on tärkeää, että tilisiirrot tulevat tileille sovitusti ja samaan aikaan kaikille. Normaalisti tällaiset pankkien väliset tilisiirrot toteutetaan öisin, minkä ansiosta esimerkiksi palkat ja muut maksut ovat vastaanottajien tileillä jo palkkapäivän aamuna. OP:n maksamisesta ja käteisestä vastaava Katariina Säntti kertoo, että SEPA-järjestelmä on kehittynyt myös käyttöönottonsa jälkeen. Nykyään maksuja välitetään myös päiväsaikaan mukaan lukien pyhäpäivät ja viikonloput.  

Suomessa palkansaajat voivat luottaa siihen, että maksetut palkat ovat tileillä sovitusti. On kuitenkin mahdollista, että maksu syystä tai toisesta viivästyy. Esimerkiksi kansainväliset tietoliikenneyhteydet voivat aiheuttaa sen, että maksut eivät toteudu niin aikaisin kuin normaalisti.

– Jos siirto ei tapahdukaan yöllä, kuten normaalisti, maksetaan se saman päivän aikana, Säntti kertoo.  

Hän myös huomauttaa, että jos kävisi tilanne, jossa palkat tai tuet eivät olisi pankin virheen takia luvattuna päivänä tilillä, on kuluttaja oikeutettu välittömistä kuluista aiheutuneisiin korvauksiin.

– Maksuliikenne on erittäin toimintavarmaa, enkä tiedä tilannetta, jossa esimerkiksi palkat eivät olisi olleet tilillä palkkapäivän aikana pankin virheen takia, hän lisää. 

Kuinka nopeasti tilisiirrot toteutetaan? 

Nykyään tilisiirrot ovat usein vastaanottajien tileillä jo kymmenessä sekunnissa tai viimeistään seuraavana pankkipäivänä. Kun verkkopankissa merkitsee maksun suoritettavaksi heti, maksu lähtee pikasiirtona. Suomessa kuluttajien välinen kauppa on helppo tehdä tilisiirtoja, koska vastaanottaja saa maksun heti.

SEPA-maksujärjestelmää kehitetään jatkuvasti, ja sen hyödyt ovat huomattavissa kaikkien arjessa. Sekunneissa tapahtuvia maksuja toteutetaan ympäri vuorokauden jokaisena päivänä vuodessa.

Lue myös:

Unohda pankkipäivät ja odottelu – suurin osa maksuista liikkuu jo nyt pankkien tileiltä toiselle vain muutamassa sekunnissa