Käteisen rahan käyttö vähenee jatkuvasti. Käteisen rahan käyttö on vuoden 2012 jälkeen on tippunut noin kymmenen prosentin vuosivauhtia kaikissa asiakaskunnissa.

Maksukorteilla maksamisen yleistyminen on ykkössyy, miksi käteisen määrä maksuvälineenä vähenee. Alussa asiakkaat nostivat maksamista varten käteistä automaatista, sen jälkeen maksamiseen valittiin kortti tai käteinen. Nykyään suositaan yhä useammin korttimaksamista aina kun se on mahdollista, OP:n maksamisen palveluiden Business Lead Katariina Säntti kertoo.

Koronavirus on muuttanut vuodessa tilannetta entistä radikaalimmin.

– Vuonna 2020 tapahtui iso muutos, aikaisemmin käteisen käyttö tippui tasaista tahtia. Viime vuonna sen käyttäminen tippui kaksikymmentä prosenttia. Jos sama tilanne jatkuu tänäkin vuonna, uskomme, että koronan aiheuttama muutos on pysyvä, Säntti arvioi.

Näin käytämme käteistä 5 vuoden kuluttua

– Etälukumahdollisuus on lisännyt korttimaksamista, etenkin kun maksimiostosumma nousi 50 euroon. Kauppojen itsepalvelupisteet lisääntyvät entisestään, eikä niissä ole mahdollisuutta edes maksaa käteisellä.

Normaalit arjessa näkyvät tavat ja tottumukset vähentävät käteisen käyttöä. Uusien maksutapojen suosio lisääntyy koko ajan. Perheen sisällä sekä ystävien kesken yhä useammin käytetään uudenlaisia digitaalisen maksamisen tapoja kuten mobiilimaksamista, kuten jo tänä päivänä. Pankkien välillä tilisiirrot ovat reaaliaikaisia. Aikaisemmin rahan siirtäminen pankista toiseen esimerkiksi autokaupoilla tai kirppareilla on saattanut kestää viikonlopun yli, mutta jatkossa rahat ovat heti käytettävissä myyjän tilillä.

10 vuoden kuluttua

– Käteistä ei tarvitse enää ollenkaan ja sen käyttö on enää hyvin vähäistä. Ihmiset maksavat muilla maksutavoilla käyttötarkoituksesta riippuen.

Verkkokaupan käyttäminen kasvaa koko ajan eikä niissä pysty maksamaan käteisellä. Toisaalta on aina niitä ihmisiä, joille ei sovi muu maksutapa kuin käteinen. He kokevat, että käteinen on ainoa maksutapa omassa arjessa. Tämän vuoksi käteinen ei kovin nopeasti katoa. Myös 10 vuoden kuluttua kaupat hyväksyvät käteisen. Se saattaa olla kaupalle kilpailuetu, koska osa asiakkaista edelleen vaatii käteisellä maksamista. Myös Suomeen matkustavat turistit saattavat suosia käteistä.

Käteisen nostoa varten on edelleen olemassa verkosto. Automaattien lisäksi kauppa on luonteva paikka käteisen nostamiselle.

Uudenlainen verkko-ostaminen lisääntyy ja laajenee tilanteisiin, jossa olemme aikaisemmin tottuneet maksaneet paikan päällä. Tästä esimerkkejä ovat mobiilitankkaus ja ruuan tilaaminen verkosta.

15 vuoden kuluttua

– Kortilla maksaminen on harvinaista, maksaminen tehdään muilla tavoilla, kuten kännykällä, kellolla tai kasvo- ja sormenjälkitunnistamisella - tai mitä muita teknologioita kehitämmekään maksamista varten.

Maksaminen muuttuu näkymättömäksi. Miltä kuulostaisi mennä kauppaan ja kauppa tunnistaisi sinut? Keräät ostokset kassiisi ja poistut kaupasta. Maksaminen tapahtuu automaattisesti taustalla, kun poistut kaupasta.

Lue myös:

Credit vai debit? Näissä tilanteissa kannattaa aina maksaa luotolla

Maksuttomia vakuutuksia ja korotonta maksuaikaa - Listasimme luottokortin ominaisuudet, joita et ehkä vielä tiennyt

Käteiselle on vaihtoehtoja pandemian aikana