Martta Soini oli purjeveneessä ensimmäisen kerran vuonna 1999, kun hän oli kahden kuukauden ikäinen vauva. Hän köllötteli oransseissa pelastusliiveissään turvaistuimessa, joka oli kiinnitetty veneen kaiteeseen.

– Kun vanhempani olivat hääpäiväpurjehduksella Merikarhujen saaritukikohdassa Tammossa, naapuriveneen ystävällinen pariskunta oli tarjoutunut hoitamaan minua saunavuoron aikana − mutta olin vain nukkunut sen koko ajan, Soini kertoo.

Merikarhut on matkapurjehtijoiden yhdistys, jonka jäsen myös Tiina Tunturi on. Toisin kuin Soini, Tunturi vietti lapsuuden kesät kuivalla maalla. Hän tutustui purjehdukseen puolisonsa kautta ollessaan noin 20-vuotias. Laji vei mennessään heti. Tunturi suoritti ensin partiolaisten kipparikurssin, sitten työväenopistossa saaristo- ja rannikkolaivurikurssit.

Tiina Tunturi innostui purjehduksesta aikuisena, Martta Soinin laji vei mukanaan jo lapsena. 

Tunturi ei ole kilpaillut purjehduksessa, mutta on nähnyt maailmaa mereltä käsin. Hän on purjehtinut viitisen kertaa Karibialla ja kerran Tyynellämerellä Tongan saaristossa.

Vaikka purjehtiminen on periaatteessa kaikkialla samanlaista, luonto ympärillä on hyvin erilaista riippuen siitä, missä päin purjehtii.

– Veneellä pääsee moneen sellaiseen paikkaan, jonne ei muuten turistina pääse. Siinä saa olla koko ajan hyvin lähellä luontoa, Tunturi kertoo.

Hupipurjehduksessa ei katsota kelloa

Martta Soini meni seitsemänvuotiaana purjehduskurssille ja vähän myöhemmin alkoi kilpailla lajissa. Kolmannen vuoden lääketieteen opiskelija kertoo, että purjehdus tuo hyvää vastapainoa opintojen suorittamiseen. Koska purjehdus painottuu kesäkaudelle ja opinnot talvelle, onnistuu niiden yhdistäminenkin melko hyvin.

– Syksyisin ja keväisin tulee päällekkäisyyksiä, mutta treenit ja kilpailut ovat pääasiassa iltaisin ja viikonloppuisin.

Kilpailumatkat ovat vieneet opiskelijaa Suomen vesistöjen lisäksi muun muassa Espanjaan, Italiaan, Puolaan ja Irlantiin. Soinin parhaita purjehdusmuistoja on menestyminen arvokilpailuissa.

Kilpaillessa hänen tavoitteenaan on päästä nopeasti maaliin, mutta ystävien ja perheen kanssa purjehtiessa hän ei välitä kellosta. Saaresta toiseen siirtymisessä saattaa kulua useampi tunti, riippuen tuulen suunnasta.

– Purjehdus on opettanut minulle kärsivällisyyttä.

Kärsivällisyydestä on ollut hyötyä opiskelussa. Soini ei vielä tiedä, mihin lääketieteen alaan haluaa erikoistua, vaan tunnustelee asiaa rauhassa opintojen edetessä.

On ihanaa, kun purjehtiessa ei sovita tarkkaa aikaa, milloin tavataan määränpäässä.

Tiina Tunturi on Soinin kanssa samoilla linjoilla purjehtimisen aikakäsityksestä. Joskus purjehdusmatka Raisiosta Nauvoon kestää neljä tuntia, toisinaan siihen kuluu koko päivä.

– Purjehtijat eivät koskaan sovi tarkkaa aikaa, milloin tapaavat toisensa määränpäässä. Se on ihanaa, Tunturi sanoo.

Kun astuu purjeveneeseen, kellon voi siis unohtaa. Se on hyvää vastapainoa eläkeläisen tapahtumarikkaisiin päiviin: Tunturi on mukana monessa yhdistyksessä ja Raision kirkkovaltuuston jäsen. Lisäksi hän käy paljon kulttuuritapahtumissa ja liikkuu aktiivisesti.

Purjehdus on yhteisöllistä

Martta Soini kertoo tavanneensa parhaat ystävänsä purjehduksen kautta. Hänen isosiskonsa perusti alkuvuonna 2020 lääketieteen opiskelijoille oman purjehduskerhon. Pikkusisko liittyi mukaan toimintaan heti ensimmäisenä opiskeluvuotenaan ja toimi kerhon puheenjohtajana yhden kauden.

– Toukokuussa meitä lähtee 50 lääketieteen opiskelijaa viidellä veneellä Kreikkaan purjehtimaan, Soini kertoo.

Kilpaillessa Soini purjehtii tiimissä, joka kesällä 2023 on kahdeksan henkilön vahvuinen. Tarkoituksena on osallistua Suomen mestaruuskilpailuihin sekä maailmanmestaruuskilpailuihin Saksan vesillä.

Soini ja Tunturi ankkuroituvat mielellään suojaisiin satamiin.

Soinin mielestä parasta purjehduksessa on yhdessä tekeminen, oli kyse sitten kilpailusta tai hupipurjehtimisesta.

– Ystävien kanssa purjehtiessa majoitumme yöksi mieluiten johonkin rauhalliseen luonnonsatamaan.

Myös Tiina Tunturi pitää suojaisiin satamiin ankkuroitumisesta. Tunnelma on erityinen, kun rantautumisen jälkeen alkaa valmistaa veneessä illallista, joka nautitaan yhdessä ystävien tai perheen kanssa sitlådassa, veneen terassilla.

Täydelliseen iltaan kuuluu myös saunomista satamassa, jos majoittaudutaan jossain Merikarhujen saaristotukikohdassa.

– Koska koti kulkee mukana, on lyhyt matka sänkyyn. Missään ei nuku yhtä hyvin kuin veneessä, Tunturi lisää.

Hän osti puolisonsa kanssa muutama vuosi sitten pariskunnan neljännen purjeveneen. Veneeseen mahtuu mukavasti puolison lisäksi poika, miniä ja heidän 11- ja 14-vuotiaat lapsensa. Kesäisin he tekevät tällä porukalla noin kaksi viikkoa kestävän purjehdusreissun Turun saaristossa, jota Tunturi kuvailee ”maailman hienoimmaksi”.

Tuore sekä pitkäaikainen omistaja-asiakas

Osuuspankin omistaja-asiakkaana Martta Soini on vielä niin uusi, että ei ole ehtinyt käyttää omistaja-asiakkuuden tuomia etuja. Hän vaihtoi osuuspankin asiakkaaksi vuodenvaihteessa, kun kilpailutti vakuutuksensa ja OP tarjosi hänelle parhaiten sopivat vakuutukset ja pankkiasioinnin. Tulevaisuudessa Soini odottaa, että esimerkiksi ensiasunnon ostamiseen liittyvät asiat hoituvat omistaja-asiakkaana sujuvasti.

Toukokuussa Soini suuntaa purjehtimaan Kreikkaan. Tunturi haaveilee Naantalin Musiikkijuhlista, jonne hän aikoo mennä purjeveneellä. 

Tunturi puolestaan on käyttänyt omistaja-asiakkuuteen kuuluvia etuisuuksia jo useamman vuosikymmenen.

– Erityisesti kaikkia kulttuuriin liittyviä, kuten konsertti- ja elokuvalippujen alennuksia, hän lisää.

Naantalin Musiikkijuhlien entisenä toimitusjohtajana Tiina Tunturilla on kokemusta myös omistaja-asiakkuuteen kuuluvien etujen luomisesta ja tarjoamisesta yhteistyössä OP:n kanssa.

– Tuntui hienolta, kun osuuspankissa oltiin aidosti kiinnostuneita musiikin ja Naantalin Musiikkijuhlien sponsoroinnista.

Yksi Tunturin parhaista purjehdusmuistoista liittyy Musiikkijuhliin. Viime kesänä hän meni puolisonsa kanssa sinne purjeveneellä. Vene oli satamassa kolme päivää, pariskunta käveli siitä konsertteihin ja palasi yöksi omaan veneeseen nukkumaan.

– Tänä kesänä teemme saman uudelleen.

Osuuspankit ovat tukenasi, kun tarvitset apua arjen raha-asioihin tai neuvoja unelmien saavuttamiseen. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat hyötyjä sujuvaan arkeen ja etuja elämäsi tärkeimpiin asioihin. Omistaja-asiakkuus on myös palkitsevaa, sillä mitä enemmän asioit, sitä enemmän hyödyt. Lue lisää.

Lue myös:

Tiesitkö, että saat rahan arvoisia etuja säästöistä, lainoista ja vakuutuksista? Klikkaa laskuriin ja katso, kuinka paljon hyödyt

Kaksi omistaja-asiakasta kertoo, miten käyttää etuja ja kuinka paljon saa bonuksia

Osuuspankin omistaja-asiakas, tiesitkö, että sinulle kuuluvat myös nämä edut?