Markkinoiden ensimmäinen kännykkä Mobira Cityman maksoi aikanaan 25 000 markkaa, mikä olisi nykyrahassa noin 7300€. Silloin matkapuhelimet olivat harvojen herkkua.

90-luvulla puhelimien yleistyessä hinnatkin laskivat, mutta edelleen niistä sai pulittaa nykyrahassa suolaisia summia. Esimerkiksi Nokian Communicator maksaisi nykyrahassa lähes 1500€. Listasimme muutamia suosikkimalleja ja niiden nykyhintoja.

Nokia 3310

Nokia 3310 löytyi kulta-aikanaan puolen Suomen taskuista. Vuonna 2000 julkaistu puhelin on myös yksi maailman suosituimmista matkapuhelimista. Nokialainen oli aikanaan tunnettu ylivertaisesta kestävyydestään. Sitä on useissa yhteyksissä sanottu tuhoutumattomaksi puhelimeksi.

Puhelimen suosioon vaikuttivat positiivisesti myös sen sisältämät pelit, joista mieleenpainuvin oli ”matopeli” Snake 2. 3310:ssa oli myös vaihdettavat Xpress-on -värikuoret. Tekstiviestipuolella vallankumouksellista oli ennakoiva tekstisyöttö, joka herätti käyttäjissä lähinnä raivoa.

Nokia julkaisi 2017 alussa vuonna uusintapainoksen legendaarisesta 3310:sta. Retromallissa on värinäyttö ja 2 megapixelin kamera. Uutuusmalli ei tosin juuri muistuta ulkonäöltään vanhaa kunnon 3310:aa.

3310 on edelleen toimiva matkapuhelin, mutta sitä ei voi käyttää 3G-verkossa.

Myyntimäärä: n. 132 miljoonaa

Hinta (2000): 1850 markkaa (398€)

Nokia 1610

Nokian 1610 tai 1611 on varmasti ollut monen matkapuhelimen käyttäjän ensimmäinen puhelin. Vuonna 1996 julkaistu puhelin oli kestävä, painava ja suurikokoinen. Sen mustavalkonäytöllä voitiin näyttää kaksi riviä tekstiä samaan aikaan.

Puhelimen SIM-kortti oli pankkikortin kokoinen ja 1610 painoi 232 grammaa. Ensimmäisellä versiolla ei voinut lähettää tekstiviestejä, mutta päivitetyllä 1611-mallilla se oli vihdoin mahdollista.

Puhelimen valmiusaika oli 100 tuntia ja puheaika 3,5 tuntia. Koko on nykymittapuulla mittava: korkeutta 1610:lla oli 15,5 senttiä ja paksuuttakin kolme senttiä. Tehoakulla paksuus kasvoi puolella sentillä, mutta samalla tuplaantui myös puheaika.

Myyntimäärä: n. 100 miljoonaa

Hinta (1996): 1645 markkaa (380€)

Nokia 8110

Nokia 8110 oli ilmestyessään (1996) yksi maailman edistyksellisimmistä matkapuhelimista. Pienikokoinen ja kevyt ”kännykkä” saavutti nopeasti suuren suosion erityisesti trenditietoisten käyttäjien puhelimena.

Puhelimen erityispiirre oli näppäimistön päälle liukuva suoja, jonka avaamalla pystyi vastaamaan tulevaan puheluun. Toiminto oli aikanaan silkkaa noituutta. Nokia 8110:n käyttäjät myös vaihtelivat puhelimiinsa värillisiä kuoria.

8110 sai kaarevan muotoilunsa ansiosta lisänimen banaani ja maailmanmaineeseen se nousi esiintyessään The Matrix –elokuvassa vuonna 1999.

Tekstiviestillä tilattavat soittoäänet otettiin käyttöön ensimmäisenä maailmassa päivitetyllä 8110i-mallilla.

Myyntimäärä: ei tiedossa

Hinta (1996): 4250 markkaa (nykyrahassa 982€)

Apple iPhone 5

Apple iPhone 5 on yksi maailman ikonisimmista matkapuhelimista. Ensimmäisestä iPhone-mallista liikkeelle lähtenyt vallankumous kulminoitui tietyllä tavalla juuri vitosversion kohdalla.

Apple aloitti uuden puhelinmallinsa ennakkomyynnin syyskuussa 2012 ja 24 tunnissa iPhone 5:ta oli myyty kaksi miljoonaa kappaletta. Ensimmäisenä myyntipäivänään myytiin yli viisi miljoonaa iPhone 5:ta. Yhteensä niitä on myyty yli 70 miljoonaa kappaletta.

iPhonen valttikortteja olivat tunnistettava muotoilu, laadukkaat komponentit ja markkinoiden paras kamerateknologia. Lisäksi Applen oma iOS-käyttöjärjestelmä herätti ihastusta ja vihastusta. Samoin Applen oma Lightning lataus- ja liitäntäpiuha.

Multimediapuhelimena iPhone oli vertaansa vailla, sillä se toimi mm. musiikkisoittimena ja verkkoyhteyden jakajana. Apple otti käyttöön ensimmäisten joukossa myös toimivan puheentunnistuksen. iPhone on edelleen yksi maailman suosituimmista matkapuhelinmalleista.

Myyntimäärä: n. 70 miljoonaa

Hinta (2012): 698€

Nokia 9210 Communicator

Nokia 9210 Communicator oli edeltäjämalli 9110 Communicatorin korvaava puhelinmalli, joka tuli kauppoihin vuonna 2000. Uudesta Communicatorista löytyi edeltäjästään poiketen värinäyttö ja mahdollisuus lähettää ja vastaanottaa fakseja.

Communicator oli nimensä veroinen laite, sillä se muistutti enemmän pientä kannettavaa tietokonetta kuin puhelinta. Laitteen sisällä oli 640x200 värinäyttö ja kokonainen näppäimistö.

9210 Communicator oli ominaisuuksiltaan vallankumouksellinen puhelin. Siinä oli mm. kaiutinpuhelumahdollisuus, kortilla laajennettava muisti, internet-yhteys ja kalenteri. Ominaisuuksiensa vuoksi sen hinta painui aikanaan yli tuhanteen euroon.

Tekniikan Maailma hehkutti Communicatoria vuoden 2001 arvostelussaan puhelimeksi jossa on kaikki. Artikkelissa kehuttiin mm. mahdollisuutta sähköpostin käyttämiseen työpaikan ulkopuolella.

Myyntimäärä: ei tiedossa

Hinta (2000): n. 6900 markkaa (nykyrahassa 1448€)

Samsung Galaxy S2

Samsungin voittokulun voidaan katsoa alkaneeksi Galaxy SII –mallista. Edeltäjämalli Galaxy S oli sekin suosittu puhelin, mutta S2 oli huomattavasti isompi ilmiö. S2:n voidaan sanoa toimineen eräänlaisena kantaisänä nykyiselle matkapuhelinstandardille, jossa pääosassa on suuri kosketusnäyttö ja Android-käyttöjärjestelmä.

S2:n näyttö oli vallankumouksellinen Super Amoled Plus, joka on jopa tämän päivän standardeilla varsin toimiva. Samsungin takakamera oli 8 megapikseliä ja etukamera sekin 2 megapikseliä. Samalla se oli yksi markkinoiden ohuimmista puhelimista, hieman alle 10 mm.

Akun kestoksi luvattiin mukavat 10 tuntia ja akun käyttäjä pystyi vaihtamaan uuteen itse. Toisin kuin vaikkapa Applen iPhonessa.

Myyntimäärä: n. 40 miljoonaa

Hinta (2011): 599€

Ericsson T28

Ruotsalainen Ericsson oli mukana matkapuhelinmarkkinoilla samaan aikaan kun Nokia hallitsi markkinoita. Vaikka ruotsalaiset olivat monessa asiassa Suomea edellä, matkapuhelinmaailmassa homma oli päinvastoin.

Vuonna 1999 julkaistu Ericssonin T28 oli kuitenkin yksi markkinoiden mielenkiintoisimmista puhelimista aikoinaan. Sen vahvuuksiin lukeutui mm. äärimmäinen keveys. T28 painoi vain 83 grammaa. Akkutekniikka oli edistyksellistä, sillä se käytti ensimmäisten joukossa litium-ioni-akkua.

Näppäimistön suojaksi taittuva suoja teki puhelimesta taitettuna varsin kompaktin kokoisen. Erityisesti Amerikassa myyntimäärät olivat suuria, mutta Suomessa Ericsson jäi marginaalisemmaksi puhelimeksi.

Myyntimäärä: ei tiedossa

Hinta (1999): 2110 markkaa (nykyrahassa 469€)

Nokia N-Gage

Nokia N-Gage in varmasti yksi matkapuhelinmaailman ristiriitaisimmista tuotteista. Kaupallisesti se oli melkoinen floppi, mutta N-Gage nauttii ironista kulttisuosiota.

N-Gage pyrki yhdistämään käsikonsolin ja puhelimen, mutta kompromissi oli epäonnistunut. Se ei nimittäin onnistunut olemaan kumpaakaan. Pian ilmestymisensä jälkeen N-Gage sai lempinimen Taco. Nimi juontui kammottavasta muotoilusta.

Nokiaa ei voi syyttää N-Gagen kohdalla varman päälle pelaamisesta. ”Puhelin” oli mitä ilmeisemmin tietoinen riski, joka meni pahasti pieleen. että se muistettaneen Vuosina 2003-2005 myyty puhelin ei ottanut missään vaiheessa tuulta alleen ja toimitusjohtaja Jorma Ollilakin joutui kommentoimaan huonoja myyntilukuja.

Ilmestyessään Amerikassa puhelimen hinta oli 300 dollaria, mutta se laskettiin alle kuukaudessa sataseen. Sekään ei saanut ihmisiä kauppoihin, vaan puhelimet jäivät kaupan hyllyille.

Puhelinta toimitettiin kauppoihin kolmen miljoonaa kappaletta, mutta asiakkaille puhelimia meni vain murto-osa tuosta.

Myyntimäärä: n. 3 miljoonaa

Hinta (2003): 350€ (nykyrahassa 426€)

Nokia 1100

Nokian 1100 on matkapuhelinmaailman makaronilaatikko. Puhelin on edullinen perusmalli, minkä vuoksi sitä myytiin aikanaan yli 250 miljoonaa kappaletta. 1100 on maailman myydyin puhelinmalli, jota valmistettiin vuodesta 2003 aina vuoteen 2009 saakka.

1100 oli suunnattu erityisesti kehittyvien maiden markkinoille, eikä siinä ollut kameraa tai värinäyttöä. Sen sijaan puhelimessa oli sisäänrakennettu taskulamppu, joka aktivoitui painamalla C-näppäintä.

Tänä päivänä kunnostettuna 1100-malleja saa ostettua verkosta noin 10 eurolla, mutta puhelin ei toimi 3G-verkossa. Yksi Nokian vahvuuksista on pieni virrankulutus valmiustilassa. Yhdellä latauksella se toimii valmiustilassa 400 tuntia.

Myyntimäärä: 250 miljoonaa

Hinta (2003): 139€ (nykyrahassa 169€)

Markkahinnat käännetty euroiksi Rahamuseon rahanarvolaskurilla.