Parisuhdeterapeutit Marianna Stolbow ja Hanna Ranssi-Matikainen: Kun rahankäyttö on läpinäkyvää, riidat ovat vältettävissä
Parisuhteessa rahankäyttöä kannattaa päivittää jatkuvasti, sanovat terapeutit Marianna Stolbow ja Hanna Ranssi-Matikainen. Kysyimme asiantuntijoilta myös vinkkejä, joilla välttää rahariidat.
Parisuhde on aina myös rahaliitto, sanovat pitkään parisuhdetyötä tehneet Marianna Stolbow sekä Hanna Ranssi-Matikainen.
Ensitreffit alttarilla -tv-sarjastakin tuttu Stolbow on sitä mieltä, että raha-asioihin ei pidä suhtautua liian hienotunteisesti.
–Raha on läsnä joka hetki jo siinä vaiheessa, kun käydään treffeillä, hän sanoo.
Jotkut parit löytävät rahan suhteen pian yhteisen sävelen. Kun toiveet ja haaveet ovat yhdensuuntaisia, suhtautuminen rahaan innostaa ja yhdistää.
–Mikäli tapa käyttää rahaa on hyvin erilainen, kyse voi olla miinakentästä.
Lähes parinkymmenen vuoden ajan parisuhdeleirejä järjestänyt Hanna Ranssi-Matikainen tietää, että parisuhteissa rahasta riidellään valitettavan paljon.
Hän ja Marianna Stolbow suosittelevat pareja puhumaan rahaan liittyvistä asioista. Avoimesti, pelottomasti ja säännöllisesti.
–Kannattaa miettiä myös ajoitusta ja tapaa tuoda asiat esiin. Kiva puhe toimii paremmin kuin syyttely.
1. Puhu rahasta jo tutustumisvaiheessa
Marianna: Jo tutustumisvaiheessa kannattaa keskustella elämän perusarvoista, ja siitä, kuinka tärkeässä roolissa rahalla ostettava mielihyvä on. Entä saako toinen iloa asioista, jotka ovat ilmaisia? Kyse on ihan saman mittaluokan valinnoista kuin se, haluavatko molemmat lapsia ja asutaanko maalla vai kaupungissa.
Hanna: Rahaan liittyvien lähtökohtien läpikäyminen on vielä tärkeämpää, jos suhteeseen pyrkivien taloudellinen tilanne on hyvin erilainen. Pystyvätkö vaikkapa opiskelija ja kovatuloinen, luksuselämään tottunut henkilö yhdistämään arkensa?
Marianna: On huono merkki, jos rahaan liittyviä toiveita ei uskalla ottaa esiin. Ei tarvitse sähähtää heti, jos toinen ei tarjoa treffeillä, mutta rakkaudennälkäisenä ei pidä sietää myöskään äärimmäistä saituutta, holtittomuutta tai sellaista, mitä ei muiden ihmisten kertomana sietäisi.
2. Yhteinen tili ja omaa käyttörahaa on hyvä vaihtoehto
Hanna: On tärkeää, että yhteisten menojen hoitamisesta sovitaan selkeästi. Sillä, tienaavatko molemmat tai tienaako toinen vähemmän, ei aina ole merkitystä. Ensisijaista on vastuunjako. Jos toinen vastaa taloudesta, toinen voi vastata jostain toisesta osa-alueesta.
Marianna: Monesti samankaltainen rahankäyttö vähentää tarvetta yksityiskohtaisiin sääntöihin. Tilit voivat olla yhteisiä tai erillisiä, kun menot pystytään jakamaan tapauskohtaisesti keskustellen.
Hanna: Useille pareille avioehto on ensimmäinen rahaan liittyvä sopimus, mutta malleja on monta. Esimerkiksi omat tilit eivät ole ratkaisu kaikkeen. Omassa parisuhteessani olemme ratkaisseet tilanteen niin, että meillä on yhteinen tili, mutta saamme molemmat kuukausirahaa vain omaan käyttöömme.
Marianna: Kysymys on rahankäytön läpinäkyvyydestä. Läpinäkyvyys lisää turvallisuuden tunnetta.
3. Neuvottele rahankäytöstä joka elämänvaiheessa
Hanna: Toista kannattaa pyrkiä katsomaan lempein silmin, myötätuntoisesti. Ongelmalliseksi tilanne voi tulla, jos tulee tunne, ettei toinen arvosta sitä, mistä itse unelmoi ja mihin haluaa laittaa rahat. Jotta tunnesuhde pysyy lämpöisenä, raha-asioissa tarvitaan jatkuvaa neuvottelua.
Marianna: Rahankäyttöön liittyvät seikat eivät välttämättä häiritse suhteen alussa, mutta ne saatetaan kokea uhkaksi myöhemmin.
Hanna: Koti on yleensä keskituloisten parien isoin sijoitus, ja moni pari saattaa kiistellä vuosiakin esimerkiksi siitä, jos toinen haluaa omakotitalon maalla ja toinen kerrostalokodin kaupungissa. Myös varallisuuden kertyminen voi muodostua kiistakapulaksi, ja parisuhteessa saatetaan kasvaa eri suuntiin rahankäyttäjinä. Kuitenkin – kun neuvotellaan ja molemmat tulevat yhtä lailla nähdyiksi ja kuulluiksi – ei kasveta liian erilaisiksi. Varallisuuden kohdentamista pitää päivittää myös lasten aikuistuttua ja eläkeiässä, kun tulot vähenevät.
4. Taloudellisesta uskottomuudesta toivutaan vain avoimuudella
Marianna: Taloudellinen uskottomuus, kuten vaikkapa lainojen maksamatta jättäminen toisen tietämättä, voi nakertaa parisuhdetta melkein kuin fyysinen uskottomuus. Taloudellinenkin uskottomuus lisää turvattomuutta ja luo epäluuloa. Kun taloudellinen uskottomuus paljastuu, on luonnollista miettiä myös, voisiko toinen tehdä myös jotain muuta, mikä ei ole meille hyväksi.
Hanna: Taloudellista uskottomuutta esiintyy monella tasolla. Joku shoppailee yhteisistä varoista niin, että ei näytä mutta tai kerro puolisolle Joku toinen taas varautuu avioeroon järjestelemällä yhteistä varallisuutta siten, että hän on etulyöntiasemassa erotilanteessa.
Marianna: Kumppanille kannattaa kertoa, jos raha on aiheuttanut paljon kiistoja tai pahaa mieltä aiemmissa parisuhteissa. Toinen ymmärtää, mistä vaikkapa taloudellinen epäluottamus johtuu vain jos hän tietää taustat.
Hanna: Jos taloudellinen luottamus on mennyt, se heijastuu seksielämää myöten kaikkeen kanssakäymiseen. Luottamuksen palauttaminen vaatii töitä ja entistä pienemmistä asioista kertomista.
5. Puhu ammattiauttajille, puhu perheen sisällä
Marianna: Ulkopuolista apua kannattaa hakea kaikissa tilanteissa, joissa toisen näkökulmaa ei pysty ymmärtämään. Jotkut solmut voivat aueta ammattiauttajan avulla jo yksittäisten tapaamisten aikana.
Hanna: Parisuhteeseen ei kuulu myöskään toisen alistaminen rahalla. On tosi epäreilua, jos toinen saa aina määrätä rahankäytöstä.
Marianna: Välillä rahariitojen taustalla on joku muu syy kuin raha. Rahasta kiukutellaan vaikka tyytymättömyyden syy olisi jossain toisaalla.
Hanna: Totta. Voi olla, että taustalla on vaikkapa toive, että puoliso antaisi enemmän aikaa yhdessäololle. Rahaan ja arvoihin liittyvistä valinnoista kannattaisi puhua myös perheenä ja lasten ikätason mukaan. Kun lapset ymmärtävät, mitä vanhemmat tienaavat ja pitävät arvokkaana, rahaan liittyvät erimielisyydet vähenevät koko perheen sisällä.
Ota taloutesi haltuun – me autamme:
Oma talous -kokonaisuus tarjoaa käyttöösi työkaluja, joiden avulla saat taloutesi hallintaan. Kun teet fiksuja valintoja, saat enemmän samalla rahalla. Tutustu ja ota askel kohti suunnitelmallisempaa rahankäyttöä!
#rahapuhetta #omatalous