1. Siirrä rahaa suoraan nuoren omalle tilille

Rahalahjan annat nopeimmin pelkän puhelinnumeron avulla OP-mobiilissa  Siirto-maksulla. Voit kirjoittaa siirron viestikenttään onnittelut juhlasankarille. Et tarvitse saajan pankki- tai tilitietoja. Huomioithan, että lahjansaajalla tulee olla Siirto-maksut käytössä.

Yhä useampi nuori toivoo lahjaksi myös myös rahaa. Säästökohteena voi olla esimerkiksi oma asunto, uusi tietokone, oma auto tai kesän lomareissu. Voit siirtää rahaa tilisiirrolla, kun lahjansaajan tilinumero on tiedossasi. Kysy rohkeasti saajan tilinumeroa, jos haluat lahjoittaa rahaa tilisiirron muodossa.

2. Anna lahjaksi osakkeita

Osakelahja kannattaa valita lahjansaajan kiinnostuksenkohteiden mukaan. Onko juhlasankari muodin uusia tuulia seuraava tyylitaituri tai kenties tekniikan alalle valmistuva it-guru? Lahjansaajaa kiinnostavan yrityksen osakkeet voivat innostaa nuorta tutustumaan sijoittamisen maailmaan tarkemmin.

Lahjansaajalla tulee olla arvo-osuustili, joilla osakkeita säilytetään. Jos kyseistä tiliä ei vielä löydy, tulee lahjansaajan se avata. OP:n asiakkaille arvo-osuustilin avaaminen onnistuu helposti verkkopankissa. Lahjanantaja ostaa osakkeen omiin nimiinsä ja lahjoittaa sen lahjansaajan arvo-osuustilille. Tätä varten tehdään lahjanantajan ja lahjansaajan tai alaikäisen lahjansaajan edunvalvojan välille lahjakirja.

Osakkeen ostaminen toisen nimiin ei ole mahdollista, joten aivan yllätyslahjaksi osake ei sovi. Toki osakelahjan voi luvata etukäteen vaikkapa onnittelukortissa ja tehdä oston myöhemmin yhdessä lahjansaajan kanssa.

3. Anna lahjaksi rahastoja

Rahastolahja on joustava ja helppo lahjavaihtoehto. Käytännössä annat lahjansaajalle lahjoitettavan summan esimerkiksi tilisiirrolla ja merkitset viestiin rahan olevan rahastosijoitusta varten. Lahjansaaja käy sitten pankissa valitsemassa itse, mitä rahastoa varoilla merkitään. Voit tukea säännöllistä säästämistä antamalla rahastolahjan tärkeinä juhlapäivinä kuten syntymäpäivinä.

Jo muutamalla kympillä pääsee rahastosijoittamisen alkuun. Pienikin sijoitus voi toimia lahjansaajalle kipinänä säästämiseen ja sijoittamiseen tulevaisuudessa.

4. Kartuta lahjansaajan ASP-tiliä

Onko lahjansaaja aloittanut säästämisen omaa asuntoa varten? Hyvä lahjavaihtoehto on myös talletus lahjansaajan ASP-tilille, mikä auttaa kerryttämään säästöjä tulevaa asunnonhankintaa varten.

5. Anna lahjaksi sijoitusvakuutus

Myös säästöhenkivakuutuksen, eli OP Sijoitusvakuutuksen voi antaa lahjaksi. Tällöin lahjanantaja avaa vakuutuksen omiin nimiinsä ja merkitsee edunsaajaksi lahjansaajan. Vaihtoehtoisesti sijoitusvakuutus voidaan valtakirjalla avata suoraan lahjansaajan nimiin.

6. Lahjaksi pala suomalaista osuuspankkia

Osuuspankin omistaja-asiakkuus on arvokas ja erilainen lahja, joka ilahduttaa pitkään. Voit siirtää tarvittavan summan helposti esimerkiksi OP-mobiilissa Siirto-maksulla. Kirjoita siirron viestikenttään onnitteluiden lisäksi rahan olevan osuuspankin omistaja-asiakkuutta varten.

Omistaja-asiakkuus tuo lukuisia etuja ja lisäksi se oikeuttaa myös vaikuttamaan oman osuuspankin päätöksenteossa sekä osallistumaan pankin ja sen palvelujen kehittämiseen.

7. Muista lahjavero

Jos kolmen vuoden aikana samalta lahjanantajalta saatujen lahjojen arvo on 5 000 euroa tai enemmän, lahjansaajan on tehtävä lahjaveroilmoitus. Kolmen vuoden aikana voi siis lahjoittaa samalle lahjansaajalle yhteensä 4 999 euron arvosta esimerkiksi sijoituksia ilman lahjaveroa. Osakelahjan arvo määräytyy lahjoitushetken kurssien mukaan.

Yläraja on lahjanantajakohtainen eli lahjaverottomia lahjoja voi saada useammalta henkilöltä. Esimerkiksi molemmat vanhemmat voivat lahjoittaa lahjansaajalle kolmen vuoden aikana 4 999 euroa kumpikin ilman lahjaveroa.

+ 1.

Muistathan, ettei osuuspankkien konttoreissa ei enää aseteta sekkejä lahjoitustarkoituksiin. Paperisten lahjasekkien hankkiminen ja lunastaminen vievät aikaa sekä lahjanantajalta että lahjansaajalta. Lahjasekin lunastaminen vaatii aina tilipankin konttorissa käynnin. Sekin saajalle lunastus saattaa osoittautua kohtuuttoman hankalaksi, kun lähimpään konttoriin voi olla pitkäkin matka. Hyviä rahalahjavaihtoehtoja on nykyään paljon muitakin, kuten yllä esitellyt vaihtoehdot.

Lue myös:

Valmistuva toivoo rahaa - milloin riittää 20 €, 50 € tai 100 €?