Salasanojen kalastelu ja lunnastroijalainen – joko olet kuullut näistä tietoturvauhista?
Lisää aiheesta
Yhä useampi viettää nyt paljon aikaa kotona koneen ääressä. Mitä koneen tietoturvasta tarvitsee tietää vuonna 2020? Suomalaisen tietoturvayhtiön F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo.
Mikä on vähintä, mitä voi tehdä tietoturvan eteen?
Jos olet etätyöläinen ja työskentelet kotoa työnantajan laitteilla, yksinkertaisin tapa pitää huolta tietoturvasta on pitää työasiat vain työkoneella. Työnantajan velvollisuus on huolehtia tietoturvasta, jolloin laitteetkin on todennäköisesti suojattu hyvin.
Seuraava helppo tapa huolehtia tietoturvasta, on tarkistaa wlanin, eli langattoman lähiverkon, salasana.
– Jos se on tosi vanha ja monen tiedossa, se kannattaa vaihtaa nyt, Hyppönen sanoo.
Oman lähiverkon salasana tulee usein wlan-modeemin mukana, kun netti otetaan suoraan operaattorilta, esimerkiksi Telialta tai Elisalta. Salasana on kirjattu wlan-laitteeseen. Salasana on yleensä tarpeeksi monimutkainen, eikä sitä tarvitse vaihtaa. Jos haluat antaa salasanan perheenjäsenelle, pyydä häntä katsomaan salasana modeemin tarrasta, äläkä lähetä salasanaa viestillä. Näin riski salasanan päätymisestä vääriin käsiin on minimaalinen.
Omalla kotikoneella on syytä huolehtia, että koneen tietoturvaohjelmisto on kunnossa. Se estää parhaansa mukaan haittaohjelmien pääsyn koneelle, tarkistaa jokaisen avatun tiedoston ja skannaa koneen säännöllisesti jo olemassa olevien haittaohjelmien varalta. Lisäksi se sisältää palomuurin, joka estää asiattoman pääsyn verkosta toiseen.
Tarvitsevatko kaikki laitteet tietoturvan?
Tarvitsevat. Nykyisin periaatteessa kaikissa tietokoneissa on jo jonkinlainen sisäänrakennettu tietoturvaohjelmistonsa. Niiden luotettavuus kuitenkin vaihtelee. Kannattaa seurata erilaisia testituloksia – esimerkiksi Windowsin oma tietoturva PC:ille on viime vuosina parantanut tasoaan niin, että se pärjää myös monille erikseen asennettaville tietoturvaohjelmistoille.
Maksullisissa tietoturvaohjelmistoissa on puolia, jotka kannattaa ottaa huomioon, Hyppönen sanoo.
– Kun kolmannen osapuolen sovellus pitää tiukkaa kuria käyttöjärjestelmässä, se ei vaikuta koneen toimintaan yhtä paljon kuin Windowsin oma sisäänrakennettu turva. Windowsin oman turvan pitää olla varovaisempi.
Erillisten tietoturveohjelmistojen mukana tulee yleensä myös salasanojen hallinta, verkon turvaaminen lapsilta ja VPN-toiminto, jonka ansiosta koneen sijaintia ei pysty yhtä helposti havaitsemaan ja netin selailu on yksityisempää.
Älylaitteiden, kuten puhelinten ja tablettien, tietoturva toimii eri tavalla, koska älylaitteita ei voi vapaasti ohjelmoida kuten tietokoneita. Ne ovat rakenteeltaan paljon suljetumpia ja siksi turvallisempia. Kuitenkin erityisesti Android-maailmassa voi ladattavien sovellusten joukkoon päätyä viruksia sisältäviä yksilöitä, joten siksi ainakin Androidilla on erillinen tietoturvaohjelma tarpeellinen. F-Secure suosittelee myös VPN-toimintoa kaikkiin mobiililaitteisiin.
Asiantuntija: F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen
Tarkista F-Securen ID-skannerilla, onko sinun henkilökohtaisia tietojasi paljastunut.
Tiesitkö, että omistaja-asiakkaana saat edun F-Securen tietoturvaohjelmasta?