Tilejä eri pankeissa? Kokonaiskuvan luominen omasta taloustilanteesta voi tuntua hankalalta, jos tilitietoja joutuu katsomaan eri sovelluksista tai verkkosivuilla. OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa voi kuitenkin katsella kaikkia tilitietoja pankista riippumatta. Kyse on OP Monipankkipalvelusta.

OP:n Heikki Korkeamäki vastaa useimmin kysyttyihin kysymyksiin monipankkipalvelusta.

Mitä pankkitilitietojen yhdistäminen tarkoittaa?

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi OP:n asiakas voi liittää Nordean, Danske Bankin, S-pankin tai Handelsbankenin tilinsä OP-mobiiliin tai OP.fihin. Eri pankissa olevan tilin tiedot näet yhdessä pankkisovelluksessa. Voit siis kätevästi tarkistaa yhdestä paikasta, kuinka paljon sinulla on rahaa kaikilla pankkitileillä, sekä katsoa tilitapahtumia.

Miten toiminto otetaan käyttöön?

Sovellus (esimerkiksi OP-mobiili) kysyy sinulta, haluatko liittää tilinäkymään muiden pankkien tilitietoja. Jos haluat näkymään myös toisen pankin pankkitilin tilitietoja, sovellus ohjaa sinua eteenpäin pitkin turvallista polkua, jossa käyttäjä tunnistautuu pankkiin, josta tilitiedot koostetaan. Tunnistautuminen tapahtuu sen pankin tunnistusvälineellä, josta tilitietoja haetaan.

Tilitietojen näkymiselle annetaan suostumus aina 90 päiväksi eteenpäin. Se pitää siis uusia, jos kolmen kuukauden jälkeen haluat jatkaa palvelua.

Miltä se näyttää op.fi:ssä ja OP-mobiilissa?

Toisen pankin tilin tilitiedot tulevat näkyviin samaan ympäristöön, jossa nyt näet OP:n pankkitiliesi tiedot. Tili näkyy kätevästi oman OP:n tilin rinnalla ja näyttää lähes samalta kuin mikä tahansa muu OP:n tili.

Toisen pankin tilitiedot päivittyvät asiakkaalle ajastetusti vähintään 4 kertaa vuorokauden aikana.

Voinko maksaa laskuja eri pankin tililtä, kun olen OP-mobiilissa tai OP.fi:ssä?

Tämä toiminto tulee mahdolliseksi myöhemmin. Tässä vaiheessa näet vain eri pankin pankkitilin tilitietoja.

Miksi palvelu on rakennettu?

OP haluaa tarjota asiakkaille entistä parempia palveluita. Tilien yhdistäminen yhden verkkopankin alle helpottaa pankkiasiointia. Asiakkaan ei tarvitse vaihtaa sovelluksesta toiseen tarkastaakseen tiliensä saldoja ja tilitapahtumia. Vähemmän käytetyn tilin tiedot näkyvät kätevästi yhden sovelluksen alla.

Onko palvelu varmasti turvallinen?

Kyllä. Palvelun käyttäminen on yhtä turvallista, kuin OP:n omien kanavien käyttö. Käyttäjä valtuuttaa toisen pankin tilit käyttäen tilitietoa tarjoavan pankin tunnistautumismekanismeja. Tilitiedot tallennetaan palveluun ja käyttäjä voi ne poistaa sieltä koska tahansa.

OP Monipankkipalvelu on tuotettu yhteistyössä tanskalaisen Nordic API Gatewayn kanssa, jonka rakentamat tekniset ratkaisut noudattavat pankkien sääntelyvaatimuksia. Monipankkipalvelun mahdollistaa vuonna 2019 voimaan tullut PSD2-maksupalveludirektiivi. PSD2-maksupalveludirektiivi auttaa pankkeja ja kolmansia osapuolia kehittämään asiakkailleen uusia palveluita, jotka käyttävät hyväksi tilidataa. Palveluita voivat olla esimerkiksi eri tyyppiset koosteet, joita saadaan rakennettua tilidatasta.  

Lue myös:

Seitsemän vinkkiä: Näin teet raha-asioiden hoitamisesta helpompaa