Aurinko paistaa ja työpäivät lähenevät monella loppuaan. Kohta on aika pakata uikkarit ja suunnata mökille tai minne ikinä mieli vie. OP:n maksamisen asiantuntija Juha Luukkainen antaa vinkit, joiden noudattaminen keventää mieltä ja auttaa taloutta pysymään tasapainossa lomallakin.
 

1. Tilaa E-lasku

Jos postiluukusta vielä tipahtaa maksullisia paperilaskuja, ne kannattaa vaihtaa näppärään ja ilmaiseen e-laskuun
 
– E-laskut jakavat edelleen mielipiteitä, ja monilla on tähän liittyviä väärinkäsityksiä, Luukkainen sanoo.
 
Hän muistuttaakin, että E-laskun eräpäivää voi muokata itse ja sen voi halutessaan käydä omassa verkkopankissa hyväksymässä joka kerta ennen tililtä veloitusta. E-laskuilla varmistaa myös sen, että laskuttajan tiedot ovat aina laskussa oikein. Jokainen voi valita itselleen parhaan tavan.
 
– E-lasku voi mennä tililtä myös automaattisesti summasta riippumatta. Tai sitten asiakas voi määritellä euromääräisen rajan, jonka jälkeen lasku käydään hyväksymässä verkkopankissa. Näin voi kätevästi seurata sitä, mistä laskun summa on koostunut. Laskut eivät myöskään katoa minnekään, vaan löytyvät aina samasta paikasta, Luukkainen sanoo.
 

2. Avaa Säästölipas

Säästölippaan kaltaisessa mikrosäästämisessä on kyse pienillä summilla tehtävästä säästämisestä, jossa säästöjä kertyy helposti. Tässä säästömuodossa on mahdollista, että säästetyt rahat menevät suoraan tilille tai asetetun tavoitteen ylittyessä rahastoihin. Idea on yksinkertaisesti sama kuin entisaikojen “säästöpossussa”, mutta nyt se toimii sähköisesti. 
 
Säästölippaaseen voi siirtää rahaa itse tai määritellä niin, että jokaisesta korttiostoksesta siirtyy muutama euro Säästölippaaseen säästöön.
 
Yhden asian tehokkaasta säästämisestä Luukkainen tietää varmasti.
 
– Säästäminen kannattaa tehdä itselleen helpoksi. Parhaiten toimii se, että pieniä ja huomaamattomia summia siirtyy sivuun säännöllisesti ja jatkuvasti. Näin arjessa ei edes huomaa säästävänsä. 
 

3. Joustoa kesän menoihin korttiluotolla

Kesällä ja lomakausina rahan käyttö yleisesti lisääntyy, ja joustoa erilaisiin hankintoihin voi hakea korttiluoton avulla. Voit nostaa korttisi luottorajan tarvittaessa milloin tahansa omassa verkkopankissasi. Korttiluotolla saat keskimäärin 35 päivää korotonta maksuaikaa.
 

4. Tarkasta tilien ja korttien turvarajat 

OP:n maksamisen asiantuntija Juha Luukkainen muistuttaa, että jokaisen olisi tärkeää suhteuttaa tilien ja korttien turvarajat vastaamaan omia tarpeitaan.
 
Kortille voi asettaa mieleisensä ja turvalliselta tuntuvat käyttö- ja nostorajat. Rajat on mahdollista tehdä erikseen käteisnostoihin, sekä ostamiseen verkossa ja maksupäätteellä.  
 
– Kortin rajojen muuttaminen onnistuu mistä ja milloin tahansa puhelimen avulla. Jos tilanne tulee vastaan kaupan kassalla, rajaa voi vaihtaa muutamassa sekunnissa sopivaksi.
 
OP-mobiilin tili- ja maksutapahtumien ilmoitusten käyttöönotto lisää myös turvallisuutta, kun mobiiliin tuleva ilmoitus tunnistamattomasta korttimaksusta varoittaa kortin omistajaa heti kortin mahdollisesta katoamisesta tai väärinkäytöksestä.
 

5. Maksa kaverille Siirrolla turvallisesti ja helposti

Siirto-maksu tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kaverin tilille voi siirtää rahaa pelkän puhelinnumeron perusteella.
 
– Lomien myötä tulee usein tilanteita, joissa halutaan jakaa kustannuksia kavereiden kesken ja Siirto-maksu on tähän tarkoitukseen mitä helpoin ratkaisu. Tilinumeroita luettelemalla voi sattua virheitä, mutta puhelinnumero on selkeä, Luukkainen sanoo.
 
Siirto-maksuja pystyy tekemään OP-mobiilissa. OP-mobiilin käyttö on helppoa ja Luukkaisen mukaan uusia käyttäjiä tulee koko ajan lisää. 
 
Luukkainen neuvoo muistuttamaan kavereita siitä, että hekin ottaisivat käyttöön Siirto-mobiilimaksun. Näin esimerkiksi yhteisten kesälomareissujen kustannuksia voi jakaa kätevästi ja reaaliajassa. 
 

6. Maksa Apple Paylla

Korona-aikana turha maksupäätelaitteiden naputtelu ei tunnu kaikille mielekkäältä. Apple Pay-palvelun avulla kaupassa voi maksaa ostokset Apple-laitteella ilman fyysistä muovikorttia. Luukkaisen mukaan monet ovat ottaneet tämän vaihtoehdon hyvillä mielin vastaan, koska turhia kontakteja ja laitteisiin koskemista halutaan välttää. 
 
– Kätevää on erityisesti se, että vaikka maksaminen tapahtuu lähimaksun periaatteella, Apple Payssa ei ole 50 euron rajaa niin kuin on kortilla maksaessa.
 
Luukkainen on ahkera lenkkeilijä ja hänen mielestään näppärimmin Apple Pay toimii Apple Watchin kanssa. 
 
– Ei tarvitse kuljettaa lompakkoa mukana, kun voi kelloa vilauttamalla hoitaa kauppa-asiat lenkin päätteeksi.
 

7. Poista turhat laskusopimukset ja maksupohjat

Joitain vuosia sitten kodin ja vaatekaappien siivous ylimääräisestä tavarasta tuli suureen muotiin. Sitä sanottiin konmaritukseksi tyylin kehittäneen Marie Kondon mukaan.
 
Luukkaisen mukaan raha-asioiden hoidossa on syytä tehdä samanlaista siistimistä aika ajoin.
 
– E-laskusopimusten ja maksupohjien kanssa kannattaa toimia juuri näin. Erityisesti maksupohjat kannattaa käydä huolellisesti läpi, että maksutiedot ovat ajan tasalla.
 
Ihmisten nimet muuttuvat vuosien kuluessa ja pankitkin saattavat vaihtua. Kaverille tarkoitettu, mutta väärälle tilille maksettu raha kyllä palautuu maksajalle, mutta se vie vain turhaa aikaa.
 
Ihmisillä saattaa olla myös useita eri tilejä, joita he eivät enää käytä. Parhaimmillaan – tai pahimmillaan – Luukkainen on törmännyt siihen, että samalla ihmisellä on saattanut olla valtavasti tilejä. 
 
– Uuden tilin avaaminen on helppoa verkkopalvelussa, mutta aiemmin siellä ei ole ollut suoraa mahdollisuutta lopettaa tiliä, ja siksi niitä on jäänyt. Nyt tarpeettoman tilin lopettaminen onnistuu näppärästi myös verkkopalvelun kautta, Luukkainen sanoo.
 
OP:n asiakkaille tilit maksavat kuukausittaisen palvelumaksun verran. Jos käyttämättömiä ja tyhjiä tilejä on paljon, voivat palvelumaksut viedä saldon miinukselle ja siitä saattaa seurata tilinylitysmaksu.
 
– OP Mobiilin kautta tilinylityksestä tulee asiakkaalle heti ilmoitus.
 
Luukkainen sanoo, että on hyvä olla säästötili, mutta usein yksi tai pari eri tarkoitusta varten olevaa tiliä riittää. Yhä useammat asiakkaat säästävät tilin lisäksi rahastoihin ja osakkeisiin.