Kolmannes kaupunkien keskustojen liikenteestä johtuu parkkipaikkaa etsivistä autoilijoista. Teknologia sekä älypuhelimiin ladattavat sovellukset ovat kuitenkin mullistaneet parkkeerauksen – sekä hyvässä että pahassa.

Saumattomin sekä vähävaivaisin kaupunkiparkkeeraus onnistuu nykyään älypuhelimen avulla. Henkilöt, jotka eivät ole yhtä eteviä parkkisovellusten tai älypuhelinten kanssa, jäävät auttamatta kakkoseksi diginatiivien napatessa parhaat ruudut puhelimen näyttöä lukemalla.

Myös kauppakeskukset palvelevat autoilevia kävijöitään sovellustensa kautta. Esimerkiksi espoolaiset kauppakeskus AINOA sekä Iso Omena tarjoavat sovellustensa kautta kävijöilleen muutamia tunteja ilmaista pysäköintiaikaa.

Kolikot historiaa

Parkkisovellukset ovat toimintatavaltaan varsin samanlaisia: ne käyttävät puhelimen sijaintitietoja, ja näyttävät joko vapaat kadunvarsipaikat tai ohjaavat parkkihalliin. Myös parkkimittarille juokseminen kolikot tai kortti kädessä on historiaa: maksut kun suoritetaan sovelluksissa sähköisesti, ja parkkeerauksesta maksetaan vain sen verran, kuin parkkiaikaa todellisuudessa kertyy.

Erilaisia parkkisovelluksia on useita. Jokaiselle käyttäjälle sopivin sovellus riippuu kuitenkin siitä, missä autoa tyypillisesti parkkeerataan. Listasimme alle muutamia sovelluksia, joiden on todettu säästävän sekä aikaa, hermoja sekä useimmiten myös rahaa.

Monen sovelluksen käytön aloitukseen tarvitset autosi rekisteritunnuksen sekä maksukorttisi tiedot.

EasyPark

Sovelluskaupasta ladattava EasyPark kattaa sataprosenttisesti Suomen katuparkkeerauspaikat, ja se osoittaa navigaattorin avulla lähistöllä olevat vapaat ruudut. Sovellus tarjoaa erilaisia paketteja kiinteästä 4,95 euroa maksavasta kuukausittaisesta käyttömaksusta erilliseen tapahtumamaksuun, joka veloittaa 15 prosenttia pysäköinnin loppusummasta, kuitenkin vähintään 0,59 euroa. Parkkiajan voi säätää vaikka kahdeksi tunniksi eteenpäin, mutta lopettaa aiemmin, jos tarve on. Sovellukseen saa myös muistutuksen, joka hälyttää, kun parkkiaikasi on täyttymässä.

ParkMan

ParkMan -sovelluksessa käyttäjät ilmoittavat toisilleen reaaliajassa vapaana olevista katupysäköintiruuduista. Pysäköintiajan voi arvioida ennakkoon, mutta sitä voi lyhentää tai lisätä tarpeen mukaan kännykän näytöltä. ParkMan-sovellusta on kehuttu erityisesti käyttäjäystävällisyydestä sekä näppäryydestä, ja se veloittaa pysäköinnin loppusummasta käyttäjältään 0,35 euroa sekä 10 prosenttia jokaisesta parkkeerauksesta. Kiinteät kuukausimaksut eivät kuulu ParkMan-sovellukseen.

Moovy

Moovy-sovellus palvelee erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella ajavia sekä parkkeeraavia autoilijoita. Sovellus kokoaa yhteen sekä autoilijat että parkkiruutujen tarjoajat, ja se kattaa Tampereella, Seinäjoella, Kuopiossa sekä Jyväskylässä sijaitsevat kadut sekä hallit sekä muutamia helsinkiläishalleja. Tarkoituksena on myös laajentaa muihin Suomen kaupunkeihin. Moovy veloittaa jokaisesta parkkeerauksesta 0,49 euron käyttömaksun, kuukaudessa sovelluksen käytöstä veloitetaan enintään 4,95 euroa.