Kannettavat tietokoneet, älypuhelimet sekä tablet-laitteet ovat vallanneet markkinoita viimeisen vuosikymmenen aikana. Monesta kodista löytyy silti edelleen myös vanha pöytäkone. Uusien pöytäkoneiden suosio on vähentynyt, ja peruskäyttäjien sijaan niitä ostavat nykyisin uutena esimerkiksi tietokonepelien pelaajat sekä valokuvausta ja videoeditointia harrastavat.

Kodin työpöydällä oleva pöytäkone on siis usein kymmenenkin vuotta vanha malli, jota käytetään perussurffailun lisäksi pankki- ja verkkoasiointiin. Erittäin vanhan koneen tietoturva-asiat saattavat kuitenkin huolettaa monia käyttäjiä.

Vanhat pöytäkoneet ovat turvallisia silloin, kun niihin on tehty uusimmat järjestelmäpäivitykset. Jos koneessa on Windows XP, Windows Vista tai Windows 7 -käyttöjärjestelmä, ei sen päivitys ole enää mahdollista.

Päivittäminen voi estyä myös siksi, ettei laitteessa ei ole tarpeeksi tallennustilaa päivityksen tekemiseen. Tuolloin kone muodostaa tietoturvariskin, ja siihen voi esimerkiksi päästä haitallinen mato-ohjelma. Jos selainta ei pysty päivittämään turvalliseen versioon, sähköinen asiointi ja jopa tavallinen nettisurffailu voivat olla riski. Riskiä voi vähentää esimerkiksi käyttämällä virustorjuntaohjelmaa.

Erilaisia haittaohjelmia vaarallisempia ovat erilaiset tietojenkalastelusivut sekä sosiaalisen median tilien kaappaukset, joihin voi langeta tuliteränkin tietokoneen omistaja – ihmisiä kun on tietokoneita helpompi huijata.

Milloin pitää hankkia uusi kone?

Vanha pöytäkone voi kestää käytössä pitkään, sillä siihen on usein mahdollista hankkia lisää tallennustilaa. Käyttöjärjestelmien päivittämisen myötä myös asianmukaiset turvapäivitykset voi asentaa koneeseen, jolloin sen käyttö on edelleen turvallista.

Jos tietokoneen tallennustila on aivan täynnä tai koneessa on erittäin pieni tallennustila, pääsee käyttäjä vähemmällä, kun ostaa kotiin uuden laitteen. Kovinkaan pitkäikäisiä nykypäivän tietokoneet eivät ole, sillä koneiden elinkaari on entistä lyhyempi. Halvimpia kannettavia ei ole suunniteltu kestämään paria vuotta pidempään, ja tietokoneen komponenttien uusimisesta on tehty koko ajan hankalampaa.

On myös hyvä pohtia, onko uuden tietokoneen ostaminen tarpeellista. Nykyään tavallinen käyttäjä ei välttämättä tarvitse kotiin minkäänlaista tietokonetta, sillä perussurffailu sekä verkkopankin käyttö luonnistuvat mainiosti myös älypuhelimen tai tablet-laitteen avulla.

Vanhasta tietokoneesta luopuessa tulee myös pitää huolta laitteen asianmukaisesta sekä turvallisesta kierrätyksestä. Poistoon menevä kone tulee mahdollisuuksien mukaan tyhjentää irrottamalla sekä tuhoamalla koneen kiintolevy, jotta tietoturvariskejä ei synny.

Kaikki vanhat elektroniikkalaitteet voi palauttaa maksutta valtakunnalliseen SER-keräyspisteverkostoon, jonka vastaanottopisteet on listattu kierratys.info-sivustolle. Myös kodinkoneliikkeillä on velvollisuus ottaa vastaan käytettyjä laitteita, jotka tulee palauttaa aina suoraan liikkeen henkilökunnalle. 

Juttuun on haastateltu tietokoneasiantuntija Petteri Järvistä.

OP:n verkkopalvelut ovat kehitetty tukemaan vaivatonta ja turvallista asiointia. Lue helpot vinkit turvalliseen asiointiin verkkopankissa.

Lue myös:

Varo huijauksia – tästä tunnistaa aidon viestin pankilta

Vinkit salasanan luomiseen ja sen oikeaoppiseen säilyttämiseen