Tässä kuussa monessa suomalaistaloudessa raavitaan tuskastuneena päätä. Postiluukusta kolahtaa postia Verohallinnolta, mutta kirjeen sisältö ei näytä lainkaan tutulta. Entisen yhden taitellun veroilmoituksen sijaan käteen pamahtaa nippu A4-kokoisia tulosteita. Kotitalousvähennykset, tulonhankkimiskulut, vuokratulot, matkakulut… Tuskanhiki nousee otsalle hetkessä.

Helpointa on läväyttää nivaska pöydälle, ottaa esiin tarvittavat tiedot esimerkiksi vähennyksistä ja klikata osoitteeseen vero.fi/omavero. Esitäytetty veroilmoitus on yksinkertaisinta täydentää kyseisessä verkkopalvelussa, jonne pääsee kirjautumaan verkkopankkipalvelussa. Verkkoasiointiin kannustaa myös Verohallinto.

− Viime vuonna lähetimme yli viisi miljoonaa veroilmoitusta, joista vain 1,5 miljoonaa täydennettiin. Niistäkin täydennyksistä 60 prosenttia tehtiin verkossa, henkilöverotuksen viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki sanoo.

− Pelkästään valmiiksi maksettuihin palautuskuoriin meni miljoona euroa – ja kuorista lähes 90 prosenttia päätyi paperinkeräykseen. Se on valtavaa yhteiskunnan varojen tuhlausta.

Hietamäki kehuu Omavero-palvelua. Se on hänen mukaansa veroasioiden verkkopankki, jossa hoituu kaikki veroon liittyvä.

Verkkosuosituksesta huolimatta jokainen suomalainen saa huhtikuun aikana kotiinsa kirjeitse esitäytetyn veroilmoituksen, jos ei ole erikseen ilmoittanut haluavansa sen vain sähköisenä. Sähköiseen viranomaisasiointiin siirtyminen onnistuu suomi.fi/viestit-osoitteessa.

− Vajaat 200 000 suomalaista on siirtynyt tähän mennessä sähköiseen asiointiin. Silloin ilmoitus esitäytetystä veroilmoituksesta tulee sähköpostiin, ja täydennykset tehdään verkkopalvelussa.

Paperiversiokin löytyy

Entä, jos veroilmoituksen haluaa edelleen täyttää paperisena? Uudistuksen jälkeen homma on hieman mutkikkaampi.

Täydennyksiä ei rustailla enää kotiin lähetetyn veroilmoituksen riveille, vaan täydennyksiä varten täytyy tilata erilliset lomakkeet. Ne voi tulosta vero.fi:stä, hakea verotoimistosta tai tilata soittamalla palvelunumeroon 029 497 030. Samalla voi halutessaan tilata myös palautuskuoren.

− Tieto siitä, minkä lomakkeen millekin vähennykselle tarvitsee, löytyy kotiin lähetetystä veroilmoituksesta ja Omavero-palvelusta, Hietamäki sanoo.

Veroilmoituksen palautuspäiviä on tänä vuonna kolme: 7.5, 14.5 ja 21.5. Henkilökohtaisen palautuspäivän voi tarkistaa veroilmoituksesta. Sähköisen ilmoituksen voi tehdä vielä eräpäivänkin aikana, mutta paperisen version täyttämiseen kannattaa varata ainakin kaksi viikkoa.

− Lomakkeiden lähettämiseen voi kulua viikko ja toinen siihen, kun täytetyt lomakkeet kulkeutuvat meille takaisin. Jos ilmoitus myöhästyy, siitä voidaan periä myöhästymismaksu.

Hietamäki muistuttaa, että yksityishenkilö voi hoitaa veroilmoituksen toisen puolesta. Valtakirjan voi tehdä suomi.fi/valtuudet-osoitteessa sekä tämän vuoden lopulla myös verotoimistossa. Alaikäisen vanhempi voi hoitaa lapsensa asioita ilman erillistä valtuutusta OmaVerossa.

− Jos alaikäisellä on tuloja, hänelle tulee veroilmoitus. Sen voi tarkistaa ja täydentää normaaliin tapaan.

Pikaohjeet uuden veroilmoituksen tekemiseen:

  • Veroilmoitus tulee huhtikuun aikana jokaiselle täysi-ikäiselle suomalaiselle, joka ei ole erikseen siirtynyt sähköiseen asiointiin eli ottanut käyttöön Suomi.fi-viestejä.
  • Ilmoitus on helpointa täydentää vero.fi/omavero-osoitteessa, jonne pääsee kirjautumaan verkkopankkitunnuksilla.
  • Yksityishenkilö voi hoitaa veroilmoituksen toisen puolesta. Valtakirjan voi tehdä suomi.fi/valtuudet-osoitteessa sekä tämän vuoden lopulla myös verotoimistossa.
  • Veroilmoituksen voi täydentää edelleen myös paperisena. Täydennyksiä varten tulee tilata erilliset lomakkeet joko vero.fi:stä, noutaa ne verotoimistosta tai tilata puhelimitse numerosta 029 497 030.
  • Veroilmoituksen palautuspäiviä on tänä vuonna kolme: 7.5, 14.5 ja 21.5. Henkilökohtaisen palautuspäivän voi tarkistaa veroilmoituksesta.