Mikä sai aloittamaan remontin?

-Toistakymmentä vuotta sitten jo mietin 1970-luvun öljylämmitteiseen omakotitalooni lämmitystavan muutosta. Silloin mielessä kävi niin pelletti, maalämpö kuin sähkölämmityskin. Tuolloin ei vielä ollut ilma-vesilämpöpumppuja markkinoilla. Silloin myös luin jostain asiantuntija-artikkelin, että olemassa olevaa lämmitysjärjestelmää ei kannata lähteä vaihtamaan, joten uusin öljykattilan ja polttimon. Se säästi 1000 litraa öljyä vuodessa.

Marraskuussa 2021 pyysin tarjouksen maalämmöstä ja ilmavesilämpöpumpusta. Tarjouspyynnön jälkeen olin uusinut kotimme ikkunat ja ovet. Ajattelin että seurailen vuoden, miten ovien ja ikkunoiden vaihto vaikuttaa energian säästöön.

Sitten maailmassa alkoi kuohua ja öljynhinta pomppasi. Ja tämän seurauksena pyysin päivitetyn tarjouksen. Heti kun sain tarjouksen, hyväksyin sen ja vaihdosprojekti saatiin polkaistua käyntiin. Lähtökohtina remontille oli rahan ja energian säästäminen ja siinä sivussa vihreät arvot.

Mihin lopputulokseen päädyit?

Laitteiden elinkaarta ajatellen remontti olisi tullut tehtäväksi ennen pitkää, mutta maailmassa tapahtuneet muutokset jouduttivat päätöksen tekoa.

Koska tontillemme sai asentaa maalämmön, päätös oli selvä ja valinta oli maalämpö. Mikäli maalämpöä ei olisi saanut asentaa, olisi ratkaisu ollut ilmavesilämpöpumppu.

Lisäksi aiemmin olin asennuttanut myös ilmalämpöpumpun, tosin sen funktio on enemmän asumismukavuudellinen viilennystoiminnon ansiosta.

 Picture2.jpg

Lähtökohtina remontille oli rahan ja energian säästäminen ja siinä sivussa vihreät arvot. 

Janne Miettinen

Mitkä olivat remontin tärkeimmät tavoitteet?

Parantaa asumismukavuutta, vähentää kuluja, ja ennakoida. Ajattelin myös, että mahdollisesti asunto on helpompi myydä, kun talotekniikka on tätä päivää. Lapset ovat lentäneet jo pesästä, joten jossain vaiheessa vaimon kanssa ajatuksissa on mahdollisesti muuttaa pienempään kotiin. Uskon myös, että jos asunnon myynti-ilmoituksessa mainittaisiin sähkö- tai öljylämmitys, se saattaisi karsia monta ostajaa.

Miten prosessi eteni?

  • 14.3.2022 Päivitetty tarjous paikalliselta toimijalta ja tarjouksen hyväksyminen
  • 6.5. Lupa maalämmön tekemiselle
  • 29.7. Öljykattilan poisto
  • 9.8. Öljysäiliön pudistus ja tarkastus
  • 16.8. Öljysäiliön poisto maan-alta ja kuopan täyttö
  • 20.9. Porakaivuu 150m + (21m pehmyttä maata)
  • 6.10. Vaakakaivu
  • 13.10. Kaikki valmiina
  • 14.10. Loppulasku

Maailmantilanne vaikutti nopeuteen. Jos olisin tilannut kuukauden myöhemmin, saattaisi olla, että projekti olisi venynyt huomattavasti. Kysyntä ja toimitushaasteet olivat kasvaneet lyhyellä aikaa todella nopeasti. Öljysäiliön poisto ei olisi ollut välttämätöntä, mutta halusin kuitenkin, että se mieluummin kaivetaan pois maaperästä kuin jätetään maahan.

Koko projekti oli nk. avaimet käteen toimitus, joten minun ei tarvinnut itse kuin soittaa pari puhelua liittyen öljysäiliön puhdistukseen ja poistoon, siinä kaikki.

Kustannukset?

Vaihto öljylämmityksestä maalämpöön oli kokonaiskustannuksiltaan 20245 euroa, sisältäen pakollisen luvan, poraukset, asennukset, laitteistot ja öljysäiliön puhdistuksen ja poiston. Pystyin myös hyödyntämään korotettua kotitalousvähennystä työn osalta 3500 euroa/henkilö.

Maalämpöpumppu 100 litran puskurivaraajalla hinta oli 18400 euroa.

Terveisesi muille:

Suosittelen tilaamaan tai ainakin pyytämään tarjouksen paikalliselta toimijalta, jotta raha pysyy alueella. Uskon myös, että huolto, takuu ym. asiat on helpompi saada hoitumaan paikallisen toimijan kanssa.

*****

Asiakkuuspäällikkö Elli Heiskanen, OP Etelä-Karjala;

Omasta kodista kannattaa pitää huolta. Peruskorjauksilla voit säästää kuluja, säilyttää ja parantaa kodin arvoa sekä lisätä asumismukavuutta. Peruskorjausta ovat huoneiston tai rakennuksen laajentaminen, muutostyöt, uudistustyöt ja muut vastaavat toimenpiteet. Erona remonttiin on, että peruskorjauksessa huoneistoa tai rakennusta parannetaan aikaisempaan verrattuna. Peruskorjausta ovat esimerkiksi perusteiden ja kantavien rakenteiden parantaminen, vesikaton uusiminen, ikkunoiden uusiminen, lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien parantaminen, vesi- ja viemärilaitteiden rakentaminen ja parantaminen sekä kiinteistön sähköjärjestelmien korjaaminen ja parantaminen. Oman pankkisi kanssa voit keskustella peruskorjaustarpeistasi ja mahdollisuudesta rahoittaa niitä vakuudellisella asuntolainalla. Asuntolaina on remonttilainaa edullisempi vaihtoehto peruskorjaukseen.

Autamme mielellämme pitämään kodistasi huolta. Ota rohkeasti yhteyttä niin kartoitetaan yhdessä sinun tilanteeseesi sopiva ratkaisu.

  elliheiskanen.jpg

Peruskorjauksilla voit säästää kuluja, säilyttää ja parantaa kodin arvoa sekä lisätä asumismukavuutta.

Elli Heiskanen, OP Etelä-Karjala

*****

Oletko ajatellut parantaa talosi energiatehokkuutta tai uusia lämmitysjärjestelmiä?

Omakotitalon omistajille sekä pienten taloyhtiöiden hallitusten jäsenille:
Energiatehokas remontti -remonttikoulu ti 14.3. klo 17.30-19.30
 
Ilmoittaudu nyt mukaan PRKK:n (Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus ry) ja osuuspankin remonttikouluun viimeistään 6.3. osoitteessa bit.ly/OP_remonttikoulu_2023
 
Kahvitarjoilu klo 17.00 alkaen. Tilaisuus järjestetään Lappeenrannan konttorin 6. kerroksessa, Kirkkokatu 9.