Vientiä tai tuontia harjoittavat yritykset laskuttavat tavallisimmin pankki- eli tilisiirrolla. Tilisiirto ulkomaille on käytännöllinen tapa hoitaa rahaliikennettä silloin, kun vastapuolena on tuttu kauppakumppani. Kansainvälisten maksujen kulkua saajalle asti voi seurata nyt reaaliajassa. Maksut myös liikkuvat nopeammin kuin koskaan aiemmin: jo yhdeksän kymmenestä kansainvälisestä maksusta eli ulkomaanmaksusta välittyy OP:n kautta saajalle saman päivän aikana, jopa minuuteissa. Eurooppalaisella SEPA-maksualueella välitämme euromaksut pääosin SEPA-pikasiirtoina, jolloin maksut ovat perillä saajalla sekunneissa.

Nopeutunut kansainvälinen maksaminen ja 36 maata kattava SEPA-pikasiirto merkitsevät sitä, että yritys voi nykyisin menestyä kansainvälisessä kaupankäynnissä ilman, että tarvitsee kohdemaissa ulkomaista pankkitiliä maksujen hoitoon. Kansainväliset maksut kulkevat OP:sta maailmalle erittäin nopeasti, ja yrityksesi voi kerätä maksut tehokkaasti OP:n tilille. Yrityksen kassanhallinta on sujuvampaa ja tehokkaampaa, kun ei ole tarvetta hallinnoida monia tilejä eri maissa.

Myös suomalainen yritys voi itse kaivata kaupankäyntiinsä turvaa luovaa maksutapaa. Tällöin voidaan käyttää esimerkiksi dokumenttimaksuja. Näissä maksutavoissa pankki sitoutuu suorittamaan maksun myyjälle ehtojen täytyttyä. Dokumenttimaksuissa maksun mukana välitetään kauppaan liittyviä asiapapereita, kuten omistusoikeuden osoittavia dokumentteja, jotka pankki luovuttaa tavaran vastaanottajalle vasta maksamisen yhteydessä. Dokumenttimaksuja ovat remburssit ja perittävät. Niitä käytetään silloin, jos kauppakumppani ei ole entuudestaan tuttu tai kauppasuhde ei ole vielä vakiintunut. Dokumenttimaksut ovat keino hallita kaupankäyntiin liittyvää riskiä. Dokumenttimaksut ovat yleinen kauppatapa esimerkiksi Aasian markkinoilla tai toimialoilla, joille ovat tyypillisiä suuret laitetoimitukset.

Kirsi Niskanen
Asiakkuuspäällikkö
OP Etelä-Karjala
Puh. 010 258 5029
kirsi.niskanen@op.fi