Seinäjoen Torikeskuksen liiketilassa, vanhan torin laidalla sijaitseva 4H-yhdistyksen Pop up -kahvilaa pyörittää yhteensä 13 innokasta nuorta. Torstain aamuvuorossa ovat Ruut Katainen 15, Alva Mäki 15 ja Lily Hautamäki 15.

Vaikka osalla nuorista on jo entuudestaan kesätyökokemusta, on työskentely kahvilassa kaikille uutta. Töihin haettiin kiinnostavan kuvauksen perusteella ja paikalle saavuttiin avoimin mielin, ilman ennakko-odotuksia.

–    Työ on yllättänyt monipuolisuudellaan. Olemme päässeet tekemään kaikkia kahvilan ylläpitoon liittyviä töitä. Vuorosta riippuen tehtäviin kuuluu mm. leipomista, asiakaspalvelua, siivoamista sekä myyntityötä, kuten flyerien ja maistiaisten jakamista, nuoret kertovat.

Tärkeimpänä kokemuksena tulevaisuuden kannalta Ruut, Alva ja Lily pitävät erityisesti saamaansa vastuuta sekä asiakaspalvelutaitojen kehittymistä.

–    Lisäksi kassatyöskentely maksupäätteineen on tullut tutuksi ja siitä on varmasti tulevaisuudessa hyötyä. Eikä munkinpaistotaidoistakaan varmasti haittaa ole, Lily lisää nauraen.

Hyvä työilmapiiri välittyy ulospäin

Pop up -kahvilan valikoiman kruununjalokiviä ovat ehdottomasti alueella mainetta ja kehuja keränneet munkit. Munkit valmistetaan alusta asti itse, nuorten toimesta tietenkin. Lisäksi erityiskiitosta ovat saaneet kahvilaa pyörittävät nuoret.

–    Asiakkailta saaduista kehuista on tullut todella hyvä mieli ja siitä saa lisävirtaa työhön. Palautteen saaminen on tosi tärkeää, Ruut sanoo.

Hyvän palautteen taustalla on kahvilan poikkeuksellisen hyvä ilmapiiri, joka välittyy asiakkaalle asti.

–    Yksi parhaista asioista tässä työssä on ehdottomasti meidän työporukkamme. Töihin on aina kiva tulla ja täältä on löytänyt myös uusia kavereita. Meillä on tosi hyvä ilmapiiri, Lily hehkuttaa.

Nuorien rekrytoinnista vastannut ja tiiviisti nuorten kanssa töitä tekevä toiminnanjohtaja Auri Lähdesmäki on samaa mieltä.

–    Meillä on tänä vuonna kasassa kyllä ihan timanttinen porukka. Ilmapiiri on todella hyvä ja entuudestaan toisilleen tuntemattomat nuoret ovat hitsautuneet tiiviiksi porukaksi. Se välittyy luonnollisesti myös asiakkaille, Auri iloitsee.

Monia nuoria rekrytoinut Auri kehuu myös palkattujen nuorten asennetta:

–    Meidän kahvilassamme jokainen on tarttunut annettuihin työtehtäviin mukisematta. Nuoret ovat myös todella oma-aloitteisia. Voin ilomielin toimia heidän jokaisen suosittelijanaan, kun he hakevat töitä tulevaisuudessa.

Tavoitteena ainutlaatuinen ja ikimuistoinen kesätyö

Seinäjoen 4H-yhdistys on mukana Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjassa ensimmäistä kertaa. Tänä kesänä yhdistys työllistää OP Etelä-Pohjanmaan tuella yhteensä 9 nuorta ja kaiken kaikkiaan yli 30 nuorta erilaisiin tehtäviin. Töitä on tarjolla monipuolisesti muun muassa Seinäjoen pop up -kahvilassa, lastenleirien ohjaajina sekä Ylistaron elämysmaailmassa.

–    Kokemus on ollut mahtava. Yhdistyksemme mielletään vahvasti mm. nurmikon leikkuuta ja ikkunanpesua tarjoavaksi, mutta nyt päätimme viedä kesätyöprosessin astetta pidemmälle ja tarjota nuorille ainutlaatuinen ja ikimuistoinen kesätyökokemus erilaisen työn parissa, Auri kertoo.

Nuorten syrjäytyminen ja pahoinvointi puhututtaa tänä päivänä paljon. Korona-aika on koetellut Aurin mukaan erityisesti nyt 15–17-vuotiaita ja pitääkin tärkeänä sitä, että yhdistys pystyy tarjoamaan mielekäs kesätyökokemus mahdollisimman monelle nuorelle.

–    Ehdottomasti antoisinta tässä kokemuksessa on ollut nähdä nuorten into ja palo tehdä töitä sekä olla todistamassa monien huimaa kehityskaarta. Sitä on ollut upea päästä seuraamaan, Auri sanoo.

Auri kehottaa muita yhdistyksiä hakemaan mukaan Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjaan ja hyödyntämään tarjottu tilaisuus hieman villeimpienkin ideoiden toteuttamiseen.

–    Toivoisin, että yhdistykset miettisivät mihin työhön nuoren palkkaavat ja pyrkisivät tarjoamaan heille merkityksellisen kokemuksen perinteisten pihatöiden sijasta. Kynnyskin on jo hieman pienempi, kun palkkatukea on saatavilla, Auri rohkaisee.

Säästöjä ja skootteriunelmia

Haastatteluhetkellä kahvilan aukiolopäiviä oli jäljellä vajaa viikko. Osalla nuorista kesä jatkuu kahvilan sulkeuduttua lomailun, festareiden ja ulkomaanmatkojen merkeissä, joku jatkaa työrupeamaansa vielä jäätelökioskilla.

Kesätyörahojen käyttökohdetta kysyttäessä jokaisella nuorella on selvät sävelet.

–    Aion laittaa ison osan skootterin hankintaan. Se on ollut hankintalistalla pitkään, mutta halusin säästää siihen omat rahat, Lily paljastaa.

Nuoret ovat myös vastuullisia rahankäyttäjiä, eikä kesätyötienestejä aiota tuhlata turhaan.

–    Meillä rahat menevät suurilta osin säästöön, sillä mitään erityistä hankittavaa ei tällä hetkellä ole, Ruut ja Alva toteavat yhdessä.

Kesätyöpaikkoja OP:n piikkiin

Kesäduuni OP:n piikkiin kampanjassa osuuspankit ympäri Suomen tarjoavat alueensa yhdistyksille palkkatukea nuoren työllistymiseksi. Kun yhdistys palkkaa nuoren, pankki maksaa yhdistykselle nuoren palkan kahdeksi viikoksi. Kampanja on osa OP:n vastuullisuustyötä ja tavoitteena on työllistymisen rinnalla tukea nuorten taloustaitojen oppimista.

– Tuemme mielellämme paikallisia yhdistyksiä ja nuoria. Kesäduuni OP:n piikkiin tarjoaa monelle 15-17-vuotiaalle nuorelle elämänsä ensimmäisen työpaikan ja haluamme olla mukana tarjoamassa nuorille myönteisiä kokemuksia työelämästä. Tänä kesänä OP Etelä-Pohjanmaan piikkiin työllistettiin yhteensä 20 nuorta, kertoo OP Etelä-Pohjanmaan pankinjohtaja Olli Tarkkanen.

– Kesätyöstä saadut kokemukset opettavat nuorille myös taloustaitoja, kun nuori pääsee miettimään mitä hän tekee itse ansaitsemillaan rahoilla. Opetamme taloustaitoja nuorille myös kouluissa ja kesätyön kautta he saavat omakohtaisen tuntuman raha-asioihin, Tarkkanen kertoo.