Yritysten maksuliikenteeseen kohdistuvat huijaukset ovat yleistyneet, ja rikolliset käyttävät yhä kehittyneempiä keinoja. Siksi maksuturvallisuus on nyt tärkeämpää kuin koskaan.  

Verkkorikollisuus uhkaa yhä useampaa yritystä 

Verkkorikollisuus on noussut merkittäväksi uhkaksi myös suomalaisille yrityksille. Finanssiala ry:n mukaan pankkien asiakkaisiin kohdistuneiden huijausyritysten määrä kasvoi vuonna 2024 jo 107,2 miljoonaan euroon – selkeä nousu edellisvuoden 76,9 miljoonasta eurosta. 

Yritykset ovat yhä useammin huijausten kohteena, ja rikolliset hyödyntävät kehittyneitä tekniikoita sekä sosiaalista manipulointia.  

Tyypillistä on, että huijausviesti näyttää tulevan luotettavalta taholta ja asiakas ohjataan itse vahvistamaan maksutapahtuma. Tällaisia tilanteita ei voida estää pelkästään teknisin ratkaisuin – tarvitaan myös tietoisuutta ja ennakointia. 

Vuonna 2024 suomalaiset pankit onnistuivat estämään ja palauttamaan lähes 44 miljoonaa euroa huijareiden haltuun joutuneista varoista.

Turvallinen asiointi on yhteinen tavoite 

Pankille on tärkeää, että yritysasiakkaat voivat hoitaa maksuliikenteensä turvallisesti ja sujuvasti.  

- Seuraamme maksutapahtumia ja tunnistamme poikkeamia, jotta voimme reagoida nopeasti mahdollisiin väärinkäytöksiin. Vuonna 2024 suomalaiset pankit onnistuivat estämään ja palauttamaan lähes 44 miljoonaa euroa huijareiden haltuun joutuneista varoista. Tämä on konkreettinen osoitus siitä, että yhteistyö toimii, kertoo OP Hämeen yritysten maksuliikenneasioista vastaava myyntipäällikkö Ville Immonen

Kuusi käytännön vinkkiä suojata yrityksesi ja asiakkaasi 

Pankit tekevät tiivistä yhteistyötä viranomaisten, teleoperaattorien ja muiden toimijoiden kanssa. Petosten torjunta on yhteinen tehtävä. Myös yrityksillä on tärkeä rooli – valppaus ja vastuullinen toiminta ovat paras suoja huijauksia vastaan.  

Kokosimme kuusi käytännön vinkkiä, joiden avulla voit suojata yrityksesi maksuliikennettä. 

  1. Tunnistaudu turvallisesti. Käytä aina vahvaa tunnistautumista, kuten pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. Muista: pankki ei koskaan kysy tunnuksiasi sähköpostilla, tekstiviestillä tai puhelimitse. 
  2. Valitse turvalliset maksutavat. Suosi maksutapoja, jotka vaativat tunnistautumista ja hyödynnä kahden hyväksyjän maksamista. 
  3. Tarkista maksut huolella ja seuraa tilitapahtumia säännöllisesti.
    Varmista maksun saaja ja tilinumero ennen hyväksymistä. Vertaile laskuja aiempiin – pienikin ero tilinumerossa voi viitata huijaukseen. Varmista maksutiedot uudelleen, mikäli jokin tuntuu epäilyttävältä. 
  4. Suojaa maksuvälineet. Pidä maksukortit ja pankkitunnukset vain omassa käytössäsi. Sulje kortti sekä pankkitunnukset heti, jos epäilet väärinkäyttöä. 
  5. Pidä järjestelmät ajan tasalla ja kouluta henkilöstöä. Päivitä laitteet, virustorjunta ja maksujärjestelmät säännöllisesti. Tietoturva on koko työyhteisön asia. Varmista, että kaikki osaavat tunnistaa huijausviestit ja toimia turvallisesti. 
  6. Ole yhteydessä pankkiin. Jos epäilet petosta tai virheellistä maksua, ota heti yhteyttä pankkiin. Seuraa myös pankin ajankohtaisia turvallisuusohjeita. 

Maksaminen nyt ja tulevaisuudessa

Tervetuloa Lahden Sibeliustalolle kuulemaan ja keskustelemaan maksamisen ajankohtaisista aiheista ja muutoksista torstaina 18.9.2025. Ilmoittaudu tilaisuuteen allaolevasta linkistä.

Maksaminen nyt ja tulevaisuudessa -ajankohtaisaamupäivä 18.9.2025

Tutustu OP Hämeen yrityspalveluihin