Korhosilla puhutaan rahasta ja sijoitetaan rahastoihin lasten tulevaisuutta varten
Lisää aiheesta
Aktiiviseen lapsiperhearkeen tuo helpotusta, kun lapsilla on käytössään omat pankkikortit ja rahastosijoitukset on automatisoitu. Vanhemmat harmittelevat ainoastaan sitä, että eivät aloittaneet lapsille sijoittamista aiemmin.
Korhosen perheessä Taipalsaaressa eletään tavallista lapsiperhearkea. Molemmat vanhemmat työskentelevät opettajina, Anu erityisopettajana Saimaanharjun koulussa ja Jirka luokanopettajana Kirkonkylän alakoulussa. Vapaa-aikaa rytmittävät lasten harrastukset, sillä 10-vuotias Kasperi ja 13-vuotias Konsta harrastavat molemmat golfia sekä salibandya.
Oma talo Pappilanniemelle valmistui kymmenisen vuotta sitten.
- Olemme molemmat Jirkan kanssa kotoisin Etelä-Karjalasta, joten etsimme sopivaa tonttia täältä päin. Haaveilimme omasta rannasta, mutta sellaiset tontit olivat liian kalliita. Lopulta meillä kävi hyvä tuuri, kun saimme tonttiarvonnassa tämän tontin ja pääsimme aloittamaan rakentamisen ensimmäisten joukossa, kertoo Anu perheen olohuoneessa, josta avautuvat näkymät Saimaalle.
Talouskasvatusta kauppareissuilla sekä matematiikan läksyjen lomassa
Korhosilla on aina puhuttu rahasta, myös lasten kanssa.
- Jo silloin, kun lapset olivat pienempiä, on kauppareissuilla juteltu siitä, kuinka paljon mikäkin maksaa ja kuinka paljon pitää tehdä töitä, että voi tehdä jonkin suuremman hankinnan, sanoo Jirka.
Kasperilla ja Konstalla ei ole käytössään viikkorahaa, vaan rahaa saa tarpeen mukaan ja esimerkiksi isovanhemmilta syntymäpäivälahjaksi. Aluksi rahaa säästettiin Hippo-lippaisiin.
- Kun lippaat sitten tyhjennettiin käyttötilille, oli pojille melkoinen yllätys, kuinka paljon sinne oli kertynyt rahaa, muistelee Anu.
Molemmilla lapsilla on nykyisin käytössään pankkikortit, mikä helpottaa arkea. Vanhempien mukaan lapset ovat säästäväisiä eikä korttia käytetä juurikaan heräteostoihin.
Neljäsluokkalainen Kasperi kertoo, että koulussa ei ole vielä oikeastaan puhuttu rahasta tai taloudesta. Ne kuuluvat juuri neljännellä luokalla alkaneen yhteiskuntaopin aiheisiin. Taipalsaaren kouluissa on myös tapana, että kuudes- ja yhdeksäsluokkalaiset käyvät opiskelemassa yhden päivän ajan Yrityskylässä, jossa tarjotaan kokemuksia työelämästä, taloudesta, yrittäjyydestä ja yhteiskunnasta.
Korhosilla on kuitenkin huomattu, että koululaisten on helpompi konkretisoida asioita ennemmin rahan kuin pelkkien numeroiden kautta.
- Esimerkiksi jakolaskujen hahmottaminen voi olla helpompaa, kun käyttää laskuissa rahasummia pelkkien numeroiden sijaan, toteaa Jirka.

Haaveissa lomamatkat ja superauto
Korhosilla sijoittamisesta kiinnostui ensin Jirka, sitten Anu ja sen jälkeen alettiin sijoittaa myös lapsille.
- Se vähän harmittaa, että ei tajuttu aloittaa lapsille sijoittamista aiemmin, mutta molemmille ehtii kuitenkin kertyä jonkinlainen pesämuna ennen 18-vuotispäivää, kertovat vanhemmat ja lisäävät tiedostavansa sen, että täysi-ikäistyttyään lapset voivat käyttää sijoituksiin kertyneet varat, mihin haluavat.
- Onhan se mahdollista, että rahat menevät turhuuksiin, mutta toivomme tietysti, että niitä käytettäisiin järkevästi.
Lasten sijoitukset on ohjattu matalakuluisiin indeksirahastoihin, joihin siirretään rahaa automaattisesti kuukausittain. Näin sijoituksista ei tarvitse kantaa huolta hektisen arjen keskellä ja säästösummaa voi tarvittaessa suurentaa tai pienentää.
- Tulisiko sijoituksia edes tehtyä joka kuukausi, jos sitä ei olisi automatisoitu, miettii Jirka.
Sijoituskohteet perhe on valinnut itse ja kahden lapsen perheessä on pidetty tärkeänä, että lasten sijoitukset ovat identtiset. Lapset tietävät, että heillä on sijoituksia, mutta kovin tarkkaan niistä ei ole vielä puhuttu.
- Kivaa, että vanhemmat ovat säästäneet meille, toteaa Kasperi, joka ei vielä osaa nimetä erityisiä haaveita, joita varten haluaisi itse säästää. Hän tunnustaa kuitenkin seuraavansa autojen hintoja ja mainitsee suosikikseen ruotsalaisen superauton, Koenigseggin.
Perheenä säästöjä ja sijoituksia kartutetaan lyhyemmän sekä pidemmän tähtäimen haaveita varten.
- Lomamatkoja varten tulee säästettyä ja haaveilemme myös lakisääteistä varhaisemmasta eläkkeelle jäämisestä sijoitusten avulla. Muitakin säästökohteita on kyllä mielessä, mutta ihan kaikkeen ei pysty säästämään yhtä aikaa.