Kaikki alkoi 1990-luvun lopulla kun Nevalan veljesten autourheiluharrastus alkoi tulla liian kalliiksi.

– Meillä on kaikilla hyvät työpaikat, mutta silti autourheiluun upposi melkoisesti varoja. Tultiin tilanteeseen, jolloin meidän perheiden kuningattaret valistivat veljeksiä, että perheiden "talousrahoja" ei voi käyttää enempää autoharrastuksiin. Jotta harrastusta pystyisimme jatkamaan, meidän oli pakko miettiä uusia tulonlähteitä, 24 Pesulan toimitusjohtaja Asko Nevala muistelee.

Tuolloin, reilut 20 vuotta sitten, veljekset miettivät erilaisia yritysideoita.

– Vähän kärjistäen voisi sanoa, että teknistä osaamista meiltä löytyi, mutta yritystoiminnan erikoisosaamista ei niinkään. Tavoitteena oli joka tapauksessa perustaa firma jollekin sellaiselle alalle, mistä tuloja kertyisi ilman merkittävää työmäärää.

Yritysvalmennusta ja maan pinnalle palauttamista

– Kävimme yritysvalmennuksessa syksyllä 1999. Muistan, kun sparraajanamme toiminut Pehr-Göran Kåla Uusyrityskeskus Firmaxilta palautti visioitamme maanpinnalle. Tulimme välillä hänen tapaamisista takaisin mieli maassa. Hän osasi kyseenalaistaa liikeideamme toimivuuden ja pakotti meidät ottamaan huomioon kaiken mahdollisen. Nyt myöhemmin tämä sparraus ja asioiden läpikotainen miettiminen on osoittanut tärkeäksi.

Nevala muistelee, että veljeksillä oli muitakin aloja mietinnässä, mutta päätös oli kuitenkin yrittää pesula-alalla.

– Meillä oli osaamista rakentaa itsepalveluna toimiva pesula ja siitä homma alkoi Kokkolassa Tehtaankadulla Minimanin viereisessä rakennuksessa juuri viime vuosituhannen lopussa.

Harrastelijoista päätoimisiksi yrittäjiksi

Yrityksen toiminta oli pääosin harrastuspohjaista vuoteen 2012, jolloin 24 Pesula tuli tietynlaiseen taitekohtaan:

– Sivutoimisena yritystoiminta oli toiminut ihan kohtalaisesti, mutta eteen tuli tilanne, jossa piti valita joko yrityksen myyminen tai satsaaminen itse toimintaan huomattavasti aiempaa enemmän.

Veljekset ottivat riskin ja valitsivat jälkimmäisen vaihtoehdon.

– Paljon ratkaisuun vaikutti yhteistyö Osuuspankin asiantuntijoiden kanssa. Pankki sparrasi meitä näin jälkikäteen ajatellen erinomaisesti kasvun lähtövaiheesta lähtien. Pankin väen kanssa käytyjen keskustelujen perusteella esimerkiksi firmaan tuli mukaan liiketoiminnan ammattilaisia.

Asko Nevalan mukaan missään vaiheessa yrittäjillä ei ole tullut tunnetta, että pankkiin lähdetään lakki kourassa toivomaan josko sieltä saisi lainaa.

– Pankkisuhteemme on ollut koko ajan säännöllistä kanssakäymistä. Meillä on tapana käydä ainakin pari kertaa vuodessa yhdessä keskusteluja yrityksen toteutuneesta talouskehityksestä, nykytilanteesta ja tulevaisuuden investointisuunnitelmista. Pyrimme jatkuvaan kasvuun, mutta kasvusuunnitelmat käydään yhdessä läpi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, joten vaikkapa luotontarve tiettynä ajankohtana ei tule yllätyksenä.

– On loogista ja ymmärrettävää, että pankki rahoittajana tietää liiketoimintasuunnitelmat ja kasvutavoitteet. Olemme yhdessä avoimien keskustelujen perusteella tehneet paljon suunnitelmia myös siitä, mitä sitten jos jokin tulos suunnitelma ei toteudukaan, tai mitä jos korot nousevatkin voimakkaasti.

Yksi Euroopan suurimmista itsepalvelupesulaketjuista

Tällä hetkellä 24 Pesulalla on 30 itsepalvelupesulaa Suomessa ja tytäryhtiönsä 24 Laundrette UK Ltd:n kautta kolme itsepalvelupesulaa Englannissa. Kokkolassa Minimanin viereisessä rakennuksessa "pääkonttoria" pitävä yritys avasi juuri muutama viikko sitten toimipisteen Lontooseen. Aiemmin avatut pesulat Englannissa toimivat Blackburnissa Leedsissä.

– Leedsissä alku oli lentävä, ja muutoinkin uskon, että Englannissa meillä on mahdollisuus päästä todella suureen markkinaan. Koti-Suomessa Triplassa Triplassa saimme juuri haluamamme paikan jo rakentamisen suunnitteluvaiheessa ja meidän toiveita otettiin huomioon erinomaisesti. Myös sekä S- että K-ryhmä ovat myös osoittaneet suurta kiinnostusta 24 Pesulan tulemiseen heidän uusiin kauppapaikkoihinsa, Nevala kertoo yrityksen nykymaineesta.

Asko Nevalan haastattelu on toteutettu yhteistyössä KPK Median kanssa.

Artikkelin kuvat: 24 Pesulan kuvakokoelmasta