Tämä mukava muisto putkahti mieleen kun tein valmistavia toimia pankissamme Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjaa varten. Toivotaan, että varaamamme summa 30 nuoren työllistämiseksi käytetään viimeistä euroa myöten, jotta kivoja muistoja kesäduunipaikoista syntyy edelleen.

Ensimmäinen kesätyöpaikkani

Sain jostakin päähäni, että paikallisessa naistenvaatteita valmistavassa tehtaassa tarvittaisiin kesäavuksi minunlaistani 15-vuotiasta koulutyttöä. Eräänä varhaiskevään päivänä rohkaisin mieleni, astelin sisään tehtaan toimistoon ja kerroin, millä asialla tulin. Visiitti meni ilmeisen kelvollisesti, koska kesätyöpaikka irtosi ja loppujen lopuksi puhuin myös parhaan kaverini samaan paikkaan. Hän itse oli tosin tuossa vaiheessa täysin tietämätön koko asiasta. Mutta kukapa sitä ei rahaa tarvitsisi, tuumin minä. Ja oikeassa taisin ollakin.

Raha ei kasvakaan puussa

Tuon kesän jälkeen kesätyöpaikkoja tuli ja meni, mutta yksi asia pysyi. Nimittäin ymmärrys siitä, että rahaa tuppasi kulumaan enemmän kuin ehti tienata. Välillä oli laskettava oikein ruutuvihkoon, paljonko saan palkkaa käteen ja mitä hankintoja oli mielessä. Ei kovinkaan isoja pohdintoja, mutta nuoren mittakaavassa merkittäviä. Raaskinko satsata kaiholla kuolaamiini Leviksiin (cooleimmat farkut ikinä, joihin vain harvalla oli varaa – vanhemmillani ei) vai riittäisivätkö sittenkin perusfarkut, jotta saisin jotakin muutakin mukavaa. Päädyin Leviksiin ja kenties viisastuin hivenen.

Itse tienattu raha on erilaista

Kokemuksia omasta taloudenpidosta, tasapainottelusta tulojen ja menojen ristiaallokossa, soisi kaikille mahdollisimman varhain, koska

  1. omalla työllä ansaittua rahaa käyttää harkitummin kuin jos sen saisi vanhemmilta.
  2. kovan puurtamisen jälkeen käteen jäävä palkka onkin yllättävän pieni verrattuna houkutuksiin, joita silmien eteen lävähtää.
  3. kesätyönhaku, kesätyöpaikan saaminen omin avuin ja työyhteisössä toimiminen ovat arvokkaita kokemuksia.
  4. onhan kesätyöpaikassa mukavaa – tutustuu uusiin ihmisiin ja oppii uusia taitoja. Huomaa olevansa tärkeä lenkki.

Auta nuorta saamaan tuiki tärkeä ensimmäinen kesäduunipaikka

Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjan ensimmäisessä vaiheessa etsimme yleishyödyllisiä yhdistyksiä tarjoamaan kesätyöpaikka 15-17 -vuotiaalle nuorelle kahdeksi viikoksi. OP Keski-Pohjanmaa lahjoittaa yhdistykselle tuen nuoren palkkaamista varten.

Toimitko itse jossakin yhdistyksessä, josta löytyisi tekemätöntä työtä, vai vinkkaisitko tuntemallesi yhdistystoimijalle OP:n kesäduunikampanjasta?

Yhdistykset voivat hakea osuuspankin Kesäduuni OP:n piikkiin -tukea 29.2. saakka. Haku on avoinna sivullamme www.op.fi/keski-pohjanmaa

Kirjoittaja on markkinoinnin ja viestinnän tekijä OP Keski-Pohjanmaassa.