Toimitusjohtaja Jyrki Rantalan mukaan pankin arkipäiväisessä toiminnassa kestävän kehityksen edistäminen on näkynyt muun muassa paikallisen elinvoiman tukemisena vastuullisten tekojen kautta.

Vastuullisuus näkyy asiakkaiden tekemissä valinnoissa

– Asiakkaillemme voimme antaa kiitoksia päättyneen vuoden osalta monestakin eri syystä: Kun olemme olleet mukana mahdollistamassa noin 100 miljoonan euron arvosta yritysten investointeja sekä noin sadalla miljoonalla yksityisten asuntoinvestointeja, luvut kertovat, että asiakkaamme ovat uskaltaneet elää näissäkin olosuhteissa – eli pitää yhteiskunnan pyörät pyörimässä, Jyrki Rantala kiittää.

– Moni asiakkaistamme otti vuoden 2020 aikana todella kunnioitettavan digiloikan. Asiakkaamme ovat huomanneet käytännön tasolla, miten sellaisia asioita, joita on aiemmin hoitanut käymällä pankkikonttorissa, voikin hoitaa tietokoneella tai puhelimella. Pankin puolelta olemme ihailleet asiakkaidemme ennakkoluulottomuutta toimintatavan muutoksissa etenkin tänä poikkeuksellisena aikana, markkinointi- ja viestintäpäällikkö Päivi Eloniemi jatkaa.

Rantala arvostaa paljon myös sitä, että useat nuoret, jotka muuttavat Keski-Pohjanmaalta – aiemmalta kotiseudultaan - muualle asumaan, tekevät asuntoinvestointiin liittyvät lainoitusratkaisut vanhasta tutusta pankista.

– Meillä säilyy tuttu henkilö, jonka kanssa asiointia voi jatkaa totutulla tavalla, vaikka asuu muualla. Asiakassuhteen jatkuminen on merkittävä kunnianosoitus meille.

Asiakkaat saavat kiitosta pankin väeltä vastuullisesta ajattelusta niin luottojen hakemisen yhteydessä kuin sijoittamiseen liittyvissä asioissa. Hyvä esimerkki vastuullisesta taloudenpidosta on asiakkaiden varautuminen luottojen yhteydessä erilaisin turvaratkaisuin joko omassa elämässä mahdollisesti tapahtuviin ikäviin yllätyksiin tai koronnousuihin.

– Säästämisen puolella loppukevään jälkeen tapahtunut voimakas kurssinousu on palauttanut uskoa sijoittamisen tuottoihin. Meillä on paljon erilaisia vastuulliseen sijoittamiseen liittyviä tuotteita, mitkä ovat herättäneet todella kiitettävästi kiinnostusta Keski-Pohjanmaallakin, Rantala kehuu ja vinkkaa samalla tutustumaan OP-mobiilissa OP Sijoituskumppaniin ja digitaaliseen säästölippaaseen, minkä kautta säästöjä kertyy automaattisesti lähes huomaamatta.

Vastuullisuus on myös yhteistyötä ja mahdollistamista

OP Keski-Pohjanmaan osalta vastuullinen toiminta vuonna 2020 piti sisällään myös muun muassa yhteistyötä yli 30 urheiluseuran kanssa (jäsenmäärä yli 10000), talouteen liittyvien taitojen opettamista erilaisissa tilaisuuksissa yhteensä yli 1100 osallistujalle sekä 23 nuorelle kustannettu kesätyö OP:n ”piikkiin”.

Kulttuuripuolella OP Keski-Pohjanmaa oli mahdollistamassa noin 30 tapahtumaa, joissa oli yhteensä noin 4500 osallistujaa. Yliopistomaailmassa OP on rahoittanut Keski-Pohjanmaan tiede- ja korkeakoulusäätiön toimintaa sekä Vaasan yliopiston osuustoiminnan työelämäprofessuuria. Lisäksi OP tekee yhteistyötä Vaasan yliopistoon opetus- ja tutkimuskäyttöön rakentuvassa Bloomberg Labissa. Tämä Lab on eräänlainen luokkahuone, missä voidaan esimerkiksi seurata ja simuloida raha-, pääoma- ja hyödykemarkkinoita.

Elämä jatkuu - yhdessä kohti vuotta 2021

Vuosi 2021 kääntyy kalenterissa samoilla teemoilla kuin edellinen:

– Presidenttimme Sauli Niinistön sanoin voi todeta, että ”ottakaa fyysistä etäisyyttä ja henkistä läheisyyttä”. Kukaan ei tiedä varmasti, minne asti koronan vaikutukset ulottuvat, mutta hyvin tärkeää on nyt toimia vastuullisesti niin, että yhteiskunta pystytään pitämään auki, Rantala sanoo.

Hän toivoo, että jo kuluneena vuotena alkanut arvostuksen kasvu paikallisille toimijoille ja palveluille saa jatkoa myös 2021.

– Meidän kaikkien etu on se, että elämä jatkuu paikallisestikin olosuhteet huomioon ottaen mahdollisimman normaalisti. Mennyt vuosi on opettanut hyvin konkreettisesti, miten tärkeää on käyttää paikallisia palveluita.

Pankin toiminnan perusperiaatteena on ollut ja on tulevanakin vuonna toimia ihmisläheisesti, vastuullisesti ja yhdessä menestyen. Nämä arvot pätevät – jos mahdollista – nyt vielä paremmin kuin aiemmin.

Tervetuloa asioimaan kanssamme. Yhdessä olemme enemmän.

Haastattelu on toteutettu yhteistyössä KPK Median kanssa.