Pääsimme jututtamaan Rebecca Roozemania ja saamaan aavistuksen esimakua tulevasta debytoinnista Keski-Pohjanmaalle. Kuulimme myös, että soitin on oma persoonansa, joka pitää oppia tuntemaan. Ainakin Stradivarius!

Milloin innostuit musiikista?

– Perheessäni kaikki ovat muusikoita: isä on pianisti, äiti viulisti, veli Jonathan sellisti ja vanhin veli Jan-Paul pianisti, kertoo Rebecca Roozeman.

Olen perheen kuopus, joten syntymästäni saakka olen saanut seurata molempien veljieni musikaalista kehitystä, sekä vanhempieni työtä.

Miten valitsit soittimeksesi juuri viulun?

– Meillä on aina käynyt kylässä paljon muusikoita, ja olen saanut pienestä pitäen kuulla heidän tarinoitaan ja soittoaan läheltä. Äidillä on käynyt viuluoppilaita kotona niin kauan kuin vain muistan. Innostukseni viulunsoittoon lähti luultavasti siitä, että ihailin äitiäni ja halusin seurata hänen jalanjälkiään. Etevät viuluoppilaat myös motivoivat minua haluamaan osata soittaa yhtä hyvin!

Ollessani 6-vuotias päätimme, että aloittaisin viuluopinnot Espoon musiikkiopistossa. Siitä se kaikki sitten lähti. 14-vuotiaana pääsin Sibelius-Akatemiaan.

Entäpä Stradivarius - millä tavoin se päätyi sinulle ja millaista sillä on soittaa?

– Sain OP Ryhmän Taidesäätiön Stradivariuksen käyttööni 17-vuotiaana. Voi mikä ilon hetki se olikaan! Muistan vieläkin, kun äiti tuli huoneeseeni harjoitellessani ja kertoi jymyuutisen.

Rakastuin viuluun heti saatuani sen käsiini. Sen persoonassa on jotain todella omalaatuista ja vaalimisen arvoista. Väriskaala ulottuu tummasta kristallin kirkkaaseen pysyen silti aina kauniin pyöreänä. Viulussa on myös omat haasteensa, sillä se pitää oppia tuntemaan, eikä sillä noin vain voi soittaa. Jokainen ääni pitää erikseen osata etsiä ja tuottaa, toisin kuin esim. moderneissa viuluissa, joista kirkas ääni usein tulee heti vaivattoman helposti.

Millainen viulukonsertto 5.10. tullaan kuulemaan?

– Lauantaina esitän Prokofjevin 2. viulukonserton yhdessä jo 9-vuotiaasta saakka tuntemani Jan Söderblomin kanssa. Odotamme molemmat konserttia todella innolla! Konsertto tarjoaa kuulijalle valtavan skaalan erilaisia käräktäärejä.

Ensimmäisessä osassa yhdistyvät uskomattoman kauniit melodiat nopeisiin, konemaisiin ja myrskyisiin osiin. Kauniista teemoista voi kenties huomata, että Prokofjev sävelsi samanaikaisesti Romeo&Julia- balettia. Toinen osa on yksi omista suosikeistani koko viulukonserttorepertuaarin hitaista osista. Alkuteeman kauneus sykähdyttää kaikessa yksinkertaisuudessaan. Viimeinen osa on pirullinen tulitanssi! Nähdään konsertissa!

Söderblom & Roozeman & Kokkolan Orkesteri lauantaina 5.10.2019 klo 19 Snellman-salissa Kokkolassa.

OP Ryhmän Taidesäätiö on vuodesta 1987 tukenut esittävää säveltaidetta lainaamalla omistamiaan arvosoittimia nuorille, lahjakkaille muusikoille. Säätiön soittimilla on tehty useita levytyksiä ja voitettu kansainvälisiä kilpailuja, mutta ennen kaikkea ne ovat antaneet monelle nuorelle mahdollisuuden kehittyä urallaan ainutlaatuisen instrumentin avulla. Soittimien jaosta päättää asiantuntijaraati. Valinta perustuu aiempien saavutusten lisäksi myös vaativiin tulevaisuudensuunnitelmiin. Soittimien laina-aika on keskimäärin 3-4 vuotta ja vapautuvia soittimia haetaan yleensä lokakuussa. Hausta ilmoitetaan lehti-ilmoituksin ja sosiaalisen median kautta.

Antonio Stradivarin (1644-1737) nimi yhdistetään korkeimpaan mahdolliseen laatuun. Rebecca Roozemanin hallussa oleva soitin on Stradivarin "kultaiselta kaudelta" ja se on valmistunut vuonna 1702.

https://www.op.fi/taidesaatio/stradivarius

Artikkelin kuva: Rebecca Roozemanin kokoelmasta.