Elämää ruuhkavuosissa
Huhhei, taas mennään! Alkavaa syksyä värittää lapsiperheissä kouluun paluu, ja harrastukset täyttävät jälleen kalenterin. Vanhemmat miettivät, ketä kuskataan minnekin ja uusia varusteitakin tarvitaan. Lomat ja lomarahat alkavat olla kaukainen heleä muisto. Arki arjen kuluineen on hyvin läsnä.
OP:n, Marttojen ja Takuusäätiön yhteistyössä toteuttaman Rahapuhetta-tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista on kiinnostunut raha-asioista ja oman talouden suunnittelusta. Tutkimuksessa ruuhkavuosien todettiin laskevan tätä kiinnostusta jonkin verran. Eikä ihme. Arjen pyörityksessä voi nyt unohtaa yhtä sun toista. Kuskata vaikka väärän lapsen hammaslääkäriin tai lähteä toimistolle vain toinen silmä meikattuna. Kuulostaako tutulle? Allekirjoittaneesta kyllä!
Pysähtyminen oman talouden suunnittelun ääreen kannattaa
Talouden suunnittelu on kuitenkin asia, mille kannattaa uhrata pieni hetki aikaa arjesta. Lasten kanssa kuluja riittää. Pienten lasten kanssa kustannukset ovat vielä kohtuu pieniä, mutta iän myötä vaateet ja oikeat tarpeetkin kasvavat. Mitä aiemmin tähän varautuu, sitä vähemmillä ponnisteluilla arjen kuluista selviää stressittä. Rahat uuteen puhelimeen ja ajokorttiin, ehkä jopa pesästä lentävän vuokravakuuksiin, on mukava kaivaa varta vasten kerrytetystä säästöstä hyvillä mielin oman nuoren tueksi. Säästöä voi kerryttää monella tavalla. Tilille kerryttämällä ei tuotoista pääse nauttimaan, mutta esimerkiksi kuukausittainen rahastosäästäminen tarjoaa jo uusia mahdollisuuksia! Säännöllinen kuukausisäästäminen tasaa arvonvaihtelua ja tuo tuottoja.
Mitä se sitten oikeasti vaatii?
Jos aloittaa säästämisen lapsen ollessa vauvaiässä, jo parilla kympillä kuussa saa kasaan mukavan pesämunan tuleville hankinnoille. Jos ajatuksena on kustantaa kuluja säästöillä, voi säästöä kerryttää vanhemman omissa nimissä ja nostaa sitä mukaa, kun tarpeita ilmaantuu. Jos on mahdollista laittaa sivuun, vaikka koko lapsilisä lapselle tai enemmänkin, on verotuksellisesti järkevää tehdä säästöt lapsen nimiin jo heti alkuunsa, ainakin suuremmalta osin. Näissä nippeleissä auttavat kyllä oman pankin asiantuntijat.
Jos tässä kohtaa huokaat syvään, vilkaiset kouluikäistä vipeltäjääsi ja toteat, että tämä juna taisi mennä jo, ei hätää! Ehdit myöhemminkin! 10-vuotiaalle ehtii aivan mainiosti aloittaa ajokorttirahojen kerryttämisen ja kiittää itseään sen ajan koittaessa. Avainsana on suunnittelu. Se kannattaa tehdä jo nyt!
Eväitä oman talouden hallintaan
Tutustu Rahapuhetta-tutkimukseen (pdf)
OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa
Riina Kinnunen huolehtii asiakkaiden varallisuuden hoidosta sekä tiimikavereiden osaamisesta vankalla kokemuksella. Vapaa-aikana tekemisen puutetta ei ole lukio- ja ala-asteikäisten lasten kanssa. Harrastuksena Riina loihtii juhliin kuin juhliin loistavat kakut tilauksesta ja karkaa tilaisuuden tullen metsään tai Lappiin tuntureille.