OP:n, Marttojen ja Takuusäätiön yhteistyössä toteuttaman Rahapuhetta-tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista on kiinnostunut raha-asioista ja oman talouden suunnittelusta. Tutkimuksessa ruuhkavuosien todettiin laskevan tätä kiinnostusta jonkin verran. Eikä ihme. Arjen pyörityksessä voi nyt unohtaa yhtä sun toista. Kuskata vaikka väärän lapsen hammaslääkäriin tai lähteä toimistolle vain toinen silmä meikattuna. Kuulostaako tutulle? Allekirjoittaneesta kyllä!

Pysähtyminen oman talouden suunnittelun ääreen kannattaa

Talouden suunnittelu on kuitenkin asia, mille kannattaa uhrata pieni hetki aikaa arjesta. Lasten kanssa kuluja riittää. Pienten lasten kanssa kustannukset ovat vielä kohtuu pieniä, mutta iän myötä vaateet ja oikeat tarpeetkin kasvavat. Mitä aiemmin tähän varautuu, sitä vähemmillä ponnisteluilla arjen kuluista selviää stressittä. Rahat uuteen puhelimeen ja ajokorttiin, ehkä jopa pesästä lentävän vuokravakuuksiin, on mukava kaivaa varta vasten kerrytetystä säästöstä hyvillä mielin oman nuoren tueksi. Säästöä voi kerryttää monella tavalla. Tilille kerryttämällä ei tuotoista pääse nauttimaan, mutta esimerkiksi kuukausittainen rahastosäästäminen tarjoaa jo uusia mahdollisuuksia! Säännöllinen kuukausisäästäminen tasaa arvonvaihtelua ja tuo tuottoja.

Mitä se sitten oikeasti vaatii?

Jos aloittaa säästämisen lapsen ollessa vauvaiässä, jo parilla kympillä kuussa saa kasaan mukavan pesämunan tuleville hankinnoille. Jos ajatuksena on kustantaa kuluja säästöillä, voi säästöä kerryttää vanhemman omissa nimissä ja nostaa sitä mukaa, kun tarpeita ilmaantuu. Jos on mahdollista laittaa sivuun, vaikka koko lapsilisä lapselle tai enemmänkin, on verotuksellisesti järkevää tehdä säästöt lapsen nimiin jo heti alkuunsa, ainakin suuremmalta osin. Näissä nippeleissä auttavat kyllä oman pankin asiantuntijat.

Jos tässä kohtaa huokaat syvään, vilkaiset kouluikäistä vipeltäjääsi ja toteat, että tämä juna taisi mennä jo, ei hätää! Ehdit myöhemminkin! 10-vuotiaalle ehtii aivan mainiosti aloittaa ajokorttirahojen kerryttämisen ja kiittää itseään sen ajan koittaessa. Avainsana on suunnittelu. Se kannattaa tehdä jo nyt!

Eväitä oman talouden hallintaan

Tutustu Rahapuhetta-tutkimukseen (pdf)

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle