Helsingin pörssin murheet ja mahdollisuudet

Suomalaisille sijoittajille tämän vuoden murheenkryyni on ollut Helsingin pörssin kehitys, vaikkakin loppuvuonna varsin positiivista virettä onkin jo nähty. Suomi on vientivetoinen reunamarkkina ja Helsingin pörssi on melko keskittynyt suhdanneherkille toimialoille. Euroopan teollisuusalan näkymät ovat heikot, ja nämä heikot näkymät on tämän vuoden aikana raskaasti hinnoiteltu suomalaisissa osakkeissa. Suomalaisilla sijoittajilla löytyy luonnollisesti omista salkuistaan Helsingin pörssin osakkeita, ja tämä vuosi onkin muistuttanut maantieteellisen hajautuksen merkityksestä.

Historiaan verrattuna suomalaiset osakkeet ovat arvostukseltaan nyt edullisia. Useimmiten hyvä hetki ostaa onkin silloin, kun pessimismi on huipussaan. Historiallisesti Helsingin pörssi on tuonut varsin hyviä tuottoja, vaikka nykyinen tilanne vaatii osakesijoittajilta kärsivällisyyttä.

Korkosijoittaminen on tullut jäädäkseen

Korot ovat tämän vuoden aikana jatkaneet nousuaan ja erityisesti pitkissä koroissa on syksyn aikana nähty nousua. Perinteisesti pitkien korkojen nousu aiheuttaa laskupainetta osakemarkkinoille ja tätä on myös havaittu kuluneen syksyn aikana. Alkutalven aikana pitkät korot ovat kääntyneet verrattain nopeaan laskuun, mutta lähihistoriaan peilaten pitkät korot ovat edelleen korkealla tasolla. Euroopassa koronnostosykli on nykyisten markkinaodotusten valossa saavuttanut loppunsa, eivätkä markkinat odota korkojen nousevan. Päinvastoin markkinat odottavat korkojen laskevan nykyiseltä tasolta, mutta tuskin nollakorkojen maailmaan ollaan aivan heti palaamassa. Geopoliittinen tilanne tuo toki omat epävarmuustekijänsä myös hintojen kehitykseen ja sitä kautta korko-odotuksiin.

Korkojen nousu yleensä laskee liikkeellä olevien sijoitusinstrumenttien markkina-arvoa, mutta tuo myös mahdollisuuksia tulevaisuutta ajatellen. Korkosijoittaminen on tullut takaisin jäädäkseen, eikä sijoittajien tarvitse enää tukeutua pelkästään osakkeisiin. Varsinkin lyhyemmälle sijoitusajalle tai varovaisemmalle riskille korkosijoittaminen sopii hyvin. Mahdollisesti laskevat korot lupaavat korkosijoittajalle hyvää.

Korkosijoittaminen on aiheena laaja, joten suosittelen katsomaan OP:n avoimen ja maksuttoman webinaarin, jos korkosijoittaminen aiheena kiinnostaa.

Toiveikkaana kohti vuotta 2024

Tämä vuosi näillä näkymin on sijoittamisessa omalta osalta päättymässä kaksijakoisiin tunnelmiin. Tulevaan suhtaudun kuitenkin toiveikkaasti. Helsingin pörssin jyrkin lasku on toivottavasti jo takanapäin, samoin korkojen nousu. Kun Euroopan talouskuva vielä hieman piristyisi, suomalaisille sijoittajille vuosi 2024 alkaa kuulostamaan jo varsin lupaavalta.

Katso täältä OP korkosijoittaminen -webinaarin tallenne

Lue lisää säästämisestä ja sijoittamisesta

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle