Tässä ajattelutavassa on vaaran paikkoja. Säästämällä edesautat sitä, että taloutesi vahvistuu joka kuukausi, ja vaurastut. Siksi koen itse tämän säännöllisistä ”menoista” yhtenä tärkeimmistä oivalluksista. Eikä kyse ole edes menoerästä, varathan jäävät sinulle itsellesi käyttöön. Säästäminen on loppujen lopuksi investointi sinun ja perheesi taloudelliseen hyvinvointiin tulevaisuudessa, ja en itse keksi oman talouden suunnitteluun liittyvää tärkeämpää päämäärää. Onko tämä varmasti se, mistä haluat ensimmäisenä tinkiä?

Säästäminen asuntolainan lyhentämisen rinnalla

Kohonneiden korkojen aikana herää kysymys, kannattaako säästää itselleen sopiviin kohteisiin vai lyhentää samalla rahalla asuntolainaa. Asuntolainaa lyhentämällä ostat käytännössä asuntoasi pikkuhiljaa itsellesi. Omasta asunnosta on vain hankala saada rahaa ulos tiukan paikan tullen, ja asunnon markkinahinta voi toki elää suuntaan tai toiseen. Kohonneet korot tarjoavat arvopaperimarkkinoilta, erityisesti korkosijoituksista, korkeampaa tuotto-odotusta kuin mihin viime vuosina olemme tottuneet. Pelkästään asuntolainaa lyhentämällä et luo itsellesi taloudellisia puskureita, ja tämä tuo riskejä omaan talouteesi.

Säästämistä lähestytään helposti siitä tulokulmasta, että säästetään se mitä menojen jälkeen jää jäljelle. Kokemuksesta voin sanoa, että monella tulot ovat yhtä suuret kuin menot, riippumatta omasta tulotasosta. Rahalle löytyy aina käyttökohteita, ja mikäli ei priorisoi säästämistä oman talouden suunnittelussa riittävän korkealle, harvemmin myöskään sukan varteen mitään jää.

Pienikin säästäminen pitää rutiinin yllä

Säästämällä varmistat, että taloutesi on ylijäämäinen joka kuukausi. Yllättäviä menoja tulee vastaan kaikille ja säästämistä voi onneksi muokata sen hetkisen tilanteen mukaisesti. Säästösummaa voi esimerkiksi hetkellisesti laskea, mutta suosittelen, että edes vähän rahaa menisi säästöön joka kuukausi tilanteesta riippumatta. Lopettamalla säästämisen kokonaan omat kulutustottumukset voivat muuttua, ja säästämisen aloittaminen uudelleen voi tällöin tuntua tulevaisuudessa hankalalta.

Kohonneet kustannukset ja korot ovat haastaneet meitä kaikkia, ja jokaisen on hyvä pysähtyä pohtimaan omia kulutustottumuksiaan. Niin kuin monessa muussakin asiassa, kulutustottumukset ja säästäminen ovat loppujen lopuksi totuttelukysymyksiä. Hyvät rutiinit tuovat omaan talouteesi varmuutta ja niistä ei kannata luopua. Varsinkaan silloin, kun maailman muutokset tapahtuvat nopeasti.

Lue lisää säästämisen aloittamisesta 

Helppo ja näppärä OP Sijoituskumppani