Roomaa rakentamassa - vaurastuminen vaatii aikaa
”Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?” Iänikuinen työhaastattelukysymys, joka on sanan joka merkityksessä klisee. Kysymyksellä mitä ilmeisemmin haetaan haastateltavan kykyä tavoitteellisuuteen, pidempiaikaiseen suunnitelmallisuuteen sekä sitoutumista mahdolliseen uuteen tehtävään. Tätä voi kysyä myös itseltään, kun etsii oman talouden suunnittelussa oikeaa suuntaa.
Työhaastattelutilanteessa tähän kysymykseen saadaan varmasti monenlaisia vastauksia. Osalla saattaa olla hyvin konkreettinen ja selkeä visio ja osa haluaa haastattelussa painottaa sitoutumistaan tehtävään, johon on hakemassa. Sama pätee oman elämän ja oman talouden suunnittelussa. Osalla saattaa olla konkreettinen tavoite, kuten päästä aikaisemmin eläkkeelle, ja osalle oleellisempaa on elää nyt ja sitoutua tähän hetkeen.
Kultainen keskitie pätee taloudensuunnittelussakin
Hetkessä eläminen on äärimmäisen tärkeää. Vain tämä hetki on todellista, tulevaisuuden suunnitelmat ja tavoitteet ovat enemmän tai vähemmän utuisia haaveita. Jos elää vain tulevaisuuden mahdollisissa tai mahdottomissa haaveissa, jää tämä hetki ja todellisuus kokematta. Elämäntilanteesta riippuen, ei tulevaisuuden kauaskantoinen visiointi ole aina helppoa eikä edes mahdollista. Kuitenkin oman talouden suunnittelu kannattaa mahdollisuuksien rajoissa perustaa näiden kauaskantoisten tavoitteiden ja haaveiden varaan. Muuten näiden saavuttamisen todennäköisyys on pyöreä nolla. Miten paljon käyttää aikaa ja rahaa nyt, ja kuinka paljon investoida tulevaisuuteen? Tähän jokaiselle löytyy oma kultainen keskitie.
Muutos omassa taloudessa tapahtuu useimmiten hitaasti. Harvemmille napsahtaa lottovoitto omalle kohdalle, enkä tällaisen sattuman varaan delegoisi vastuuta oman elämän, talouden ja hyvinvoinnin parantamisesta. Useimmille meistä muutos kohti omia taloudellisia tavoitteita tapahtuu hitaasti, vaatien jonkinasteista kurinalaisuutta ja suunnitelmassa pysymistä. Tämä voi olla helpoimmillaan säästämistä joka kuukausi. Osalle saattaa sopia tarkka tulojen ja menojen budjetointi. Osa saattaa tavoitella omaa asuntoaan. Kukin tallatkoon tyylillään. Tärkeämpää on mielestäni pohtia, vaikuttavatko nämä päätökset positiivisesti taloudelliseen tilanteeseeni esimerkiksi viiden tai kymmenen vuoden päähän. Jos vaikuttavat, niin jatketaan samaan malliin. Tätä pohdintaa on erityisen hyvä tehdä, kun on tekemässä suurempia taloudellisia sitoumuksia ja päätöksiä.
Varallisuudesta taloudellista ja henkistä hyvinvointia
Varallisuuden kerryttäminen esimerkiksi säästämällä on todennäköisesti vaivattomin tapa vaikuttaa positiivisesti tulevaisuuden taloudelliseen tilanteeseen. Tämä tuo myös pelivaraa, kun elämässä tulee mutkia matkaan yllättävien menojen muodossa. Kertynyt varallisuus tuo myös mielenrauhaa ja vapautta. On kuormittavaa ajatella päivittäin omaa taloutta erilaisten entä jos -skenaarioiden kautta. Varautumalla näihin vapautuu päänsisäisestä kovalevystä tilaa, ja voit keskittyä itsellesi tärkeämpiin asioihin ja aikaisemmin mainitsemaani hetkessä elämiseen. Harvalle varallisuuden kasvattaminen on itseisarvo, vaan työkalu sekä taloudellisen että myös osittain henkisen hyvinvoinnin parantamiseksi.
Kärsivällisen ihmisen homma
Säästökohdetta harkittaessa eri tavoitteisiin sopii erilaiset kohteet. Arjen puskuriksi korolliset tilit tai matalan riskin korkosijoitukset voivat sopia hyvin, mutta palvelevatko nämä pidemmän aikavälin vaurastumisen tavoitetta? Netistä löytyy korkoa korolle -laskureita, joiden avulla jokainen voi kokeilla, kuinka eri säästösummat tai eri tuottoprosentit kerryttävät varallisuutta pidemmässä juoksussa. Laskurit ovat siitä hyviä, että ne tuovat konkretiaa ja realismia omiin säästötavoitteisiin. Laskurit myös muistuttavat, että vaurastuminen säästämällä ja sijoittamalla on kärsivällisen ihmisen hommaa. Roomaakaan ei rakennettu päivässä.
Säästö- ja sijoitussuunnitelma avuksi visiointiin
Visiointi omasta taloudesta pitkälle tulevaisuuteen tuo varmuutta maailman muuttuessa ympärillä ja markkinoiden myrskytessä. Säästö- ja sijoitussuunnitelma on aina hyvä palautella mieliin, jos markkinoilla tapahtuu suurempia liikkeitä ja sijoitukset näyttävät ikävästi punaista. Onko esimerkiksi kymmenen vuoden päässä tämän hetken markkinaliikkeet kuinka relevantteja? Tällaisella aikajänteellä nousuja ja laskuja tulee väistämättä vastaan. Reagoimalla kaikkiin näihin liikkeisiin ei välttämättä päästä parhaimpaan lopputulokseen.
Kuten monet muut hyvät asiat elämässä, vaurastuminen vaatii aikaa. Dopamiiniryöppyä ei ole odotettavissa välittömästi säästämistä aloittaessa, mutta asian tiedostamalla ja hyväksymällä olet sitoutuneempi suunnitelmaasi ja pääset todennäköisemmin asettamaasi tavoitteeseen. Voit siis kysyä itseltäsi: ”Missä näet oman taloutesi viiden vuoden päästä?” Jos vastauksesi on ”samassa tilassa kuin nyt”, kannustan pohtimaan, minkälaisilla taloudellisilla päätöksillä voit viedä talouttasi vahvempaan, vauraampaan ja vakaampaan suuntaan.
Aloita jo tänään - lue lisää säästämisestä ja sijoittamisesta
OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa
Roope Hiltunen toimii OP Keski-Suomessa varallisuudenhoidon sekä kokonaisvaltaisen asiakkuudenhoidon parissa. Intohimona on musiikki ja vapaa-aika uppoaakin metalliyhtyeen kitaristi-laulajana.