Yrittäjyys Mäksällä on verissä ja kiinnostus rahaan heräsi joulupukkikeikkojen myötä. Oma koti on tärkeä paikka, jossa on hyvä rauhoittua, mutta siellä on oltava tilaa myös työlle ja kavereille. Kysyimme Mäksältä rahasta, taloudellisesta turvallisuudesta ja asumisesta. 

Millaisia omaan rahaan liittyviä muistoja sinulla on?

Tein joulupukin keikkaa 14-vuotiaana. Ennen sitä ajoin naapurin nurmikoita ja tein pihatöitä 10 euron tuntipalkalla. Joulupukin keikka oli herättelevä, koska siinä sainkin ns. palkankorotuksen. 10 euron sijasta sainkin 100 euroa, lähes samalla vaivalla. Mietin, että okei, näinkö tämä maailma toimii.

On meillä kotona rahasta puhuttu, mutta olen myös itse selvitellyt paljon asioita. Ei ole kympit tulleet kotona ilmaiseksi. Meillä on kotona kannustettu tekemään itse. Kotitöistä sain pientä rahaa, joka laitettiin aina rahapurnukkaan.  

Halusin 13-14-vuotiaana pelitietokoneen. Vanhemmat sanoivat, että rahaa ei ole, joten piti tehdä suunnitelma, miten rahat saisi säästettyä. Karkkilakkoa ja muuta tuli siihen sitten kehiin ja muutama kuukausi siinä säästäessä meni. Kun muutin 19-vuotiaana muutin pois kotoa, aloin enemmän suunnitella omaa talouttani.

Yrittäjyydestä ja taloudellisesta turvallisuudesta

Mäksä kertoo, että hän perusti ensimmäisen oman yrityksen 19-vuotiaana.

Opiskelin silloin Jyväskylässä Tiimiakatemialla. Tein myös raksahommia, juontokeikkoja ja olin varastolla töissä. Ensimmäisen vuoden jälkeen kamera osui sattumalta käteeni, ja siitä lähtien olen tehnyt media-alan töitä. Pyöritimme yritystä kolme vuotta Tiimiakatemialla ja jatkoimme kolmeen pekkaan Höyrymedia Oy:nä koulun jälkeen.  Tiimiakatemia oli turvallinen paikka kokeilla yrittäjyyttä.

Taloudellinen turvallisuus parantaa tosi paljon elämänlaatua. Muistan, kun olin 9 kuukautta raksalla töissä ja tilillä oli 3 euroa. Hirveästi olisi ollut reissuhaaveita ja vastaavia. Nyt olen ollut kaksi vuotta täysipäiväinen yrittäjä ja ymmärrän myös yrittämisen realiteetit ja mahdollisuudet.

Rahasta puhuminen on omassa ikäluokassa avoimempaa. Se ei ole niin iso tabu, ja jos se ihmisiä kiinnostaa, niin miksei siitä voisi kertoa.

Rahaa on tällä hetkellä tarpeeksi. Saan vuokran ja ruoat maksettua ja reissaamaankin pääsen silloin tällöin. Olen tyytyväinen nykytilanteeseen. Tarpeeksi rahaa on silloin, kun ei tarvitse ruokakaupassa miettiä, mitä ostan. Pidän tunteesta, että voi ostaa mitä haluaa.

Tuhlaan ruokaan

­Ruokalähettipalvelut ovat kovassa käytössä. Isommissa hankinnoissa olen vertailija. Haluan ostaa parhaimman ja kerralla hyvän, joten hinta on siinä kohtaa toissijainen asia. Kavereillekin sanon, että kannattaa ostaa paras, johon sinulla on varaa.  

Miten asut?

Asun tällä hetkellä vuokralla. Ensimmäistä kertaa asunto on sellainen, minne on kiva tulla. Opiskeluaikana oli vähän ”erilaisia” kämppiä. Asunto tuntuu nyt kodilta ja haluan myös panostaa siihen. Itseä kiehtoo myös ulkomailla asuminen, talvet Espanjassa ja kesät Suomessa -ajatuksella. 

Millaisia tekijöitä arvostat asumisessa eniten?

Viihtyisyys ja riittävä tila. Työskentelen paljon kotona, joten pitää olla tilaa olla ja hengittää. Ja voi kutsua kavereita kylään. Mutta haluan myös rauhaa, ettei suoraan ovesta astu katuvilinään.

Miten näet omistusasumisen verrattuna vuokra-asumiseen pitkällä tähtäimellä?

Tarkoitus on joskus hankkia myös omistusasunto. Sen aika on sitten, kun pysähdytään ja elämänrytmi rauhoittuu. Nyt tapahtumia ja vaihtelua on paljon, ja haluan nähdä vielä vaihtoehtoja. Olen sitä mieltä, että ihmiset tekevät parempia valintoja, kun on vaihtoehtoja. Muutaman vuoden ajan elän vielä tällaista reissuelämää. Kiintiö täyteen tässä kohtaa!

Sijoitusasunto sijoituskohteena – kyllä

Puskuria pitää olla, olen kuukausisäästäjä. Minulla on sijoitusasunto ja olen kokeillut erilaista sijoittamista. Asunto on sijoituskohteena hyvä, koska sitä ei voi impulsiivisesti joku sunnuntaiaamu myydä!

Ideana olisi kasvattaa agressiivisemmin puskuria ja sitten laittaa loput sijoitukseen. Tosin ostin juuri moottoripyörän, joten siinä meni tämän vuoden sijoitusasuntorahat.

Mitä ajattelit, kun ensimmäisen kerran kuulit Asuntogrilli -podcastista?

Innostus - se oli päällimmäinen tunne. Hyvällä tavalla kummallisia juttuja poikii. Diilillä on varmaan ollut tähän vaikutusta, että pääsen mukaan tällaiseenkin.

Miksi sinun mielestäsi ensiasunnon ostajien tai omistusasunnosta haaveilevien kannattaisi kuunnella Asuntogrilli-podcastia?

Asuntogrilli vastaa kaikkiin kysymyksiin, mitä sinulla asunnon ostoa suunnittelevana päässä pyörii. Eli kun kaveri miettii, pitäisikö ostaa, sä voit linkata nämä podi-jaksot ja kuunneltuasi tiedät, miten asia etenee ja miten kannattaa toimia. Luin, että ihmiset tekevät asioiden suhteen omaa selvitystä jopa 95 prosenttia ennen ostopäätöstä!

Millaisia grillauksia on odotettavissa?

Kovaa roustia tulee, ammutaan kovilla, nauraa Mäksä. Kannattaa kuunnella!

-------------------------------------------------------------------

Elias Mäkinen on 24-vuotias nuori mies Muuramesta, Keski-Suomesta. Häntä voi kuvailla sanoilla energia, määrätietoisuus ja aitous.  Mäksä pyörittää kahden kaverinsa kanssa Höyrymedia Oy -nimistä yritystä, jonka erikoisalaa ja syväosaamista ovat lyhytvideot ja TikTok-markkinointi. Mäksä myös kouluttaa ja pitää asiantuntijapuheenvuoroja yritystapahtumissa ja tekee podcasteja.

OP Keski-Suomen Asuntogrilli-videopodcastin kolmen jakson kokonaisuudesta ensimmäinen jakso on nyt ulkona! 

Tutustu lisää: op.fi/keski-suomi/grilli

Katso jaksot Youtubesta

Kuuntele jaksot Spotifysta

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa