Monesti sijoittamisen aloittaminen mielletään vähän vaikeaksi ja ajatellaan, että sijoittaminen vaatii suurta alkupääomaa. Nämä käsitykset eivät pidä paikkaansa, alkuun pääsee pienelläkin summalla. Yksi nyrkkisääntö on, että sijoittamista aloittavalla on hyvä olla tilin pesämunana, yllättäviä menoja varten, esimerkiksi kolmen kuukauden palkkaa vastaava summa. Toinen hyvä nyrkkisääntö on, että sijoittaa nettotuloistaan noin 5 prosenttia rahastoon.

Kun sijoittamispäätös on tehty, ensimmäisenä kannattaa miettiä omia tavoitteita. Mihin säästän ja mikä on minun sijoitushorisonttini? Haluanko säästää eläkepäiviä varten vai ehkä viiden vuoden päästä tulevaan auton vaihtoon? Kun tavoite on selvillä, on aika arvioida omat tuotto- ja riskihalut. Lisäksi on hyvä muistaa, että tuotto- ja riski kulkevat käsikädessä. Jos sijoitusaika on pitkä, riskiäkin voi ottaa enemmän ja siten lähteä hakemaan parempaa tuottoa. Mitä pidempi sijoitusaikasi on, sitä enemmän hyödyt korkoa korolle -ilmiöstä sekä sitä vähemmän markkinoiden heilahtelut vaikuttavat sijoituksiisi. Tämän jälkeen on hyvä hetki pohtia, millainen sijoittaja olen, haluanko hakea hyvää tuottoa ja siedänkö arvonvaihtelua säästöaikana? Vai nukunko yöni paremmin jos tiedän, että säästössä olevat varat ovat sijoitettuna maltillisemmin esimerkiksi yhdistelmärahastossa?

Kun tavoite, sijoitusaika sekä riskihalut ovat selvillä, voit lähteä pohtimaan henkilökohtaista aikaa, mikä sijoittamiseen on käytettävissä. Jos sinulla on kiinnostusta seurata markkinoita ja perehtyä eri yhtiöihin, voi suora osakesijoittaminen olla sinulle hyvä vaihtoehto. Jos taas sinulla ei ole aikaa eikä kiinnostusta, suosittelen rahastosäästämistä. Tällöin omaa aikaa ei tarvitse käyttää ja rahat tuottavat rahastossa. Valitset vain omiin tavoitteisiin sopivan rahaston. Aina kannattaa muistaa myös hajauttaminen, kaikkia munia ei kannata pitää samassa korissa. On hyvä hajauttaa eri toimialoille sekä maantieteellisille alueille.

Tärkeintä on kuitenkin aloittaa sijoittaminen, valitset sitten suoran osakesijoittamisen tai rahastot. Pohdi siis itsellesi oma tavoite, mieti sijoitushorisontti, riski- ja tuottohalut, käytettävissä oleva aika ja tee oma sijoitussuunnitelmasi. Näillä eväillä pääset sijoittamisessa alkuun. Sijoittamisessa kannattaa olla kärsivällinen. Pitkä aika on paljon rahaa. Mikä on sinun suunnitelmasi?

Lue lisää OP:n omistaja-asiakkuudesta ja sijoittajan eduista

OP Keski-Suomen varallisuudenhoidon palvelut ja asiantuntijat

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle