Nyt vauvan ollessa viisi kuukautta perheemme asuntolainan korko on noussut yli kolmella prosentilla, ruokakassin hinta vuoden takaisesta lähes kolmanneksen ja edullinen määräaikainen sähkösopimus on juuri päättynyt. Samalla saamani vanhempainraha on huomattavasti palkkaa pienempi. Tuloja ja menoja listatessa mietin, että tilanne on sama monessa muussakin lapsiperheessä. Arjen kulutustottumuksiin on saatettu joutua tekemään isojakin muutoksia.

Ensimmäistä kertaa vanhemmaksi tuleminen on aikamoinen matka. Omalla kohdallani tähän ajanjaksoon on lisäksi sattunut Ukrainan sota, energiakriisi, kiihtyvä inflaatio ja keskuspankkien nopeat koronnostot. Nyt odotetaan pitkään euroalueelle povattua taantumaa. Ehkä se jää ekonomistien kutsumaksi minitaantumaksi tai ehkä se on peruttu kokonaan. Joka tapauksessa taloudessa on edelleen monia epävarmuustekijöitä, ja seuraukset heijastuvat meidän kaikkien elämään.

Tässä kohtaa olisi helppo alkaa jossittelemaan. Olisi pitänyt ottaa asuntolainalle pankin tarjoama korkokatto silloin, kun niitä sai vielä edullisemmin. Olisi pitänyt tehdä se edellisenä kesänä kalliilta tuntunut yhdentoista sentin määräaikainen sähkösopimus. Tai asennuttaa aurinkopaneelit. Joko se on nyt liian myöhäistä?

Viimeisen vuoden aikaisia tapahtumia on ollut mahdotonta ennustaa etukäteen, joten en aio kiusata itseäni jossittelemalla. Sen sijaan olen tyytyväinen vuosia sitten tehdystä päätöksestä alkaa säästämään ja sijoittamaan kuukausittain. Säästöjen tuoman turvan ansiosta tulojen ja menojen yhteen laskeminen ei ole ainakaan vielä aiheuttanut harmaita hiuksia ja olen saanut keskittyä nauttimaan vauvavuodesta.

Ei tarvitse olla kyse vanhempainvapaasta tai muusta isosta elämänmuutoksesta, kun ulkoiset tekijät pistävät oman talouden suunnittelun uusiksi. Tulevien vuosien ennustaminen tulee olemaan yhtä vaikeaa kuin kuluneen vuodenkin ennustaminen oli. Tulee uusia aiheita, joita jossitella myöhemmin. Uskallan kuitenkin väittää, ettei kukaan tule harmittelemaan jälkikäteen sitä, että on tullut säästettyä säännöllisesti.