Välillä minua huvittaa, etten osaa vastata suurimpaan osaan asiakkaan kysymyksistä. Kuten mihin osakkeeseen kannattaa sijoittaa, tai mitä ta-pahtuu salkun arvolle, jos Putin käyttääkin sitä kaikista pelottavinta nappia. Kyse on todennäköisyyksistä ja siitä, mihin asioihin pitää varautua ja mihin ei. On tärkeää tietää, mitä tietää ja mitä ei tiedä.

Markkinatilanne näyttää edelleen haastavalta, inflaatio laukkaa ja korot nousevat. Ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen 12 kuukauden euribor on noussut nollan yläpuolelle. Näihin asioihin voi varautua hajauttamalla omistusta niin, etteivät kaikki omaisuuserät korreloi toistensa kanssa.

Ystäväni kertoi lunastaneensa varoja rahastosta ja sijoittavansa ne aurinkopaneeleihin ja ilmalämpöpumppuun. Näin hän saa tuottoa pienenevän sähkönkulutuksen muodossa. Tämä on hajautusta parhaimmillaan – kunhan on tiedossa, mistä varoja saadaan seuraavaan isompaan tarpeeseen. Kiinteä omaisuus ei muutu käteiseksi yhtä kätevästi, kuin likvidi pörssiosake tai rahasto.

Tähän liittyy kokonaisvaltaisen omaisuudesta huolehtimisen hienous. Tässä ei oikeastaan ole kyse siitä, kuinka paljon varallisuutta on, vaan miten se auttaa ja antaa turvaa erilaisissa elämäntilanteissa. Tyypillisesti rahaa on kiinni omassa kodissa, autossa, mökissä, metsässä, sijoitusasunnossa, arvopapereissa ja pankkitileillä. Teoriassa rahojen menettäminen on mahdollista kaikissa omaisuuslajeissa. Kysymys on siitä, kuinka todennäköistä sen menettäminen on.

No, voiko sijoitukset sitten menettää arvonsa kokonaan? Ei, ellei kaikki salkun yhtiöt lakkaa olemasta. Eivätkä ne lakkaa, ellei niitä ydinasenappeja mennä painelemaan. Ja jos näin kävisi, salkun markkina-arvo ei ehkä olisi kenelläkään ensimmäisenä mielessä. Joten tämä on skenaario, johon mielestäni ei tarvitse varautua.

Varaudutaan mieluummin tähän iltaan Keski-Suomen Yrittäjäjuhlassa. Juhlitaan keskisuomalaisia yrittäjiä ja yrityksiä, jotka mahdollistavat sen, että ylipäätään syntyy varallisuutta, jonka sijoituskohdetta voi miettiä. Tiedän, ettei pandemiakaan ole vielä ohi, mutta sanon silti. Tänäänkin on hyvä hetki sijoittaa ja tänään on varsinkin hyvä hetki juhlia, ei etänä, vaan lähellä.

Lisätietoa säästämisestä ja sijoittamisesta

Vastuullisen sijoittamisen vaihtoehtoja

OP Private Keski-Suomen palvelut ja asiantuntijat

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomi op.fi-etusivulle