Viime aikoina olen törmännyt kirjoituksiin, joissa Helsingin pörssin ajan arvellaan olevan ohi. Näihin kommentteihin saa helposti lihaa luiden ympärille, kun luettelee muutamia trendikkäitä uhkakuvia. Kuten Venäjän läheisyys, reunamarkkina, keskittynyt toimialarakenne ja suhdanneherkkyys. Tähän kun vielä lisää lukuja parista viime vuodesta ja vertaa vaikka USA:n teknologiapörssi Nasdaqin kehitykseen, sitä tuntee vähintäänkin ymmärtävänsä markkinoiden lainalaisuudet.

Minusta tuntuu, ettei Helsingin pörssin sijainti tai rakenne ole muuttunut tippaakaan viimeisten vuosien aikana. Suhdanneherkkyys, toimialarakenne ja muut asiat, jotka toki kuvaavat Helsingin pörssiä, ovat enemmän ominaisuuksia kuin vikoja. Pitää muistaa, että taantumat loppuvat ja uusia nousukausia syntyy. Kun tuntuu oikein pahalta, on edessä usein keskimääräistä huomattavasti parempi jakso.

Euroopan keskuspankki laski viime viikolla ohjauskorkoaan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019 syksyn eli lähes viiteen vuoteen. Edellisellä kerralla laskun syy oli eri. Silloin kosiskeltiin hieman nollan yläpuolella heiluvaa inflaatiota heräilemään. Tällä kertaa tilanne on se, että inflaatio on ollut korkealla, mutta nyt myös EKP on myöntänyt, että inflaatiopaine on hellittänyt ja rahapolitiikkaa voidaan keventää. Korkotaso on toki edelleenkin kiristävä, mutta kun keskuspankki aloittaa koronlaskut, ne eivät yleensä jää yhteen kertaan. Markkinat odottavat ohjauskoron lähestyvän kolmea prosenttia ensi talvena, joka luonnollisesti vaikuttaa myös markkinakorkoihin.

Näin keskikesän kynnyksellä uskon, että parempia aikoja on jo horisontissa. Tiedämme, että päätöksissä tunteet vaikuttavat vähintään yhtä paljon kuin järki. Nyt on kuitenkin nähtävissä faktaa siitä, että inflaatio laskee käytännössä yhtä jyrkästi kuin se nousi, ja ohjauskorkojen lasku EKP:n toimesta on jo alkanut. Helsingin pörssin arvostuskertoimet ovat houkuttelevilla tasoilla, asuntokauppa on kiihtymässä ja tarkkasilmäisimmät huomaavat lämpimässä katukuvassa takavuosilta tuttuja lyhyitä, vienoja hymyjä.

Kun en varmuudella tiedä, niin oletan käyvän hyvin. Nautitaan kesästä!

Mikä on osakesäästötili? Lue lisää täältä

OP Private Keski-Suomen asiantuntijat 

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomi op.fi-etusivulle