Vieläkö tarvitaan tulevaisuuden ennusteita?
”Ennustaminen on vaikeaa, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen.” Suomessa tämä sanonta muistetaan Ahti Karjalaisen lausumana. Sanonnan juuret ulottuvat kuitenkin kauemmas historiaan, sillä se tuli tunnetuksi jo 1800-luvulla syntyneen tanskalaisen ydinfyysikon Niels Bohrin toteamana. Yhtä kaikki, tämä viisaus on osoittanut ajankohtaisuutensa viime vuosien myllerryksessä.
Globaali pandemia ja sota Euroopassa ovat olleet tulevaisuudentutkimuksen näkökulmasta ns. villejä kortteja. Villit kortit ovat tapahtumia, joiden todennäköisyys on hyvin pieni, mutta toteutuessaan seuraamukset ovat valtavia. Kun ympärillä tapahtuu odottamattomia asioita, myös tuleva tuntuu epävarmalta. Tapahtuuko lähitulevaisuudessakin jotain, mitä ei osata nyt ennakoida?
Ulkoiset shokit ovat aiheuttaneet massiivisia, ennakoimattomia suhdannemuutoksia myös talouteen. Reilu vuosi sitten arvioitiin, että korot ovat lievässä nousussa. Ennustettiin, että 12 kk euribor nousisi syksyyn 2023 tultaessa n. 1,5 prosentin tuntumaan. Nyt, korkotason ollessa reilusti yli 4 prosenttia, tiedämme, että ennusteet aliarvioivat pahasti korkojen nousuvauhdin.
Huolimatta siitä, että nopeasti muuttuvassa maailmassa ennusteet ovat toimineet huonosti, paradoksaalista kyllä, meillä kuluttajilla on ennusteille entistä suurempaa tarvetta. Sähkösopimusta uusittaessa tai asuntolainaa pohdittaessa harvalla on kanttia olla kuuntelematta asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, miten sähkön hinnan tai korkojen uskotaan kehittyvän tulevaisuudessa. Aiemmin, asioiden kehittyessä tasaisesti, ennusteisiin ei kiinnitetty juurikaan huomiota. Korot olivat turvallisesti nollassa, ja harva koki tarvetta perehtyä tulevaisuutta ennakoivien sähköfutuurien mekanismeihin.
Talouden osalta tämän hetken erityinen huomio liittyy korkojen kehitykseen. Korkojen nousun vaikutus näkyy erityisesti velallisten kukkarossa. Kuluttajat panttaavat hankintoja, joihin täytyisi ottaa lainaa. Tämä heijastuu Suomessa talouden ja erityisesti rakennussektorin voimakkaana hidastumisena.
Euroopan keskuspankki ilmoittikin jälleen viime viikolla koronnostosta. Noston arvioidaan kuitenkin olleen tämän korkosyklin viimeinen ja korot voisivat kääntyä jo talvella laskuun. Ennuste pitää sisällään myös oletuksen, että taloutta piinannut raju inflaatio hellittäisi, mikä olisi positiivista. Aika näyttää, olisivatko ennusteet tällä kertaa oikeassa.
OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa
Antti Ketola on pitkän linjan varainhoitaja, jota kiinnostaa seurata laaja-alaisesti erilaisia uutisia ja ilmiöitä. Vapaa-ajalla Antti tykkää juosta pallon perässä maila kädessä.