Maire ja Matti Kovanen suuntaavat lokakuussa jo neljättä kertaa talveksi Espanjan auringon alle. Siellä heitä odottavat tuttu asunto, ystävät ja harrastukset. – Vaikka vietämme samassa kohteessa useita kuukausia vuodesta, olemme päätyneet vaivattomaan vuokra-asumiseen, toteaa Matti Kovanen.

Kotkasta kotoisin oleva pariskunta on matkustellut aina ja pikkuhiljaa matka-ajat pitenivät. Kun työ ei enää asettanut rajoituksia reissaamiselle, alkoivat Kovaset viettää ensin syksyt ja keväät Espanjassa. – Ensimmäisinä vuosina tulimme aina jouluksi kotiin, mikä tuntui tärkeältä, kun lastenlapset olivat pienempiä. Nykyisin käymme Suomessa välillä vain erityisestä syystä, kuten viime talvena vanhojen tansseja katsomassa, kertoo Maire Kovanen.

Monen muun suomalaisen tavoin Maire ja Matti Kovanen ovat kotiutuneet Espanjan Fuengirolaan, missä ilmasto on talvisin leuto. – Kostea meri-ilma on terveydellisistä syistä minulle hyväksi ja nautimme muutenkin lauhasta ilmanalasta, Maire toteaa.

Sosiaalisempaa elämää

Vuosien varrella Kovasille on muodostunut Espanjassa oma ystäväpiiri ja löytynyt mieleisiä harrastuksia. – Sofia-opistolla, joka on suomalainen kansanopisto, on usein mielenkiintoisia luentoja ja voi esimerkiksi opiskella espanjaa, kertoo Maire, joka tekee myös paljon käsitöitä. Matti taas on löytänyt samanhenkistä porukkaa rantalentopallon parista. – Elämämme Espanjassa on paljon sosiaalisempaa kuin mitä se olisi Suomessa, jossa talven tullen helposti linnoittaudutaan omiin koteihin.

Kovasilla on Kotkassa omakotitalo, jota ei luonnollisestikaan voi jättää ihan oman onnensa nojaan koko talveksi. – Tekniikka auttaa tässäkin asiassa, sillä voimme kameran ja nettiyhteyden avulla seurata milloin tahansa, mitä talon pihassa tapahtuu, kertoo Matti. Lisäksi pariskunnan poika käy säännöllisesti talolla ja tekee tarvittaessa myös lumityöt. – Viime talvena hänellä olikin kova urakka, kun lunta tuli niin paljon, miettii Maire.

Maire ja Matti Kovanen saavat toisinaan talven aikana lapset perheineen vierailulle näihin maisemiin.

Pankkiasiat verkossa

– Yhteydenpito lasten ja lastenlasten kanssa on nykyisin helppoa, kun viestejä sekä kuvia on helppo lähettää puolin ja toisin. Pankkiasiat hoidamme kannettavalla tietokoneella ja lähes kaikki laskut tulevat e-laskuina suoraan verkkopalveluun. Jos jokin lasku tulee talven aikana vielä paperisena Suomen kotiin, ottaa poika siitä kuvan ja lähettää sen meille puhelimeen.

Viime talvena Kovaset kokeilivat ensimmäistä kertaa verkkoneuvottelua oman pankkinsa, OP Kymenlaakson, kanssa. – Tuli eteen ajankohtainen asia, josta oli hyvä päästä keskustelemaan pankin asiantuntijan kanssa. Huomasimme op.fi -sivuilla verkkoneuvottelun mainoksen ja varasimme itse ajan netistä.

Kokemus oli erittäin positiivinen. – Verkkoneuvottelu on ihan eri asia kuin puhelinneuvottelu. Vuorovaikutustilanne on paljon aidompi, kun näkee ilmeet ja eleet, miettivät Kovaset ja suosittelevat verkkoneuvottelua lämpimästi muillekin. Neuvottelun jälkeen tarvittavien asiakirjojen allekirjoituskin hoitui käteväsi verkossa sähköpostiin tulleen erillisen linkin kautta.

– Oikeastaan ainoa huomioitava asia silloin, kun verkkoneuvottelua käy ulkomailta käsin, on toimiva nettiyhteys, miettii Matti. Suomessa hyvät nettiyhteydet alkavat olla jo arkipäivää, mutta esimerkiksi Espanjassa tilanne on vielä toinen. – Vuokraamme ei sisälly nettiyhteyttä, joten olemme hankkineet sellaisen itse ja hinnat ovat Suomen hintoja selvästi kalliimmat. Liittymän avaamiseksi jouduimme myös avaamaan tilin paikalliseen pankkiin.

Edullista elämää

Ruoka ja eläminen on Kovasten kokemuksen mukaan noin kolmanneksen edullisempaa Espanjassa kuin Suomessa. – Enää emme myöskään vie kahvia Suomesta mennessämme, vaan olemme tottuneet jo paikalliseen kahviin, he nauravat.

Kovasilla on ajatuksena viettää talvet Espanjassa niin pitkään kuin terveys sen sallii. – Vinkkinä muille pidemmästä ulkomailla oleilusta haaveileville sanoisimme, että tärkeintä on varmistaa matkavakuutuksen voimassaolo. Meillä on kokemuksia niin sairastumisesta kuin ryöstöstäkin Espanjassa, mutta kaikesta on selvitty eikä pelkoa jäänyt.

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin