Yrittäjäksi ryhtyminen on aina iso päätös. Kun sen tekee 150 kilometrin päässä kodista ja perheestä samaan aikaan, kun koronavirus mullistaa ihmisten arkea ennennäkemättömällä tavalla, voidaan puhua jo tulikokeesta. - Olen kasvanut yrittäjäperheessä, joten tiesin, mitä yrittäjyys vaatii, mutta matkaan on mahtunut lukuisia yllätyksiä sekä paljon uuden oppimista, sanoo Mirko Antikainen, joka aloitti K-Supermarket Ykköstorin ja K-Market Anjalan kauppiaana huhtikuussa.

Vaikka yrittäjyys oli uutta, olivat elintarvike- ja kaupan ala Mirkolle tuttuja. - Lihamestarin, kokin ja leipurin koulutukset sekä yli 30 vuoden työura ovat antaneet hyvän pohjan, jota olen täydentänyt esimies- ja kauppiasvalmennuksilla. Tunsin olevani valmis tarttumaan haasteeseen, kun minulle tarjottiin kauppapaikkoja täältä.

Työ Kymijoen varrella, koti Espoossa

Mirko on kotoisin Vantaalta, mutta asuu perheensä kanssa Espoossa. Anjalassa on tukikohta, jossa Mirko viettää viikot koiran kanssa. -Työpäivät venyvät poikkeuksetta yli 10-tuntisiksi ja lisäksi iltaisin tulee hoidettua sähköposteja ja muita paperitöitä, joten olisi liian raskasta ajaa päivittäin perheen luo.

Perheeseen kuuluvat puoliso ja 13-vuotiaat kolmospojat. - Meillä on vahva tukiverkosto, mutta kyllähän arjen pyöritys jää kokonaan vaimolle, millä on tietenkin suuri merkitys. Aiemmin olin aktiivisesti mukana lasten harrastuksissa, mutta nyt viikolla vaihdetaan vain kuulumisia puhelimen välityksellä.

K-Supermarket Ykköstorilla Inkeroisissa on paikkakunnan ainut palvelutiski.

Aitoa välittämistä ja henkilökohtaista palvelua

Yksi yrittäjyyden ensimmäisiä asioita oli pankin valinta. - Suhtauduin osuuspankkiin suoraan sanottuna epäluuloisesti, kun aloin kilpailuttaa pankkeja, mutta käsitykseni on muuttunut täysin. Olen saanut OP Kymenlaaksosta aidosti välittävää ja henkilökohtaista palvelua ja haluan pitää tästä pankkisuhteesta kiinni, vaikka yritykseni muuttaisikin joskus muualle.

Mirkon pankkiasioita ovat OP Kymenlaaksossa hoitaneet pääasiassa asiakkuusjohtaja Valtteri Vatanen ja maksuliikepäällikkö Eeva Muukka. - Vaikka Mirko on tuore yrittäjä, näkee, että hän on ollut alalla pitkään: tietoa on paljon sekä asenne kohdallaan, he toteavat.

Korona on muuttanut toimintatapoja myös pankissa ja asioita on hoidettu paljon sähköisesti. - Olen yllättynyt positiivisesti, kun illalla lähettämääni sähköpostiin on saatettu vastata vielä saman illan aikana. Lisäksi olen ymmärtänyt, että ratkaisevaa ei välttämättä olekaan jonkin tietyn palvelumaksun suuruus, vaan sujuva yhteistyö. Olen voinut keskustella Eevan ja Valtterin kanssa mistä tahansa ja saanut aina ratkaisuehdotuksia sekä ymmärrystä. Tämä vaatii luonnollisesti minultakin avoimuutta pankin suuntaan.

Vaikka asioita on tänä vuonna hoidettu poikkeuksellisen paljon sähköisesti, ovat Mirko Antikaisen luotsaamat kaupat tulleet tutuiksi OP Kymenlaakson asiakkuusjohtaja Valtteri Vataselle ja maksuliikepäällikkö Eeva Muukalle.

Koko kylän kauppias

Ura kauppiaana on tuntunut tähän saakka hyvältä, joskin odotuksiin nähden erilaiselta. - Yksikään päivä ei ole samanlainen ja esimerkiksi se on yllättänyt, kuinka paljon työ on ajatustyötä fyysisen työn sijaan ja kuinka rankkaa se on. Totta kai kokemattomuuteni näkyy vielä, mutta saan koko ajan arvokasta oppia.

Mirkolla on halu kehittää kauppaa asiakkaiden toiveiden pohjalta. - En voi tulla tänne Espoosta ja sanoa, millainen vaikkapa valikoiman pitää olla. On huomioitava asiakaskunta ja se, että ollaan pienellä paikkakunnalla. Haluan keskustella asiakkaiden kanssa sekä verkostoitua paikallisten toimijoiden kanssa.

Esimerkkejä onnistuneesta yhteistyöstä ovat Kauppiaan leipä ja Pato-pilsneri. - Mielessäni oli pyörinyt reseptiaihio omaa leipää varten jo varmaan parinkymmenen vuoden ajan. Yhdessä Korian leipomon kanssa hioimme reseptin toteutuskelpoiseksi ja nyt tuoretta leipää saa meiltä päivittäin. Perjantaisin pakkaan leipiä myös mukaani ja kuljetan tilauksien perusteella tutuille Espoossa.

Pato-pilsnerille Mirko ei löytänyt paikallista tekijää, mutta tuotteen etiketti on paikallisen suunnittelijan käsialaa ja siinä komeilee Ankkapurhan silta, joka yhdistää Anjalan Inkeroisiin. - Tulossa on toinenkin olut, Padon Kuohu, vinkkaa Mirko.

- Kauppaa on yritettävä kehittää joka päivä, yhteistyössä asiakkaiden kanssa, toteaa kauppias Mirko Antikainen.

Tavoitteena koko paikkakunnan menestyminen

Paikallisia tuotteita löytyy Mirkon mukaan hyllystä liian vähän. - En ole vielä löytänyt kaikkia kiinnostavia paikallisia toimijoita, kun koronan vuoksi moni tuntuu olevan tällä hetkellä vähän omissa poteroissaan. Tavoitteenani on kuitenkin sekä lisätä paikallisten tuotteiden valikoimaa, että kehittää uusia, paikallisia tuotteita yhdessä toisten yrittäjien kanssa. Ehkäpä meiltä saa vuoden päästä paikallisia, laadukkaita joulukinkkuja ja mukaan reseptin parhaaseen valmistustapaan.

Kauppojensa menestymisen lisäksi Mirkoa kiinnostaa myös koko paikkakunnan kehittäminen yhdessä muiden yrittäjien, yhdistysten ja asukkaiden kanssa. Yksi etappi sillä matkalla on vuoden alussa alkava Anjalankosken Yrittäjien puheenjohtajuus. - Tavoitteenani on saada erilaiset toimijat tekemään yhdessä asioita, jolloin kaikki menestyvät ja parhaimmillaan syntyy loppuelämän kestävää yhteistyötä.

Artikkeli on julkaistu alunperin marraskuussa 2020.

Tutustu OP Kymenlaakson yrityspankkilaisiin

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin