Kotia etsimässä: Jakso 4 -Sähköinen asuntokauppa, kaupanvahvistus ja lainopilliset palvelut
Lisää aiheesta
Jaksossa perehdytään, miten hoituu sähköinen asuntokauppa sekä mikä rooli kaupanvahvistajalla on. Jaksossa keskustellaan myös, mitä asuntokauppa vaatii lainvoimaisesti, sekä perehdytään testamentin sekä edunvalvontavaltuuden tärkeyteen.
Kotia etsimässä -ohjelmasarjan neljännessä jaksossa vieraina ovat kiinteistönvälittäjä Marko Turunen, OP Koti Kymenlaaksosta ja pankkilakimies Nina Penttinen, OP Kymenlaaksosta.
Minkälaisia digitaalisia palveluita OP Koti Kymenlaakso tarjoaa asuntoa etsivälle? Toimittaja Jalle Niemelä tiedustelee.
-Asunnon ostajalle on olemassa hyvät digitaaliset pavelut, Marko Turunen kertoo. OP Koti Kymenlaakson nettisivuilta löytyvät tiedot ostettavista kohteista kuvien ja videoiden kera. Kun kohteeseen voi tutustua jo netissä, on kuvien merkitys suuri, Marko jatkaa.
-Myös sähköinen kaupankäynti on mahdollista ja yleistyy jatkuvasti, Nina Penttinen kertoo.
Mikä on kaupanvahvistajan rooli asuntokaupassa? Jalle pohtii.
-Kaupanvahvistaja on aina mukana kiinteistökaupoissa, Marko kertoo. Omalla tontilla tai maa-alueella olevan kiinteistön myyntiin tarvitaan kaupanvahvistaja, joka voi olla lakimies tai kiinteistönvälittäjä. Kiinteistökauppa allekirjoitetaan niin, että molemmat osapuolet ovat paikalla, ja kaupanvahvistaja varmistaa, että kaupanehdot ovat kunnossa ja myyntitarkoitus on aito, jonka jälkeen kaupanvahvistaja vahvistaa kiinteistönkaupan allekirjoittamalla kauppakirjan kiinteistökaupan osapuolien kanssa, Marko jatkaa.
Asuntokauppa lain puitteissa
Minkälainen ihminen on oikeuskelpoinen ostamaan asunnon? Jalle pohtii.
-Oikeustoimikelpoinen ihminen on oikeutettu käymään asuntokauppaa, Nina vastaa. Myös vahvistetulla edunvalvontavaltakirjalla voi käydä asuntokauppaa, Nina jatkaa.
Miksi sitten kannattaa tehdä edunvalvontavaltakirja? Jalle kysyy.
-Suosittelen edunvalvontavaltakirjan tekemistä jokaiselle, ikään katsomatta, Nina opastaa. Edunvalvontavaltakirjalle pystyy etukäteen itse määrittämään ne henkilöt, ketkä ovat valtuutettuja hoitamaan edunvalvottavan asioita, kun henkilö ei itse siihen enään kykene, Nina kertoo. Kun valtakirja tehdään, tulee henkilön olla oikeustoimikelpoinen, eli ymmärtää mitä on tekemässä. Valtakirjassa määritellään mitä asioita edunvalvontavaltakirjalla valtuutettu saa hoitaa ja miten. Edunvalvontavaltakirjassa voidaan myös määritellä varavaltuutettu, Nina jatkaa.
Suosittelen edunvalvontavaltakirjan tekemistä jokaiselle, ikään katsomatta.
Kuuntele alla olevasta linkistä koko jakso, jossa keskustellaan mm. siitä, miten asuntokauppa ja siihen liittyvät lakiasiat ovat muuttuneet ajan saatossa? Entä miten rahanpesua pyritään estämään asuntokaupoissa? Lisäksi keskustellaan myös siitä, mitä kaikkea asuntokauppa vaatii lainvoimaisesti.
Kotia etsimässä -ohjelmasarja Radio Kaakossa 31.5. alkaen keskiviikkoisin klo 14.15 ja uusinnat lauantaisin klo 10.00. Taajuudet: Kotka 97,7 ja Kouvola 99,0 ja nettiradio: https://radiokaakko.fi/