Laudan päältä löylyihin
Lisää aiheesta
Lumilautailija Roope Tonteri viettää yli puolet vuodesta ulkomailla, ja Suomessa ollessa aika kuluu rennommin omalla saunamökillä. Reissun päällä rahatilannetta on helppo seurata OP-mobiilista.
Kun kouvolalainen Roope Tonteri täytti 18 ja alkoi näyttää siltä, että lumilautailusta tulee hänen ammattinsa, teki hän isänsä kanssa sopimuksen.
– Lupasin maksaa isälle takaisin kaikki hänen maksamansa hotellit, lentoliput ja muut isot kulut. Vuodessa sain velkani kuitattua, muistelee Roope ja kertoo sopimuksen toimineen hyvänä herätyksenä. – Tajusin, että olen aikuinen ja minun täytyy ottaa itse vastuuta myös taloudestani, hän jatkaa.
Lumilautailun Suomen A-maajoukkueeseen kuuluva Roope viettää vuodesta yli 200 päivää ulkomailla.
– Reissaaminen on osa työtäni, ja silloin keskityn täysillä lumilautailuun enkä juurikaan mieti raha-asioita. Toki seuraan tilin saldoa OP-mobiilista, mutta olemme sopineet, että ollessani maailmalla isä huolehtii siitä, että tilillä on rahaa ja luottokortilla maksuvaraa. Rahaa menee, lähinnä lentoihin ja hotelleihin, eikä sitä voi hirveästi ajatella, kertoo Roope ja toteaa samaan hengenvetoon olevansa kotona täysin erilainen rahankäyttäjä:
– Saatan miettiä kaupassa, ostanko kalan vai laitanko kuitenkin mökillä verkot järveen ja toivon, että saan sieltä kalaa.
Haaveilee kasvimaasta
Kotimaassa Roope viihtyy parhaiten juuri saunamökillään, jossa teemme myös haastattelun. Asuntonsa Kouvolan keskustasta hän antoi vuokralle, kun huomasi, ettei ehdi olla siellä juuri koskaan. Vuokratulot Roope käyttää mökkitontin maksamiseen.
– Päärakennuskin pitäisi joskus rakentaa, mutta vielä ei ole sen aika. Jos tänä vuonna saisin tehtyä kasvimaan ja laitettua sinne jotain kasvamaan, miettii Roope ja kertoo ottavansa mökillä varsin rennosti: – Kun kauden aikana on koko ajan kiire ja meno päällä, nautin siitä, että täällä voin olla rauhassa ja käyttää vaikka koko päivän siihen, että ajan Kouvolaan asioille.
Pankissa Roope toteaa käyvänsä harvoin; lähinnä silloin, kun mielessä on suurempi hankinta, johon tarvitsee rahoitusta. Kertyneitä varoja hän kertoo sijoittaneensa kiinteään omaisuuteen, mutta innostuu selvästi, kun mietimme säästämistä osakkeisiin tai rahastoihin.
– Säästöillähän voisi sitten hankkia jotain, millä voi tehdä jotain kivaa. Voisin hyvin kuvitella, että joku tietty summa menisi kuukausittain säästöön. Rahaa menee sitä vähemmän, mitä vähemmin sitä tilillä on.
Puolet ajasta mäessä, puolet somessa
25-vuotias Roope arvelee lautailu-uransa jatkuvan vielä 5–10 vuotta.
– Uran jatkuminen riippuu todella paljon näkyvyydestä, jota saa tietysti paljon kisoissa. Lisäksi sosiaalisessa mediassa on oltava aktiivinen, kertoo Roope, jolla on sekä Facebookissa että Instagramissa noin 25 000 seuraajaa.
– Karkeasti ehkä puolet tästä työstä on laskemista ja puolet somea. Kuvia ottaessa pitää myös miettiä yhteistyökumppaneiden näkyvyyttä. Se on myös osa tätä työtä ja siihen on jo tottunut, jatkaa Roope.
Tulevaisuus lautailu-uran jälkeen on vielä avoin, joskin monenlaisia suunnitelmia Roopella jo on.
– Yksi vaihtoehto voisi olla, että olisin talvet Lapissa jossain hiihtokeskuksessa ja kesät täällä mökillä, hän miettii.