Vuosi sitten Lea Makkosta hirvitti. Hän oli jäämässä 40 työvuoden jälkeen eläkkeelle, ja olo oli kuin olisi ollut putoamassa syvään kuiluun. - Kaikki toitottivat ympärillä, että eläkkeellä on ihanaa ja päivät kuluvat nopeasti. Mietin itsekseni, että älkää nyt viitsikö lässyttää, minä ainakin tarvitsen toimintaa ja aikatauluja, Makkonen muistelee.

Mutta kaikki olivat oikeassa. Ensi-ihmettelyn jälkeen uuden elämän palaset ovat loksahtaneet mukavasti kohdalleen. - Tulin juuri puolentoista tunnin joogasta, ja huomenna olen lähdössä tyttären luokse Helsinkiin. Käydään teatterissa ja varmaan joissain näyttelyissä, Makkonen kertoo tavallisesta syksyisestä viikostaan.

Eläkkeellä oleminen on Makkosen mielestä lisännyt mahdollisuuksia viettää juuri sellaista elämää, kuin hän on aina halunnut. - Kun joogassa tuli puhetta matkasta Montenegroon, päätin siinä matolla maatessani, että mie lähden sinne. Ei tarvinnut miettiä, osuuko oma loma juuri siihen kohtaan tai onko puolisolla lomaa samaan aikaan.

Lean säästövinkki: - Laske tarkkaan ja rehellisesti, mihin rahat kuukausittain kuluvat ja mieti, olisiko kuluissa nipistämisen varaa. Jos vaikka joka päivä käy kahvilassa, siitä kertyy kuukausittain jo isompi summa. Mitä jos kävisikin kahvilla joka toinen päivä ja pistäisi joka toisen päivän kahvirahat säästöön.

Pieniä summia säännöllisesti

Ensimmäisen kerran Makkonen oli kuitenkin ajatellut eläkkeelle jäämistä jo vuonna 1996 ottaessaan eläkevakuutuksen. Kun säästi säännöllisesti pieniä summia kerrallaan, arjessa ei tarvinnut jäädä mistään paitsi.

Kun eläkevakuutuksen ehdot muuttuivat lainsäädännöllä epäedullisemmiksi, Makkonen jätti eläkevakuutuksen vähemmälle ja alkoi sijoittaa Osuuspankin rahastoihin sekä sijoitusvakuutukseen. Edelleen summat olivat pieniä, mutta kun säästäminen oli sekä säännöllistä että pitkäjänteisestä, pääomaa ja sille tuottoa alkoi kertyä. - Sen olen sanonut kavereille, että jos olisin säästänyt tavalliselle tilille, josta olisin saanut rahat pois ennen palkkapäivää, minulla ei niitä rahoja enää olisi. Mutta nyt minulla on mahdollisuus tehdä ex tempore joogamatka ulkomaille ja parin päivän Helsingin-retkiä, joihin ei pelkällä eläkkeellä olisi mitenkään varaa.

Kun säästämisestä tekee säännöllistä ja pitkäjänteistä, aika tekee tehtävänsä ja säästöjen tuotollekin alkaa kertymään tuottoa, kertoo varainhoitaja Mikko Järveläinen.

Hoitoon pääsee nopeasti

Kun Makkonen oli vielä töissä rahoitusalalla, hänen ei tarvinnut sairastuessaan tuskailla, kuinka nopeasti pääsee hoitoon, sillä hänen käytössään olivat työterveyshuollon palvelut. - Nuorempana sitä ajattelee, etteivät sairaudet koske minua. Elämässä voi kuitenkin sattua mitä tahansa, ja sen ymmärrettyäni hankin itselleni viitisen vuotta sitten terveysvakuutuksen. Sitä päätöstä ei ole tarvinnut katua, sillä nyt pääsen eläkkeelläkin tarvittaessa yhtä nopeasti hoitoon kuin aikoinaan työterveyden kautta.

Makkonen käy kuntosalilla ja joogaa säännöllisesti. Henkinen terveys pysyy kunnossa paitsi niiden ansiosta myös sopivasti uteliaalla elämänasenteella. Kukaan ei voi kuitenkaan olla varma, että tilanne säilyy aina yhtä hyvänä. - Vaikka olisi kuinka hyvässä kunnossa, sitä saattaa päätyä onnettomuuden jälkeen täysin toimintakyvyttömäksi. Minulla onkin työn alla parhaillaan edunvalvontavaltakirjan tekeminen. Pitää vielä kysyä lakimieheltä neuvoa, jotta kaikki muotoseikat ovat varmasti oikein. Jos jotain sattuu, sen olemassaolo helpottaa huomattavasti niin omaa kuin läheistenkin tilannetta.

Osoitteesta op.fi löytyy laskuri, jolla voi helposti laskea omien tarpeiden mukaisen terveysvakuutuksen hinnan, vinkkaa asiakasneuvoja Maija Sainio.

Terveysvakuutus

  • Pohjola Vakuutuksen terveysvakuutus kattaa aina tapaturmat ja oman valinnan mukaan myös sairaudet. Vakuutusta voi laajentaa lisäturvilla ja hammasvakuutuksella.
  • Hinta riippuu räätälöitävän vakuutuksen turvasta ja omavastuusta.
  • Osoitteesta op.fi löytyy laskuri, jolla voi helposti laskea omien tarpeiden mukaisen vakuutuksen hinnan.

Edunvalvontavaltuutus

  • Jos toimintakyky laskee tilapäisesti tai pysyvästi, valtakirja antaa luvan ennalta määrätylle valtuutetulle hoitaa asioita.
  • Valtakirjassa määritellään ne asiat, joita valtuutus koskee sekä nimetään henkilö, jolle valtuutus halutaan antaa.
  • On tavallista edunvalvontaa joustavampi tapa järjestää asioiden hoito, eikä poista suoraan henkilön omaa oikeustoimikelpoisuutta.
  • OP Kymenlaakson lakiosasto auttaa laatimaan tilanteeseesi sopivan edunvalvontavaltakirjan. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta op.fi/kymenlaakso

Säästäminen

  • Osoitteessa op.fi on säästämisen laskuri, jolla voi kokeilla, kuinka paljon säästöä ja tuottoa kuukausittaisesta säästösummasta kertyisi missäkin ajassa.
  • Kun säästämisestä tekee säännöllistä ja pitkäjänteistä, aika tekee tehtävänsä ja säästöjen tuotollekin alkaa kertymään tuottoa.
  • Hyvä tavoite on laittaa säästöön kuukausittain 5 % käteen jäävistä tuloista. Kun summa veloitetaan automaattisesti tililtä, säästämistä ei tarvitse miettiä joka kerta erikseen.

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin