Nuorena sairastettu hongkongilainen influenssa aiheutti Marjo Kokkoselle jälkitautina diabeteksen, minkä seurauksena hän menetti näkönsä 26-vuotiaana. – Näkö jäi leikkauspöydälle, kun verkkokalvojen irtaumaa yritettiin korjata. Tiesin toki ennakkoon leikkauksen riskit eikä irtauman hoitamiseksi ollut muutakaan vaihtoehtoa kuin leikkaus.

Uuden äärellä

Sopeutuminen uudenlaiseen arkeen alkoi Helsingissä sopeutumiskurssilla ja jatkui vuoden verran Näkövammaisten ammattikoulussa, jossa Marjolle laadittiin henkilökohtainen lukujärjestys. – Opiskelin mm. pistekirjoitusta ja kepin käyttöä, mutta sain paljon myös henkistä valmennusta, joka avasi monta lukkoa.

Avukseen Marjo sai myös opaskoiran, mustan labradorinnoutaja Anan, jonka kanssa pystyi liikkumaan itsenäisesti. – Kun arki alkoi sujua, oli aika miettiä paluuta työelämään. Olin työskennellyt aiemmin erilaisissa toimistotöissä ja sain työpaikan Utin varuskunnan puhelinvaihteesta. Kuljin työmatkat Kouvolan Ravikylästä bussilla yhdessä Anan kanssa ja meistä tulikin monelle tuttu parivaljakko. Vaikka olen itsekin avoin ja puhelias, on koiran kanssa liikkuvalle helpompi tulla juttelemaan.

Työ puhelinvaihteessa hoitui tietokoneella ja Marjo kiittääkin jo kauppakoulussa opettelemaansa kymmensormijärjestelmää. – Sokeutumisen myötä uuden opettelemista oli valtavan paljon, joten oli helpottavaa, kun sormet tunsivat jo valmiiksi näppäimistön. Ja kun tietokone tuli tutuksi työssä, on erilaisia tietoteknisiä apuvälineitä ollut helpompi ottaa käyttöön.

Itsenäistä elämää

Nykyisin Marjo viettää eläkepäiviä itsekseen ja liikkuu asioilla avustajan kanssa. – Jäätyäni leskeksi vuonna 2014 tarvitsen apua myös esimerkiksi ruoanlaitossa, sillä haluan syödä hyvää ruokaa enkä lämmittää valmisruokia. Tilaan ruokaostokset kerran viikossa tietokoneella ja maksu hoituu pankkikortilla toimituksen yhteydessä.

Kun käytän tietokonetta ja pankkikorttia, ei minulla ole tarvetta käydä pankissa tai pankkiautomaatilla. - Marjo Kokkonen

Marjon Petteriksi nimeämän ruudunlukuohjelman avulla hoituvat myös pankkiasiat. – Suurin osa laskuista tulee suoraan verkkopalveluun e-laskuna, mikä on todella kätevää. Kun käytän tietokonetta ja pankkikorttia, ei minulla ole tarvetta käydä pankissa tai pankkiautomaatilla. Lisäksi olen innostunut seuraamaan sijoitusmarkkinoita ja Petteri lukee minulle kuukausittain sijoituskatsauksen. Pääsääntöisesti erilaiset nettisivut toimivat hyvin, mutta joskus Petteriä pitää hieman avustaa esimerkiksi siirtymään seuraavalle riville.

Näön menettämisen aiheuttanut diabeteskin pysyy hallinnassa tekniikan avulla. – Käsivarressani on sensori, josta pystyn lukemaan glukoosiarvon älypuhelimen avulla. Kymmenien vuosien kokemuksella osaan tarvittaessa korjata glukoosiarvoa sopivaksi joko ruoan tai lääkkeiden avulla.

Harrastuksikseen Marjo mainitsee kirjojen kuuntelun joko kirjankuuntelulaitteella tai tietokoneelta. Lisäksi hän toimii Pohjois-Kymen Näkövammaisten varapuheenjohtajana ja nauttii teatterista sekä konserteista. – Olen ihan tavallinen ihminen ja harrastan samoja asioita kuin muutkin ihmiset, hän toteaa hymyillen.

Digitaalisten palveluiden saavutettavuus

Saavutettavuus on digitaalisen maailman esteettömyyttä. Saavutettavia palveluja voi käyttää näppäimistön avulla ilman hiirtä ja ruudunlukuohjelmistoilla. Niissä on selkeä ja hahmotettava käyttöliittymä sekä helposti ymmärrettävää sisältöä.

Lue lisää OP Ryhmän digitaalisten palvelujen saavutettavuudesta

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin