Työntekijävaihdossa Piilaaksossa
Lisää aiheesta
”Kun tulet takaisin, olethan yhteydessä. Käydään viinilasillisella.” Näihin sanoihin päättyi lounastapaaminen Silicon Valleyssä, Piilaaksossa. Minulla alkoi olla työntekijävaihdon viimeiset hetket käsillä ja noihin sanoihin tiivistyivät koko kuukauden mittaisen vaihdon päällimmäiset tunnelmat.
Avoimuus, ystävällisyys ja aito halu toisen auttamiseksi olivat aistittavissa jokaisessa kohtaamisessa. Tapahtuipa kohtaaminen sitten kaupan kassalla, yritystapaamisessa, seminaarissa tai patikointipolulla. Joka puolelta huokui sama välittömyys. Mutta mennäänpä muutama askel taaksepäin. Mitä ihmettä OP Ryhmä tekee Piilaaksossa?
OP on uudistumassa kohti monialaista palveluyritystä. Tuttujen kivijalkojen – rahoituksen, varallisuudenhoidon ja vakuuttamisen – rinnalle on nousemassa kovaa vauhtia uusia liiketoimintoja. Olemme tehneet uusia avauksia jo esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin, liikkumisen sekä sähköisen kaupankäynnin saralla. Suurelta yleisöltä on ehkä jäänyt pimentoon mittava tuotekehitys- ja innovaatiotoiminta, jota OP tekee tukeakseen uuden strategian mukaista uudistumista. Olemme rohkean uudistumisen tiellä ja silloin vanhat tavat toimia eivät välttämättä ole niitä parhaita.
Yksi uusi kokeilu on olla paikan päällä siellä, missä uusimmat teknologiatrendit ovat aistittavissa tuoreeltaan – Piilaaksossa. OP käynnisti kokeilukulttuurin hengessä työntekijävaihdon, jossa se lähettää työntekijöitään kuukauden mittaiselle työskentelyjaksolle Piilaaksoon. Tarkoituksena on elää ja hengittää Piilaakson kulttuuria, etsiä ryhmämme strategista muutosta tukevia startupeja sekä tuoda pala Piilaakson henkeä mukana tänne koti-Suomeen. Sain upean mahdollisuuden matkata muutamaksi viikoksi töihin Piilaaksoon. Olen työnantajalleni syvästi kiitollinen tästä mahdollisuudesta, sillä kokemus muutti ajatusmaailmaani pysyvästi.
Silicon Valley is a mindset, not a location
Piilaakson kulttuuria ja ”mindsettiä” eli tapaa olla, elää ja hengittää on vaikea pukea sanoiksi niin, että se vastaisi kokemaani. Kuukauden aikana kuuntelin yli 30 startup-yrittäjän pitchin eli myyntipuheen ja eteenpäin menemisen tahto sekä halu onnistua oliva aivan käsin kosketeltavia. Vain harvasta tulee Googlen ja Facebookin kaltaisia menestystarinoita ja haaste onkin siinä, että menestystä ei voi juuri koskaan ennustaa etukäteen.
Myös onnekkailla yhteensattumilla on oma osansa ja jokaisella sijoittajalla oma sijoitusfilosofiansa. Monet jakavat myös auliisti omia kokemuksiaan ja osaamistaan vaikkapa oman yliopistonsa järjestämissä tilaisuuksissa. Eräässä tällaisessa kuuntelin Netfilixiin ensimmäisenä sijoittaneen sijoittajan ja nykyisen hallituksen puheenjohtajan tarinaa siitä, kuinka hän tuli sijoittaneeksi Netfilixiin. Idea oli hänen mielestään aivan onneton, mutta hän uskoi ihmiseen ja yrittäjään, johon kukaan muu ei uskonut. Hän uskoi, että yrittäjällä oli kyky saada ihmiset innostumaan ja kyky saada kasattua juuri oikeanlainen, menestyvä tiimi ympärilleen. Ja kuten voimme kaikki jälkeenpäin todeta, juuri näinhän siinä kävi. Netflixistä tuli menestystarina, jossa ainutlaatuisella yrityskulttuurilla on menestyksen kannalta suuri merkitys.
Vinkit maailmanvalloituksesta kiinnostuneille startupeille
Maailmanvalloituksesta haaveileville pohjoismaalaisille yrityksille Piilaakso tarjoaa jotain ainutlaatuista, jota ei voi rahassa mitata. Palo Altossa toimii suomalaisen Paula Salomaan johdolla Nordic Innovation House (NIH), joka tarjoaa pohjoismaalaisille yrityksille siloisempaa tietä menestyksen tavoittelussa. Samassa toimistossa työskentelee myös Tekesin ja Finpron edustajia. jotka auttavat yrityksiä eteenpäin Piilaaksossa omien verkostojensa ja kokemustensa kautta.
Aivan ensimmäiseksi ohjeeksi Piilaaksoon haluaville startupeille Paula antaa sen, että kotitehtävät on tehtävä hyvin ja jo ennakkoon on perehdyttävä, millaiseen markkinaan on tulossa. Piilaaksoon kannattaa lähteä ensin oppimaan sen ekosysteemiä, mitä sillä on yritykselle tarjottavana ja mikä tärkeintä, mitä itse voi tarjota tälle ekosysteemille. Piilaaksossa pitää olla paikan päällä ja olla valmis oppimaan asioita. Mitä avoimemmalla mielellä sinne menee, sitä enemmän voi oppia. Menestyäkseen on myös oltava valmis esimerkiksi tekemään muutoksia omaan liikeideaan opitun perusteella.
Onnekkaat yhteensattumat – Serendipity
Piilaaksossa on paljon ihmisiä, jotka haluavat auttaa toisia eteenpäin. Apua saa, kun kysyy. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Tekemisen kulttuuri on todella nopeatempoista ja asiat järjestyvät suomalaisittain katsottuna todella lyhyellä aikajänteellä. Olin itse hämmästynyt kaikesta siitä avusta, jota sain Piilaaksossa esimerkiksi verkostoitumiseen ”oikeiden” ihmisten kanssa.
Piilaaksossa tieto ei ole valtaa, vaan sitä jaetaan todella auliisti eteenpäin. Siellä vallitseekin ”giving back” ja ”paying forward” –kulttuuri, jolla hyvän kierre saadaan aikaiseksi. Yleinen ajatus on, että olet arvokas ympäristöllesi, jos autat ihmisiä eteenpäin. Ja jos joku menestyy toimialalla, se koetaan koko toimialan hyödyksi. Lopulta voi tulla vastaan onnekas yhteensattuma ja hyvä kiertää tavalla tai toisella takaisin. Onnekas yhteensattuma voi olla vaikkapa esittely, jonka avulla löydät rahoittajan ja yrityksesi lähtee lentoon. Koskaan et voi tietää, mitä jokin uusi kontakti voi poikia joko heti tai vaikka vasta vuosien päästä.
Tärkeintä on siis olla arvokas yhteisölleen ja laittaa hyvä kiertämään. Sen aionkin omalta osaltani tehdä: laitan hyvän kiertämään ja jatkan paying forward –kulttuuria täällä koti-Suomessa ja erityisesti kotiseudullani Kymenlaaksossa. Toivon, että saan istutettua palasen Piilaakson henkeä Kymenlaaksoon ja että sinäkin innostut omalta osaltasi laittamaan hyvän kiertämään. Jokainen valinta, jonka teemme, on merkityksellinen. Yhdessä voimme laittaa hyvän kiertämään ja saamme #kymenlaaksonousuun.
Susanne Vesala työskentelee HR- ja viestintäjohtajana OP Kymenlaaksossa.