Känkkärän luontopolku alkaa Ankkapurhan kulttuuripuiston pihapiiristä, Makasiinikahvilan nurkalta ja kulkee Kymijoen upeissa maisemissa sekä monimuotoisen metsän läpi. Maasto on vaihtelevaa ja haastavammissa kohdissa on pitkospuita, portaita sekä kaiteita. Koko luontopolulle kertyy matkaa noin kolme kilometriä, mutta alueelta löytyy myös vaihtoehtoisia, lyhyempiä polkuja, joista osa on esteettömiä avustettuna.

- Tähän tiivistyy minun Kouvolani: luonto, Kymijoki ja tehtaat, jotka ovat tuoneet alueelle elinvoimaa vuosikymmenien ajan, sanoo Jenni Liikkanen.

Luontopolku kuntoon talkooporukalla

Känkkärän luontopolku oli ensin Kouvolan kaupungin ympäristöpolku, joka oli päässyt huonoon kuntoon ja lopulta suljettu. - Känkkärän kalliot ja jokivarren upeat maisemat ovat houkutelleet paikallisia tänne ainakin 60-70-luvuilta saakka, joten tuntui todella harmilliselta katsella paikkojen rapistumista, muistelee Antero Pöyhönen.

Antero tarttui toimeen toisen paikallisen puuhamiehen, Vesa Tyyskän, kanssa. - Kunnostimme portaita ja kaiteita ensin kahdestaan sen verran, että luontopolku saatiin jälleen avattua ja pidimme avajaiset loppuvuodesta 2016. Keli oli surkea, mutta paikalle tuli noin 80 henkilöä, mikä kertoo paikan merkityksestä ihmisille.

Vajaassa neljässä vuodessa Känkkärässä on tapahtunut paljon. Talkoovoimin on sekä kunnostettu paikkoja että rakennettu mm. laavu ja kuluneena keväänä myös wc. - Olemme saaneet kaupungilta tarvikkeet ja koonneet talkooporukan Känkkärän Kannattajat -nimisen Facebook-ryhmän kautta, kertoo tänä kesänä talkooporukkaan liittynyt Markku Helin.

Erityiskiitoksen Anterolta ja Markulta saavat paikalliset nuoret. - Laavulla oli kesällä joukko nuoria, joilta kysyimme kiinnostusta osallistua puutalkoisiin eikä aikaakaan, kun talkoot jo olivat pystyssä. Nuoret pitää ottaa mukaan tekemiseen, jotta he oppivat sekä erätaitoja että arvostamaan yhteistä omaisuutta. Toivottavasti he tulevaisuudessa tuovat omat lapsensa retkeilemään luontoon.

Känkkärän Kannattajat -ryhmässä Facebookissa on yli 1 100 jäsentä. Talkookutsujen lisäksi ryhmässä jaetaan kuvia ja tunnelmia Känkkärästä. Ryhmään kuuluu myös alueen entisiä asukkaita. Kuvassa talkooporukasta Antero Pöyhönen (vas.) ja Markku Helin.

Historiallinen ja monipuolinen miljöö

Keväällä Känkkärän luontopolulle tehtiin osittain uusi reitti, jonka varrella on mm. koivu- ja jalavametsää, hiidenkivi, upeita sammalikkoja sekä rehevää lehtoa. - Aiemmin osa reitistä kulki metsätietä pitkin, mutta nyt mielenkiintoista nähtävää riittää muuallakin kuin joen varressa. Myös levähdyspaikkoja lisättiin, jotta kaikille löytyisi eväspaikka ruuhkaisinakin aikoina.

Koronakevään aikana moni lähti liikkeelle nimenomaan luontopoluille ja samalla kasvoi innostus maastopyöräilyä kohtaan. - Avasimme toukokuun lopussa alueelle myös maastopyöräreitin, kun sellaiselle oli kysyntää. Tavoitteena on alueen mahdollisimman monipuolinen käyttö, sanoo Markku.

Luontopolku sijaitsee historiallisessa ja monipuolisessa miljöössä. - Kun tänne tulee, voi samalla tutustua esimerkiksi Alvar Aallon arkkitehtuuriin joen toisella puolella. Joen yli pääsee kätevästi Patosiltaa pitkin. Anjalan kartanon puistossa on 9-väyläinen frisbeegolfrata sekä oleskeluun riippumattoja ja piknik-alue grilleineen. Meiltä voi myös esimerkiksi vuokrata maastopyörän omatoimista retkeilyä varten tai varata ohjatun melontaretken perheelle, kertoo Ankkapurhan kulttuurisäätiön toiminnanjohtaja Jenni Liikkanen.

Markku Helin ja Jenni Liikkanen ihailevat maisemia yhdellä luontopolun lukuisista levähdyspaikoista.

Tulevaisuudensuunnitelmia

Talkooporukalla on jo uusiakin suunnitelmia. - Luontopolun varrella sijaitsee ennen talvisotaa rakennetun Kymijokilinjan ampuma-asema. Olisi hienoa saada kunnostettua pieni pätkä Kymijokilinjaa, jolloin alueen historiallinen merkitys kasvaisi.

Känkkärän luontopolulle on helppo saapua niin Kouvolan kuin Kotkan tai Haminan suunnastakin. - Tavoitteena on mahdollistaa saapuminen myös Kymijokea pitkin veneellä tai kanootilla Myllykosken suunnasta. Laavun lähellä on poukama, missä voisi olla sopiva suvantopaikka rantautumiseen.

Luontopolku alkaa Ankkapurhan kulttuuripuistosta, Makasiinikahvilan nurkalta.

Heijastinpolku

Känkkärän luontopolulle tehdään syksyisin heijastinpolku. Reitti Makasiinikahvilalta laavulle ja lehtimetsäpolun kautta takaisin on pituudeltaan noin 3 kilometriä ja merkitty useilla pyöreillä OP-heijastimilla. Heijastinpolulle kannattaa ottaa otsa- tai taskulamppu mukaan ja se on vapaassa käytössä ainakin lokakuun loppuun saakka, mahdollisuuksien mukaan läpi talven.

Känkkärän heijastinpolun avajaisia vietetään lauantaina 1.10.2022 klo 19-21. Laavulla on tarjolla makkaraa sekä pillimehua 100 ensimmäiselle (eväät tarjoaa K-Market Anjala) ja jaossa heijastimia.

Tervetuloa seikkailemaan!

Artikkelia muokattu 29.9.2022.

Känkkärän luontopolku

Känkkärän Kannattajat Facebookissa

Aitoja elämyksiä Ankkapurhassa

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin