Ei sijoituskokemusta, mutta halu säästää ja sijoittaa hyvään – näin aloitat vastuullisen sijoittamisen

Mietitkö sijoittamista, mutta et tiedä, miten aloittaa? Muusikko-näyttelijä Heta Halonen sai neuvot varainhoitaja Johanna Mustikkavaaralta ja ryhtyi toimeen. Nappaa vinkit ja aloita heti.

Teksti Milla Majander
Kuva Vesa Saivo
Julkaistu 22.3.2024

Miksi vastuullinen sijoittaminen alkoi kiinnostaa?

Heta: ”Säästämisen aloitin jo lapsena. Oli säästöpossu ja oma tili. Sijoittamisesta on muistikuvia lähinnä yhteiskuntaopin tunnilta. Nyt sijoittaminen on ollut pinnalla ja moni ikäisenikin on alkanut sijoittaa. Ajatus vastuullisen sijoittamisen aloittamisesta vahvistui itselläkin.”

Johanna: ”Sijoittajia on kaiken ikäisiä ja on totta, että se kiinnostaa nuoria. Kuukausisäästämisen rahastoon voi aloittaa kuka tahansa, milloin vain ja alkaa nauttia korkoa korolle -ilmiöstä.”

Tiesitkö? Kuukausisäästämisen vastuulliseen rahastoon voi aloittaa vaikka kympillä kuussa.

Nainen lukee.

”Arvostan some- ja digiajassa henkilökohtaista palvelua ja ihmisen kohtaamista. Osuuspankissa autetaan sijoittamisen alkuun kasvotusten”, Heta Halonen pohtii. Kuva: Vesa Saivo

Mitä vastuullinen sijoittaminen oikeastaan on?

Johanna: ”Vastuullisesti sijoittamalla jokainen voi edistää vaikka kestävää kehitystä. Usein mieleen tulee juuri ympäristövastuu, ja se on aivan oikein. Vastuullisesti sijoittamalla voi vaikuttaa myönteisesti myös yhteiskuntavastuuseen ja hallintotapaan liittyviin asioihin.

Ihmiset odottavat yrityksiltä yhä vastuullisempaa liiketoimintaa. Yrityksillä taas on voima muuttaa maailmaa parempaan suuntaan, kuten esimerkiksi autoilun sähköistyminen ja tuulivoiman lisääntyminen osoittavat.”

Heta: ”Kuulostaa hyvältä. Olen aika kriittisesti ajatellut, voinko oikeasti vaikuttaa itselle tärkeään asiaan sijoittamalla ja saada sijoituksilla samalla tuottoa. Vaihtoehtoja vaikuttaa olevan paljon.”

Nainen seisoo viherkasvin edessä.

Haluan sijoittaa kohteisiin, jotka ottavat huomioon ympäristö- ja sosiaalisen vastuun. Kuva: Vesa Saivo

Millaisia vaihtoehtoja vastuullisesta sijoittamisesta kiinnostuneella on?

Johanna: ”Valikoima on laaja. On vastuullisia teemarahastoja, kuten OP-Ilmasto ja OP-Puhdas vesi sekä OP-Kestävä hyvinvointi. Lisäksi nykyään pääosa rahastoista huomioi vastuullisuuden. Jo sääntely velvoittaa pankkia selvittämään asiakkaalta riittävät tiedot ennen sijoitusneuvonnan antamista. Asiakkaan kanssa keskustellaan hänen vastuullisuusmieltymyksistään, riskinsietokyvystä sekä muista sijoitustoimintaan vaikuttavista tekijöistä.”

Heta: ”Itselleni tärkeää olisi tehdä sijoittamalla hyvää ja tukea omaa arvomaailmaa edustavia yrityksiä. Haluaisin sijoittaa kohteisiin, jotka ottavat huomioon ympäristön ja sosiaalisen vastuun.”

Sääntely edellyttää pankkia selvittämään asiakkaan vastuullisuusmieltymykset ennen sijoittamisen aloittamista.

Heta ja Johanna keskustelevat

Kestävä sijoittaminen on kuin mitä tahansa sijoitustoimintaa. Vastuullisiin yrityksiin sijoittamalla jokainen voi vaikuttaa maailman muuttumiseen. Kuva: Vesa Saivo.

Miten sitten päästä alkuun?

Johanna: ”Teknisesti se on helppoa. Valitse OP-mobiilissa ”osta rahastoja”, selaa rahastoja ja valitse omasi. Säännöllisestä rahastosäästämisestä kiinnostunut voi klikata ”aloita kuukausisäästäminen.”

Aloittaminen voi kuitenkin jäädä, jos aihe tuntuu vieraalta. Oman pankkineuvojan kanssa aloittaminen voi olla helpompaa. Meille voi varata ajan maksuttomaan sijoitusneuvontaan.”

Heta: ”Helpolta kuulostaa. Itse kaipaisin juttelua ja lisätietoa kasvotusten. Riskeistä ja tuotoista kiinnostaisi saada tarkempi kuva. Jos säästän tämän verran kuukaudessa, mitä se voisi vuositasolla tuottona tarkoittaa. Samalla saisi jutellen lisää tietoa rahastoista.”

Johanna: ”Hyvä! Halu ymmärtää on tärkeää. Suosittelen sijoitusneuvojan apua, jotta riskit tulevat ymmärretyiksi. Moni vastuullisista teemarahastoista on osakerahastoja. Osakemarkkinat tyypillisesti heiluvat, mikä tarkoittaa myös rahaston arvon heiluntaa. Sijoittaminen on pitkäjänteistä hommaa. Tähtäin pitää olla pidemmällä kuin muutaman kuukauden päässä.”

Rahasto omistaa osuuden sijoituskohteena olevista yrityksistä, jolloin se saa oikeuden osallistua yhtiökokouksiin ja näin vaikuttaa sijoituskohteisiin eli yrityksiin.

Johanna ja Heta keskustelevat.

”Rohkeasti kysymään, pankissa autetaan. Aloitetaan vaikka rahaston määritelmästä. Aina saa ja kannattaa kysyä, jos vastuullisen sijoittamisen aloittaminen kiinnostaa.” Kuva: Vesa Saivo

Toimiiko vastuullinen sijoittaminen oikeasti? Miten käy tuotoille?

Johanna: ”Vastuullisuus alkaa olla sijoittamisen valtavirtaa eikä se tarkoita tuotoista tinkimistä.

Mitä läpinäkyvämpää yhtiön toiminta on, tuo se pitkällä aikavälillä myös tuottoa. Kun yritys toimii vastuullisesti kautta linjan, ei yllätyksiä pitäisi sijoittajallekaan tulla. Kestävyysongelmien ratkaiseminen ja toiminnan kehittäminen parantavat yritysten tuottavuutta.”

Heta: ”Hyvä kuulla! Onko sitten rahaston myyminen helppoa? Voinko olla varma, että voin milloin tahansa myydä rahastoa ja saada kertyneen tuoton verojen jälkeen itselleni?

Johanna: ”Kyllä, varsinkin osake- ja korkorahastoja pystyy joka pankkipäivä myymään ja ostamaan. Tuotosta eli pääomatulosta menee 30 prosenttia veroa.

Mitä kannattaa miettiä ennen sijoittamiseen ryhtymistä?

Johanna: ”Mieti oma sijoitushorisontti. Kuinka pitkään varat voivat olla sijoitettuna? Tarvitaanko niitä viiden vai kymmenen vuoden päästä. Pohdi riskinsietokykysi ja tuotto-odotuksesi. Mitä enemmän haluaa tuottoa, sitä enemmän on siedettävä riskiä.

Suurin osa ihmisistä sijoittaa niin sanottua ylimääräistä rahaa, jonka voi unohtaa. Se onkin hyvä niin. Toisaalta voi sijoittaa myös tiettyä tavoitetta kuten lomamatkaa tai asuntoa varten.”

Heta: ”Juuri näin, ei pidä odottaa pikavoittoja. Ajattelen, että sijoittaminen tukee oman talouden suunnittelua ja tuo varmuutta ja vaihtoehdon säästämiselle. Itse taidan olla maltillinen riskinottaja. Pidemmän aikavälin matalan riskin juttu voisi toimia minulle. Tästä se lähtee.”

Tutustu OP:n vastuulliseen sijoittamiseen >>

Paikalliset asiantuntijat apunasi myös sijoittamisessa.
 

Lisää aiheesta