“Asuntokauppa on sidoksissa elämäntilanteeseen ja tarve syntyy sitä kautta. Sähkön hintataso on jo tasaantunut ja ihmiset ovat muuttuneeseen tilanteeseen sopeutuneet”, sanoo OP Kodin myyntipäällikkö Marko Aalto.

Asunnon etsinnässä niin sanotut järkisyyt ovat nousseet tärkeämpään rooliin. Erityisesti omakotitalojen energiaratkaisut ovat nousseet esille, ja moni miettii tulevia asumisen kustannuksia tarkasti.

“Olen aina ihmetellyt, miten vahvalla tunteella asunnon ostopäätöksiä usein tehdään. Toki kyseessä on koti, joten tunnetta pitääkin olla. Silti mitään energiamuotoa ei suljeta pois, edelleen myydään sekä suoralla sähkölämmityksellä että öljylämmityksellä varustettuja taloja”, Aalto vahvistaa.

Rahoitus kannattaa mitoittaa oikein

OP Länsi-Suomen asiakkuuspäällikkö Pia Bernitz vahvistaa, että lainapäätöksiä asunnonostoa varten tehdään koko ajan.
“Paljon on myös remontti- ja peruskorjausrahoituksia ja erityisesti energia-asioihin liittyviä parannuksia. Elämisen kulut kuten lämmitys ja kaikkiaan nousseet arjen kulut, ymmärretään ottaa huomioon, kun lainanhoitokykyä arvioidaan”, Bernitz kiittelee.

Pitkään kerrostalossa tai rivitalossa asunut ei ehkä osaa laskea, mitä lämmitysmuodot ja muut omakotiasumisen kulut ovat, kun asumismuotoa vaihdetaan. Silloin on hyvä turvautua pankin asiantuntijaan.

“Laskemme yhdessä asiakkaan kanssa tarkkaan, mikä on talouden koko ja erilaiset asumisen kulut. Silloin on helpompi laskea, millaiseen lainamäärään on mahdollisuus, jotta lainanhoitokyky säilyy muuttuvissa olosuhteissakin.”

“Pitkään jatkuneessa miinuskorkojen ajassakin teimme riskitestin kuuden prosentin korkotasolle. On tärkeää arvioida talouden kestävyyttä myös korkeamman koron aikana”, Bernitz muistuttaa.

Talouden riskit hyvä arvioida asiantuntijan kanssa

Lainahakemusta tehtäessä on tärkeää selvittää kaikki muut lainat, kuten esimerkiksi auton osamaksut.
“Usein unohdetaan luottokortit ja niiden vaatimat lyhennykset. Pienemmistäkin eristä kertyy arkeen kustannuksia, jotka vaikuttavat talouden joustovaraan,” Bernitz toteaa.

Pidemmällä aikavälillä 2,5–4 prosentin korkotaso on normaalia. Markkinakorkojen pitkään jatkunut nolla- ja miinuskoron aika on varsinkin nuorille ensiasunnon ostajille ainoa aika, jonka he muistavat.

“Korontarkistuspäivän jälkeen korkojen osuus lainaerässä yllättää monet. Viitekorkojen arvoille emme pankissa mahda mitään, mutta suojautumisvaihtoehtoja koron nousulle on. Käymme paljon keskusteluja asiakkaiden kanssa, mikä kunkin talouteen olisi sopiva varautumiskeino. Esimerkiksi korkosuojaus tai kiinteä korko lainalle, jolloin taloutta voi suunnitella ilman pelkoa isoista heilahteluista”, Bernitz sanoo.

Ensiasunnon ostajille rahoitusta helpottaa vuodenvaihteessa voimaan astunut ASP-lainan lakimuutos. ”Asuntosäästösopimuksen yläikäraja nostettiin 39 vuodesta 44 vuoteen. Myönnettävät lainamäärät nousivat ja valtion takaus parani. Lainan hinta on kilpailukykyinen, ja valtion korkotuki auttaa vielä korkomenoissa. ASP on tällä hetkellä varteenotettava vaihtoehto,” Bernitz vinkkaa.
 

Hyvä työllisyystilanne pitää kysynnän korkealla

Satakunnassa ja koko maassa vallitseva hyvä työllisyystilanne on Aallon mukaan tärkein tekijä sille, että asuntokauppa pysyy aktiivisena.
“Ihmisellä on aina asumisen tarve. Meillä on paljon hyviä kohteita myynnissä ja näkisin että hiljaisemman jakson jälkeen markkinoilla on vähän ostopatoutumaakin”, Aalto arvioi.

Vuokra-asuntomarkkina Rauman seudulla suosii nyt vuokralaista. Tarjontaa on paljon, mikä pitää myös hintatason kohtuullisena.
“Vuokramarkkinoilla on palattu normaaliin vuosia jatkuneen ulkomaalaisten yritysten tarpeen jäljiltä. Opiskelijat ovat tärkeässä osassa vuokra-asuntojen kysynnässä,” Aalto lopuksi toteaa.

OP Länsi-Suomen ja OP Kodin ammattilaiset löydät osoitteesta op.fi/lansi-suomi/soitasuoraan

Lue lisää ASP-lainasta op.fi:stä.