Miten käytän erilaisia digipalveluja, uskallanko painaa hyväksy ja muita tuiki tavallisia digipankkiajan kysymyksiä – Senioreille tarjolla maksutonta neuvontaa

Tyhmiä kysymyksiä tai ikärajaa ei ole, kun pankkiasiointia opetellaan diginä yhdessä. Lue vinkit turvalliseen digiasiointiin ja tule paikan päälle oppimaan lisää.

Teksti Milla Majander
Kuva Vesa Saivo
Julkaistu 26.2.2024

”Palvelut digitalisoituvat. On OmaKanta, OmaVero ja verkkopankki. Entä jos ei omista älylaitetta tai ei osaa käyttää digipalveluita. Kaikilla ei ole läheisiäkään”, pohtii Lounais-Suomen Marttojen toiminnanjohtaja Sari Raininko monelle seniorille tuttua tilannetta.

Pankkiasioinnin ja monen muun palvelun digitalisoituminen ja uusi teknologia aiheuttavat ymmärrettävästikin hämmennystä ja pelkoakin.

”Parhaimmillaan hyvät digitaidot helpottavat elämää, kun voi hoitaa asioita kotoa käsin.”

”Haluamme rohkaista senioreita Marttojen kanssa. Parhaimmillaan hyvät digitaidot helpottavat elämää, kun voi hoitaa asioita kotoa käsin. Pankkina pyrimme auttamaan myös heitä, jotka eivät OP:n digipalveluita ota käyttöön. Olemme moninainen yhteiskunta ja palveluiden saavutettavuus pitää varmistaa kaikille,” OP Länsi-Suomen henkilöstöjohtaja Anna Tomula sanoo.

Sari ja Anna keskustelevat tietokoneen äärellä.
Tilaisuuksissa voi tutustua uusiin ihmisiin ja rohkaistua ottamaan pankkiin yhteyttä esimerkiksi edunvalvontavaltuutuksen asialla.
Kuva: Vesa Saivo

Onko tämä näin helppoa!

On ysikymppisiä, jotka hoitavat pankkiasiansa diginä suvereenisti omalla tabletillaan. On myös keski-ikäisiä, jotka ovat vaarassa pudota digikehityksen kelkasta. Digitaitojen omaksuminen ei ole ikäsidonnaista. Aina on kuitenkin mahdollista oppia.

”Moni on ihastunut tablettiin ja ladannut siihen OP-mobiilin. Käyttö voi olla myös elämys – onko tämä näin helppoa! Jokaisen kannattaa rauhassa selvittää, mikä on itselle sopiva väline digiasiointiin”, Tomula toteaa.

”Nuorempien läheisten tuki on ikäihmisille tärkeää. Heille kun digitaalisuus on usein tutumpaa. Se on myös yksi tapa auttaa isovanhempaa ja olla yhdessä”, vinkkaa Raininko.

”Junnut ovat mestareita monessa”, komppaa Tomula.

Rentoihin talous- ja digivalmennuksiin voi tulla puolison, ystävän tai vaikka lapsenlapsen kanssa. Omaa digilaitetta ei ole pakko olla mukana.

”Jos ei ole, ei haittaa. Voimme tutustua erilaisiin laitteisiin ja miettiä yhdessä, millainen olisi sopiva. Kun yksi oppii yhden taidon, voi hän jakaa sitä eteenpäin perhepiirissäkin. Ja valmennuksiin saa tulla vaikka kahteen kertaan”, Raininko vinkkaa.

Kun epäilys herää, pysähdy

Pankkiasiointi verkossa on turvallista, kunhan muistaa pitää OP:n tunnukset ja luottokorttitiedot vain omana tietonaan. Tomulalla on tärkeä neuvo.

”Jos jokin vaikuttaa epäilyttävältä, se sitä myös usein on.”

Valitettavasti on huijareita, jotka kalastelevat pankkitunnuksia tai luottokorttitietoja. Liian luottavainen ei pidä verkossa olla.

”Pahimmillaan voidaan olla tilanteessa, että luotetaan liikaa ja annetaan hyvässä uskossa rahaa rikollisille toimijoille. Kannattaa myös muistaa, että luotettavat viranomaiset, kuten pankki tai poliisi, eivät koskaan kysy pankkitietoja keneltäkään suoraan.”

Taitona oman talouden hallinta

Kun verkkomaksaminen tulee tutuksi, voi vauhtisokeus yllättää.

”Ostamisen helppous voi huumaannuttaa. Ole siis kiinnostunut tilitapahtumistasi ja seuraa omaa rahankäyttöäsi. Eläkkeet ovat suurimmalla osalla aika pieniä”, Raininko vinkkaa.

”Tilille voi asettaa riittävän matalat, normaalia asiointia vastaavat turvarajat. Näinkin voi säästyä monelta harmilta”, Tomula muistuttaa.

Onko jokin kallista vai halpaa, kannattaako ostaa heti vai säästää? Perusymmärrys taloudesta on taito, joista nuorempi sukupolvi voisi oppia senioreilta.

”Nuku yön yli, ennen kuin hankit jotain. Osta laatua ja vain tarpeeseen. Korjaa vanhaa. Säästä säännöllisesti ostamisen sijaan. Senioreiden taloustaidoissa on paljon annettavaa nuoremmalle sukupolvelle.”

Sari Raininko ja Anna Tomula kävelevät kadulla keskustellen.
”Kysyimme omistaja-asiakkailta, mikä olisi kaikkien aikojen vastuullisuusteko. Nuorten harrastamisen ja ikäihmisten digitaitojen tukeminen nousivat vastauksissa esiin. Martat on hyvä vastuullinen kumppani, jolla on laaja näkemys fiksuun arkeen”, sanoo Anna Tomula. Kuva: Vesa Saivo

Kohti helpompaa arkea

Hyvät talous- ja digitaidot vahvistavat omaa elämänhallintaa. Osaamisen tunne vaikuttaa myönteisesti turvallisuudentunteeseen ja luottamus tulevaisuuteenkin vahvistuu.

”Ihmiselle tulee varmempi olo; pystyn hallitsemaan talousasiani, varaamaan lääkäriajan, rahani ovat turvassa ja osaan pitää yhteyttä sukulaisiin vaikka toiselle puolelle maapalloa. Talous- ja digitaidoista voidaan puhua jo kansalaistaitona.

”Ilman verkkopankkitunnuksia monen asian hoitaminen on yksinkertaisesti hitaampaa. Diginä asiat sujuvat helpommin”, sanoo Raininko.

”Suosittelen uteliaisuutta ja intoa kokeilla asioita. Meille pankkiin voi aina olla yhteydessä, jos talousasiat tai digipalvelut mietityttävät”, Tomula rohkaisee.

Haluatko mukaan talous- ja digivalmennukseen?

Valmennuksia järjestetään kuluvan vuoden aikana useita yhteistyössä Lounais-Suomen Marttojen kanssa. Tilaisuuksia järjestetään ainakin alkuun kahdella erilaisella teemalla. Helmikuussa keskitytään turvalliseen digiasiointiin ja maaliskuussa kaikille tärkeisiin lainopillisiin asiakirjoihin. Tulevan kevään ja syksyn valmennusten teemat ja ajankohdat julkaistaan sekä Lounais-Suomen Marttojen verkkosivuilla että op.fi/lansi-suomi -sivulla.

Turvallinen asiointi verkossa

Valmennusten lisäksi pankin asiakkailla on mahdollisuus varata aika henkilökohtaiseen OP-mobiili -opastukseen. Opastus on maksuton ja sen yhteydessä katsotaan itselle parhaiten sopivat tavat hoitaa omia pankkiasioitaan. Vuotuista Varmuutta verkkoon -viikkoa vietetään tänä vuonna 20.-24.5.2024. 

Palvelut senioreille - lue vinkit pankkiasointiin.

Lisätietoa turvallisesta asioinnista löydät op.fi:stä.

OP Saavutettava on helppokäyttöinen ja selkeäkielinen verkkopalvelu päivittäisten pankkiasioiden hoitoon.

Lisää aiheesta