Sisätilaan rakennetussa pienoisyhteiskunnassa Porin Herttuantorilla on vierekkäin kauppa, virastoja ja pankki. Pienoisyhteiskunta on Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin Yrityskylä, jossa opitaan rahasta, veroista ja oman talouden fiksusta hoitamisesta, ihan käytännön kautta.

”Maakunnan elinvoima on meille sydämen asia. Mikäs sen parempi tapa onkaan siihen vaikuttaa, kuin opettaa taloustaitoja lapsille ja nuorille”, sanoo juuri pankin ovesta sisään astellut Matti Kiuru, OP Länsi-Suomen toimitusjohtaja.

Yrityskylän Suvi keskustelee pankin edustajien kanssa.
Verotus opetellaan jo ennakkoon koulussa. ”Oppilaat eivät ihmettele, miksi rahaa on mennyt veroihin. Se on heille Yrityskylään tullessa jo tuttu juttu!” sanoo Suvi Ylikylä-Elers. Kuva: Vesa Saivo

Päivä sijoitusneuvojana tai pankinjohtajana

Kiurun toimitusjohtajan roolia ja vaikka sijoitusneuvojan ammattia harjoittelee pian maakunnan jokainen kuudes- ja yhdeksäsluokkalainen.

”Oppilaat ovat jo koulussa täyttäneet työnhakukaavakkeen. Jokainen saa toivoa itselleen ammattia päiväksi. Työhaastattelut on järjestetty koulussa ja jokainen tietää ammattinsa Yrityskylään tullessaan”, kertoo Yrityskylä Satakunnan kumppanuuspäällikkö Suvi Ylikylä-Elers.

Päivä alkaa yrityksissä johtajan aamupalaverilla. Pankkimaailma tulee tutuksi esimerkiksi näin:

”Jokainen oppilas hakee päivän aikana konttorista itselleen pankkikortin. Pankissa työskentelevät palveluneuvojat opastavat asiakkaita, kuten oikeassakin pankissa. Joku tulee hakemaanyrityslainaa tai sijoitusneuvontaa, ja heitä neuvotaan asianmukaisesti. Lainatabletilta kaikki pääsevät omiin verkkopankkeihin, josta kukin näkee päivän aikana kertyneen palkan ja siitä maksetut verot.”

Tyttö ojentaa korttia.
Jokainen kuudesluokkalainen saa Yrityskylässä pankkikortin.
Kuva: Vesa Saivo
Ryhmässä katsotaan asioita tietokoneelta.
Tabletilta lapset ja nuoret pääsevät omiin verkkopankkeihin, josta he näkevät päivän aikana kertyneen palkkansa ja siitä maksetut verot. Kuva: Vesa Saivo

Pienenä opittu kantaa aikuisuuteen

Raha ja talous ovat haastavia ja abstrakteja asioita nuorelle yhä monimutkaisemmassa maailmassa.

”On havaittu, että vaarat vaanivat täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Silloin voidaan herkästi sortua pikavippeihin tai elää yli varojen. Talousosaamisella on tärkeä merkitys itsenäistymisen vaiheessa”, Kiuru toteaa.

Kun lapset ja nuoret pyörittävät yhteiskuntaa yhden päivän itse, ymmärrys työelämästä ja taloudesta kasvaa.

”Perusta taloustietoon ja vastuulliseen taloudenhoitoon luodaan paitsi kodin esimerkin myös Yrityskylän toiminnan ja taloustaito-oppituntien avulla”, jatkaa Kiuru.

”Nuoren sukupolven valistaminen taloustaidoissa on pankillekin tärkeää.”

Hoksaamiseen pyritään osallistamalla ja tekemällä

”Ja täällä saa tehdä! Juniorit ovat aitojen tilanteiden äärellä oppimassa. Tämä tapa opettaa herättää nuoren kiinnostuksen varmasti paremmin, kuin pulpetin äärellä pänttääminen”, komppaa asiakkuusneuvoja Samu Saari.

Samu Saari keskustelee.
Samu Saari tietää OPxRahapuhetta-oppituntien nuoria kiinnostavimmat aiheet. ”Säästämisen ja sijoittamisen ero, verkkopalvelutunnukset ja erilaiset pankkikortit. Sijoittaminen aiheena nostaa aina yläkoululaisten katseet. Kuva: Vesa Saivo

Saari pitää nuorille talousaiheisia OPxRahapuhetta -oppitunteja.

”Jokaista linkkiä ei kannata painaa. Sen nuoret ymmärtävät ja kyseenalaistavat asioita herkästi muutenkin. Oikeaa tietoa on saatavilla paljon ja sitä osataan lähdekriittisesti etsiä. Väittäisin, että nuorten taloustaidot ovat paremmat kuin pari vuosikymmentä sitten”, kehuu Saari nuoren sukupolven tietotaitoja.

Kohti toiveikkaampaa tulevaisuutta

Nuorilla on myös huolta ja pelkoa tulevaisuudesta. ”Tämä käy ilmi teettämissämme tulevaisuustutkimuksissa. Omien vanhempien työelämä saattaa näyttäytyä nuorille raskaana. On huolta, riittävätkö omat taidot ja pärjääkö työelämän vaatimuksista? Nuorille pitäisikin puhua hyvää työelämästä, jotta siitä nähtäisiin hyvät asiat ja monet mahdollisuudet”, Ylikylä-Elers sanoo.

Yrityskylän tavoite on, että nuoret uskaltaisivat uskoa tulevaisuuteen ja innostua tulevaisuudesta.

”Toiveikkaampaa tulevaisuutta, sitä pankkikin haluaa nuorille edistää. Tämän päivän lapsilla ja nuorilla on paremmat valmiudet ja taidot. Ne eivät toki jakaudu tasaisesti ja siksikin jatkuvaa valistamista tässä monimutkaisessa maailmassa tarvitaan”, Kiuru lopuksi toteaa.

Junnut sohvalla
”Täällä näyttää kivalta! Mieluummin täällä oppisi raha-asioista kuin luokassa”, tuumaavat Inka, Iida, Matilda, Monica ja Otso.
Kuva: Vesa Saivo

Vastuullisuus on tekoja

OP Länsi-Suomi tukee Yrityskylä Satakuntaa osana vastuullisuustyötä – tutustu pankin vastuullisuuteen tästä >>

Opettaja, kiinnostuitko OPxRahapuhetta -oppitunnista? Ilmoita luokkasi mukaan tästä

NYT Yrityskylä Satakunnan toimintaan osallistuvat kaikki kuudes- ja yhdeksäsluokkalaiset. Lue lisää Yrityskylä Satakunnasta.