Kahtasataa kohti unelmia – tammelalaisen Elias Seppäsen päämääränä nousta F1-sarjaan
Lisää aiheesta
Jos 15-vuotiaalta Elias Seppäseltä kysyy, mitä haaveita hänellä on tulevaisuuden suhteen, vastaus on selvä – nuoren miehen tavoitteena nousta ajamaan Formula 1 -sarjaan. Eikä Eliaksen kohdalla ole kyse pelkästä unelmasta, vaan täysin realistisesta tavoitteesta.
Kun tammelalainen Elias Seppänen siirtyi tänä vuonna ajamaan Formula 4-sarjaa Aasiaan, tavoitteena oli saada alle mahdollisimman monta lähtöä ja kokemusta. Toisin kuitenkin kävi, sillä vauhtia pelkäämätön nuori mies on kaasuttanut voittoon jo useammassa osakilpailussa.
– Kausi on sujunut tähän asti hyvin ja voittojakin on tullut. Tärkeämpänä pidän kuitenkin sitä, että kisat ovat sujuneet tasaisesti. Olen saanut paljon arvokasta kokemusta ensi vuotta ajatellen, Elias sanoo.
Sarjaa johtava Elias on iloinen onnistumisistaan, mutta ei halua lähteä hehkuttamaan hyvin sujunutta kautta liikaa etukäteen.
– Sarjaan kuuluu yhteensä 10 osakilpailua ja 40 kilpailulähtöä. Kaksi osakilpailua on vielä käymättä, joten hoidetaan ne ensin alta pois. Formulat on herkkä laji, eikä esimerkiksi rengasrikoille voi aina mitään. Paras tapa on ajaa kisa ja kausi kerrallaan.
Mutta kai nuorella lahjakkuudella on jotain suunnitelmia ensi kaudelle? Tai ajatus siitä, koska nousu kuninkuusluokkaan tapahtuu?
– Toivon, että voin jatkaa F4-sarjaa ja pääsisin ajamaan kisoja myös Euroopassa. F1-sarja on päätavoitteeni, mutta sinne pääseminen vaatii vielä vuosien työn.
Vauhti veressä
Nuoresta iästään huolimatta Elias on ehtinyt ajamaan erilaisilla kaksi- ja nelipyöräisillä jo useamman vuoden ajan.
– Sain ensimmäisen motocrosspyöräni kolmevuotiaana ja vuoden päästä aloitin kartingin. Seitsemänvuotiaana ryhdyin kiertämään kansallisia kilpailuja Suomessa ja myöhemmin siirryin ajamaan ulkomaille. Ensimmäiset testit formuloissa ajoin 14-vuotiaana, Elias kertoo.
Mutta mikä ajamisessa oikein kiehtoo Eliasta?
– En osaa kuvailla sitä tarkemmin. Ajaminen on aina tuntunut luontevalta ja nautin vauhdista. Mitä enemmän ajan, sitä suuremmat nopeudet kiehtovat, Elias sanoo.
Ja formuloissa vauhtia riittää. F4-sarjassa nopeudet liikkuvat 200 kilometrin tuntivauhdissa ja lajin kuninkuusluokassa autojen nopeusmittarit kohoavat jopa 350 kilometriin tunnissa.
– Moni ihmettelee, miten uskallan ajaa niin kovaa. Täytyy kuitenkin muistaa, että nämä autot on suunniteltu koviin nopeuksiin, joten vauhti ei tunnu niin hurjalta, kuin esimerkiksi henkilöautolla ajettaessa.
Treeniä, treeniä, treeniä
Kun Elias ei ole koulussa tai aja oikealla kilpa-autolla, hänet löytää varmimmin kotoaan ajamasta simulaattorilla.
– Harjoittelen parhaimmillaan jopa yhdeksän tuntia päivässä. Simulaattorilla ajaessa pääsen myös kilpailemaan F1-sarjan kuljettajia vastaan. En ihan vielä yllä heidän vauhtiinsa, mutta kehitystä tulee koko ajan, Elias sanoo.
Ajoharjoitteiden lisäksi nuoren miehen harjoitteluun sisältyy paljon fysiikkatreeniä, kuten kuntosalia ja juoksulenkkejä.
– Formulat on todella fyysinen laji. Yhden viikonlopun aikana saattaa olla neljä kisalähtöä, harjoitukset ja aika-ajot. Kun tähän lisätään vielä matkustuspäivät, niin kunnon täytyy olla kohdillaan.
Yhdessä huipulle
Lukemattomia treenitunteja, opiskelua, matkustamista ja yhteistyökumppaneiden kontaktointia. Miten nuori mies jaksaa kaiken tämän?
– Jos jotain haluaa, pitää olla valmis tekemään töitä sen eteen. Formuloissa ei riitä, että tulokset puhuvat puolestaan, vaan taustajoukkojen pitää olla myös kunnossa. Yhteistyökumppaneilla on iso vaikutus siihen, ketkä nousevat lopulta F1-sarjaan, Elias sanoo.
Toisin kuin monet muut ikäisensä kuskit, Elias hankkii itse yhteistyökumppaninsa.
– Vanhemmat tekevät taustatyön ja miettivät sopivia yrityksiä, jotka voisivat lähteä tukemaan uraani. Hoidan kuitenkin itse soittamisen, viestien lähettämisen ja muun yhteydenpidon.
Nuoren miehen reipas olemus ja kisamenestys ovat selkeästi tehneet vaikutuksen, sillä Elias on onnistunut hankkimaan itselleen jo melkoisen määrän yhteistyökumppaneita.
– Iso kiitos OP Lounaismaalle ja kaikille muille, jotka ovat jo lähteneet tukemaan uraani. Tässä lajissa huipulle ei mennä yksin, joten jokaisen tuella on äärettömän iso merkitys, Elias sanoo.