– Vähänkö hienoa. Minulla on pankkikortti! Saanko heti huomenna koulumatkalla käydä kokeilemassa, miten tämä toimii? Näin hihkui 14-vuotias Enna Kauppila, kun uusi maksukortti tuli postissa kotiin.

– Äiti oli heti eri mieltä, että miksi sinä nyt heti lähdet rahojasi turhuuteen laittamaan. Mutta pakkohan sitä oli käydä kokeilemassa, että miten se toimii. Aika hienoa, että voin maksaa ostokseni kortilla.

Maksukorteista oli keskusteltu kotona jo pidemmän aikaa. Ilman ehtoja tyttöjen äiti ei halunnut kuitenkaan kortteja antaa. Korttien käyttöön pitäisi liittyä ymmärrys siitä, mistä raha tulee ja miten sitä käytetään.

– Me sovimme korttien käytöstä säännöt ja kotityöt, joihin meidän pitää osallistua. Niitä vastaan me saamme 40 euroa kuukaudessa tilille, kertoo Enna.

– Joo, me vastataan vuoroviikoin pyykeistä ja tiskeistä. Sen lisäksi meidän täytyy huolehtia omista huoneista ja osallistua viikkosiivoukseen, jatkaa 11-vuotias Eela.

Haastetta korttien ja rahan käyttöön tuo se, että kerran kuussa tilille tulevan rahan on riitettävä koko kuukaudeksi.

– Ja ennakkoa on kuulemma turha pyytää, sanoi äiti. Rahat on kuulemma ensin ansaittava ennen kuin ne voi tuhlata.

Pivo ohjaa ja neuvoo

Maksukorttien tilaamiseen varattiin konttorista aika, jossa avattiin myös uudet käyttötilit. Korttien tilaamisen yhteydessä määriteltiin korteille päivittäiset ja ostoskohtaiset käyttörajat.

– Käyttörajat sovittiin yhdessä vähän sen mukaan, että mitä meillä on yleensä käytössä rahaa. Isommat ostokset tehdään sitten vanhempien kanssa, tytöt kertovat.

Alaikäisten lasten pankkiasioista vastaa vanhemmat. He myös hallinnoivat lasten tilejä siihen asti, kunnes he täyttävät 18 vuotta. Tilitietojen hallinnoinnissa auttaa Pivo Junior sovellus, jonka avulla nuori voi helposti tarkistaa tilinsä saldon ja seurata ja ymmärtää omaa kulutustaan.

– Minä näen omasta kännykästäni, kuinka paljon minulla on tilillä rahaa. Ei tarvitse siis soittaa sitä varten äidille tai käydä automaatilla katsomassa. Siitä muuten puhuttiinkin pankissa, että saldon katsominen automaasta maksaa. Pivosta sen näkee ilmaiseksi, Enna kertoo.

Myös vanhempi voi halutessaan seurata lapsensa rahankäyttöä omasta Pivostaan. Pivo Junior ohjaa nuorta myös ymmärtämään, mihin rahat kuluvat. Se jakaa nuoren tekemät ostokset automaattisesti kulutuspalloihin, kuten vaatteisiin ja ruokaan.

Taloustaidot kunniaan

Nuorten taloustaitojen tila on yhteiskunnallinen huolenaihe, sillä maksuhäiriöt ja pikavipit ovat lisääntyneet nuorten keskuudessa. Toisaalta nuorisotyöttömyys on kasvava ongelma ja nuorisotyöntekijät kertovat, että valitettavan usein nuorilta tuntuu kadonneen maalaisjärki, mitä tulee oman talouden hoitamiseen.

Ongelmaan on vastattu valtakunnallisella Taloustaitohankkeella, joka perustettiin viisi vuotta sitten tasavallan presidentin aloitteesta. OP on yksi hankkeen toimijoista.

Hankkeessa mukana olleet nuoret ovat kokeneet suurimmaksi hyödyksi sen, että voivat keskustella asiantuntevan kouluttajan kanssa talousasioista kannustavasti ja paikoin vaikeaselkoisiin talousasioihin on tullut tolkkua. Lisäksi tietämys siitä, mistä talousvaikeuksiin saa apua on kasvanut.

Pankkikortti nuorille

  • OP-Visa Electron sopii hyvin ensimmäiseksi maksukortiksi nuorelle. OP-Visa Electron-kortilla tilisi on koko ajan tasalla. Voit tehdä sillä ostoksia kotimaassa, ulkomailla ja verkossa. Tilin saldo tarkistetaan ajantasaisesti ostosten ja rahan nostamisen yhteydessä ja ostokset ja nostot veloitetaan tililtä saman tien.
  • OP-Visa Electron-kortin voi saada jo 10-vuotiaana. Kortti on maksuton alle 26-vuotiaille.
  • Lähimaksuominaisuudella maksat nopeasti pieniä, enintään 25 euron ostoksia ilman tunnusluvun näppäilyä.

Teksti Johanna Talikainen

Kuva Kalle Lahtinen