Ulkona paukkuu mahdollisesti kevättalven ankarin pakkaspäivä, mutta Salon Astrum-keskukseen astuessa rinnan täyttää lämmin tunne. Etäämmältä korviin kantautuu iloinen puheensorina, jota säestää helkkyvä nauru. Monet voisivat hankalan vuoden jäljiltä olla syvissä pohjamudissa, mutta Suomisen superperhe ei ole kaikesta päätellen koettelemuksista lannistunut.

Vastaan juoksee iloisen haukun saattelemana pörröinen koiranpentu.

– Älkää suotta Viimaa pelätkö. Se on innokas pentu vielä, mutta tulevaisuudessa se on meidän teatterikoira, Teatteri PROvinssin teatterinjohtaja Seppo Suominen kertoo.

Seppo Suominen ja koiranpentu

Teatteriravintolan punaisilla keinonahkanojatuoleilla odottava perhe heiluttaa innoissaan ja viittilöi tulemaan lähemmäs. Kuuma kahvi odottaa termoskannussa ja tuoreet munkit on aseteltu houkuttelevasti viereen.

Paikalla on miltei koko Seppo Suomisen perhe. Hänen puolisonsa Ritva Suominen, poikansa Joonas Suominen avopuolisonsa Laura Kuisman kanssa. Sekä tietenkin Lauran ja Joonaksen 14-viikkoinen keeshondin pentu, Viima. Ainoastaan teatteriperheen toinen poika, Hannes Suominen loistaa poissaolollaan.

Hannes Suominen on kokenut näyttelijä, joka on kavunnut teatterin lavalle ja päässyt valkokankaalle asti.

– Hannes on meidän perheestä se, jolla on ihan oikea koulutus teatteriin ja näyttelemiseen. Hän pääsi aikanaan ensimmäisellä yrittämällä sisään Teatterikorkeakouluun ja suoritti maisterin tutkinnon. Me muut ollaan itseoppineita, Provinssin taiteellinen johtaja Joonas Suominen naurahtaa.

Suomisen perhe

Teatteri-intoa koko perheen voimin

Vauhdikkaan teatteriperheen jutustelua kuunnellessa mieleen puskee yksi kysymys yli muiden. Mikä on saanut koko perheen hurahtamaan teatteriin?

– Ritvan kanssa olemme olleet kiinnostuneita ja käyneet teattereissa koko ikämme. Erityisen paljon sitä tuli harrastettua silloin, kun lapset olivat pieniä, Seppo Suominen kertoo.

Perheen äiti Ritva Suominen jatkaa kertomalla, miten Joonakselle oli etsitty uutterasti omaa harrastusta, mutta mikään ei napannut. Vanhemmat kuljettivat Joonasta jalkapallo- ja koripallotreeneihin, mutta poika vain seisoi kentällä.

Vuonna 1984 Joonas vanhempineen istui teatterin katsomossa katsomassa Sound of Musicia.

– Muistan, kun istuin haltioituneena teatterin yleisössä ja seurasin näytelmää. Tuli palava halu ja tunne siitä, että tuonne minä haluan, tuota minä haluan tehdä, Joonas Suominen kertoo.

– Olin tuolloin 7-vuotias. Ikäraja lavalle pääsyyn oli silloin kahdeksan vuotta, mutta sain poikkeusluvan, sillä 80-luvulla poikia oli näyttelijöinä varsin vähän.

Ilman innostusta ja hirveää hinkua Joonas ei olisi lavalle päässyt. Ja se innostus on säilynyt edelleen. Teatterista on tullut koko perheelle elämäntapa.

Joonas Suominen ja Laura Kuisma

Miten Teatteri PROvinssi syntyi?

Ennen oman päänäyttämön perustamista Seppo ja Ritva Suominen olivat yrittäjinä toimistotarvikeliikkeessä. Myös perheen pojat saivat ensikosketuksen työntekoon kansioiden, työpöytien ja tietokoneiden myymisessä.

– Reilut parikymmentä vuotta sitten kokoonnuimme Joonaksen ja käsikirjoittaja-ohjaaja Arto Niemisen kanssa miettimään, mahtuisiko Saloon erilaisella profiililla toimiva teatteri. Perusajatuksenamme on tuottaa katsojille ammattimaisin ottein toteutettuja teatteriesityksiä, konsertteja ja estradiviihdettä, niin että jokaiselle löytyy jotakin, Seppo Suominen kertoo.

Teatteritoiminta alkoi Rikalanmäen kesäteatterista ja laajeni heti ensimmäisen vuoden aikana toteutettuun ravintolassa esitettyyn pikkujoulurevyyseen.

Soidinmenot-revyyssä lähdettiin tekemään laulusketsiä, jotain kevyttä ja hauskaa. Revyy on ollut niin suosittu, että se on pysynyt tuotannossa läpi vuosien ja sitä esitetään edelleen.

Teatterilla ei ollut ensimmäiseen kymmeneen vuoteen kiinteää toimitilaa, vaan näytöksiä järjestettiin vaihtelevissa paikoissa, yhteensä 14 eri näyttämöllä.

Teatteri PROvinssin lipunmyynti

– Pitkän matkalaukkuelämän jälkeen haimme omaa tilaa ja löysimme oman paikkamme täältä Astrum-keskuksesta. Halusimme tehdä keskuksen kokonaisuudesta salolaisten olohuoneen, jonne voisi poiketa käymään myös ihan muuten vaan.

Usean näyttämön kokonaisuus

Vuonna 2021 teatteri työllistää koko perheen. Teatteri PROvinssi on kokonaisuus, johon kuuluvat päänäyttämö Astrum-keskuksessa, RikalaNäyttämö Salon Sokos Hotel Rikalan yhteydessä sekä kolme kesäteatteria; Halikon Rikalanmäellä TeatteriVintti, Raaseporin Mustiolla Mustion linna ja Mathildedahlin kesäteatteri Salon Mathildedahlissa. Katsomopaikkoja näillä teattereilla on yhteensä lähes 1300.

Teatterikokonaisuus tekee salolaisista teattereista eniten ensi-iltoja, noin 10 vuodessa. Provinssin esitykset ovat keränneet katsojia vuonna 2018 jo yli 42 000 vuodessa. Vuonna 2019 ylittyi maaginen 50 000 katsojan raja.

Teemme teatteria ammatiksemme ja työllistämme teatterialan tekijöitä noin parikymmentä vuosittain. Sen lisäksi teatterissamme on yli sadalle hengelle harrastusmahdollisuus.

Omien tuotantojen lisäksi Teatteri PROvinssi tuo näyttämöilleen yhteistyöproduktioita muiden teattereiden kanssa sekä yksityisiä vierailuesityksiä ja konsertteja, vuosittain yhteensä lähes 50.

Päänäyttämön tilojen toimivuuteen on panostettu niin akustiikan, kuin valo- ja äänitekniikankin osalta. Ilmastointi, mukavat katsomotuolit ja hyvät jalkatilat takaavat katsojalle nautinnollisen elämyshetken. Katsojalämpiöt ja Teatteriravintola ovat viihtyisiä ja niistä huokuu lämmin ja kutsuva tunnelma.

Elämyksiä ja tarinoita yleisölle – myös tulevaisuudessa

Päänäyttämölle astuessa silmien edessä on 353 punaista, samettipäällysteistä penkkiä. Joka toiseen penkkiin on kiinnitetty lappu, jossa ilmoitetaan, että penkki ei ole käytössä. Tosin tällä hetkellä yksikään penkeistä ei ole käytössä, sillä kaikki esitykset on peruttu.

Kulunut vuosi on ollut kulttuurialan toimijoille varsin raskas. Myös Teatteri Provinssi on tehnyt mittavat tappiot esitysten peruuttamisen vuoksi.

– Noin 70 prosenttia viime vuoden tuloista on jäänyt pois. Kyllähän se vaikuttaa, Seppo Suominen sanoo hieman alakuloisesti.

Ja jatkaa, että tämä teatteri toimii lähes täysin yksityisrahoitteisesti, kunnan osuus on ollut vuosittain noin neljä prosenttia. Se on luonut painetta ja stressiä selviytymisestä vaikeiden aikojen läpi.

Joonas Suominen keskeyttää hänet heti alkuunsa ja kertoo olevansa itsekin niin kyllästynyt koronaan, ettei jaksaisi keskustella tai edes kuunnella tästä aiheesta.

– Tietysti olisi helpompi elää, jos tietäisi, että palaamme normaaliin esimerkiksi puolen vuoden päästä. Epätietoisuus hankaloittaa, mutta olemme päättäneet selviytyä. Meillä on valoisat suunnitelmat tulevalle vuodelle. Olemme suunnitelleet yhteensä yli 80 erilaista esitystä, Joonas Suominen kertoo.

– Katsomme eteenpäin luottavaisin silmin ja toiveikkain ajatuksin. Riskejä on otettu ennenkin, mikään ei ole sen suhteen muuttunut. Teatterin tärkein tehtävä on tarjota elämyksiä ja hyviä tarinoita. Sitä me haluamme tehdä jatkossakin.